Πατάτες ογκρατέν turbo!
Ογκρατέν για... κολασμένους!
Υλικά
-
1 κιλό πατάτες
-
200 γραμμάρια γαλοπούλα καπνιστή
-
150 γραμμάρια μπέικον
-
400 γραμμάρια μανιτάρια
-
250 γραμμάρια κασέρι
-
100 γραμμάρια τυρί φέτα
-
1 φρυγανιά τριμμένη (για πασπάλισμα)
-
Mornay sauce
-
200 ml κρέμα γάλακτος
-
500 ml γάλα χλιαρό
-
60 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
-
50 γραμμάρια γραβιέρα τριμμένη
-
4 κουτ. σούπας αλεύρι
-
1 κρόκος αυγού
-
αλάτι
-
μοσχοκάρυδο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες (1-2 εκ.). Τις αλατίζουμε, τις λαδώνουμε και τις ψήνουμε σ' ένα τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν κι από τις δυο πλευρές.
-
2
Κόβουμε το μπέικον και τη γαλοπούλα σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, θρυμματίζουμε τη φέτα και τρίβουμε το κασέρι.
-
3
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 25 x 35 εκ., απλώνουμε τις μισές πατάτες, ρίχνουμε από πάνω όλα τα υλικά (πλην του κασεριού), κατόπιν τις υπόλοιπες πατάτες και τελευταίο το κασέρι (αφήνουμε λίγο για πασπάλισμα).
-
4
Για mornay sauce: Σ' ένα κατσαρολάκι αφήνουμε να λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μ' ένα αναδευτήρι για 1'-2' σε μέτρια φωτιά (άσπρο roux). Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα διαρκώς, μέχρι να δέσει και αλατοπιπερώνουμε (διαδικασία της μπεσαμέλ).
-
5
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον κρόκο, τη γραβιέρα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
-
6
Περιχύνουμε πάνω από τις πατάτες, ρίχνουμε το υπόλοιπο κασέρι και πασπαλίζουμε τη φρυγανιά.
-
7
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40'.
Σχόλια