Σουφλιώτικη Μπάμπω
Παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων, συνοδευμένο με το περίφημο μπρούσικο σουφλιώτικο κρασί!
Λίγα μυστικά ακόμα
* Η κατανάλωση της μπάμπως μετριέται σε m !
Υλικά
-
Έντερα *
-
1 kg κρέας μοσχάρι
-
1 kg κρέας χοιρινό
-
συκώτι (300 gr)
-
2 πράσα ψιλοκομμένα
-
λίγο παστό
-
ρύζι (2 χουφτίτσες)
-
μαύρο πιπέρι, ρίγανη, κύμινο, μπαχάρι, αλάτι (κατά βούληση), λίγο κόκκινο πιπέρι και λίγο αλάτι (1 ½ κουτάλι σούπας)
-
1 μικρό ποτηράκι νερό στο μείγμα για να διευκολύνει το γέμισμα.
-
1 χωνί
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κόβουμε σε μικρά κομματάκια το κρέας, ικανά να χωρούν στο χωνί που θα χρησιμοποιήσουμε κατά το γέμισμα.
-
2
Κόβουμε τα πράσα σε πολύ ψιλά κομματάκια.
-
3
Ρίχνουμε το ρύζι στο μείγμα, τα μπαχαρικά μας, το νεράκι και αφού τα ανακατέψουμε λίγο, με ένα κουτάλι γεμίζουμε το έντερο (δεν ξεχνάμε να το δέσουμε στην κάτω άκρη, αλλιώς…).
-
4
Αφού τελειώσουμε βγάζουμε το χωνί από το έντερο και δένουμε σφιχτά.
-
5
Ψήνουμε τη μπάμπω ή τη βράζουμε (καλύτερα) στην κατσαρόλα (ή φουφού) σε σιγανή φωτιά (αργά και βασανιστικά όλη τη νύχτα) τρυπώντας την με βελόνι σε κάποια σημεία ώστε να μην ανοίξει κατά το βράσιμο.
-
6
Η μπάμπω τρώγεται άμα τη επιστροφή μας από την εκκλησία (κι όποιος προλάβει πρόλαβε).
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (2)