ggr
ggr @george
Athens

Κυρίες μου!!! Τώρα που η θερμοκρασία θα πάρει για τα καλά την κατιούσα (προβλέπεται για τις ημέρες γύρω από την Πρωτοχρονιά πολικό κρύο, με χιόνια σε όλη την Ελλάδα (καλά, η Στέλλα εκεί κάτω μπορεί και να τα γλυτώσει…), με χιόνι ακόμη και μέσα στην Αθήνα, βάλτε στο γιορτινό μενού σας και μία καυτή, τονωτική, νόστιμη και χορταστική σούπα.Πώς; Δεν είναι η στιγμή; Μα τι λέτε; Υπάρχει καλύτερο πράγμα το χειμώνα από μία αχνιστή σούπα; Ιδιαίτερα μία ελαφριά σούπα λαχανικών είναι μία εξαιρετική “εισαγωγή” σε ένα τραπέζι, ακόμη και σε ένα γιορτινό όπως αυτά των ημερών που τρέχουμε. Και, ασφαλώς, μπορεί και από μόνη της να είναι ένα πλήρες πιάτο, πραγματικό “βάλσαμο” μέσα στο κρύο του χειμώνα.Έχουν ένα και μόνο μυστικότα λαχανικά να είναι φρέσκα και ο ζωμός σπιτικός. Αυτός των λαχανικών είναι πανεύκολος στην παρασκευή του, αλλά μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε –εάν έχετε έτοιμο και ζωμό κρέατος ή κότας, θα δώσουν μία υπέροχη νοστιμιά στη σούπα σας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η Έφη Κωδωνά, στη συνταγή της οποίας στο bostanistas.gr χρωστώ αυτή την απολαυστική σούπα, την προτείνει σερβιρισμένη με μια κουταλιά μασκαρπόνε στο κέντρο του πιάτου. Μπορεί να είναι ωραία και έτσι αλλά, πιστέψτε με, ακόμη και χωρίς αυτήν (και με λίγο “τσιμπημένο” το κάρυ και το μπούκοβο, είναι απολαυστική!!! Ευχαριστώ!Στους χρόνους δεν έχει συνυπολογισθεί ο χρόνος προετοιμασίας του ζωμού.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

50 Minutes
4-6 άτομα
  1. 2 1/2 κούπες μπουκετάκια μπρόκολο
  2. 2 μέτριες πατάτες
  3. 2 καρότα
  4. 2 πράσα - το λευκό τους μέρος
  5. 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  6. 1 1/2 λίτρο ζωμό (λαχανικών, κρέατος ή κότας)
  7. αλάτι, μπούκοβο, κύμινο, κάρυ
  8. κρουτόν
  9. Προαιρετικά
  10. 2 κ.σ. τυρί μασκαρπόνε για το κέντρο του πιάτου

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σοτάρουμε τα λαχανικά σε κατσαρόλα όπου υπάρχει ήδη ζεσταμένο ελαιόλαδο, προσθέτοντας με τη σειράτο πράσο ψιλοκομμένο (σε “ζωντανή” φωτιά για 3 λεπτά),

  2. 2

    Τις πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους (στην ίδια φωτιά, για άλλα 3 λεπτά, να τις δούμε να χυλώνουν)

  3. 3

    Και τα καρότα σε λεπτές ροδέλες (άλλα 3 λεπτά, στην ίδια φωτιά, να χυλώσουν και αυτά).

  4. 4

    Προσθέτουμε και τον ζωμό των λαχανικών.

  5. 5

    (TIP)..........Αυτόν τον τελευταίο, όσο διαρκεί η διαδικασία του σοταρίσματος των λαχανικών τον διατηρούμε ζεστό, καυτό, παραδίπλα, ώστε να μη διακόψει το μαγείρεμα, ρίχνοντας τη θερμοκρασία στην κατσαρόλα.

  6. 6

    Και, βέβαια, θα είναι σπιτικός, έτσι; Δεν θα διανοηθείτε να φτιάξετε αυτήν τη νοστιμιά με κύβους σουπερμάρκετ… Λίγο σέλινο, μια πατάτα, δυό καροτάκια, κανένα κρεμμύδι και είστε έτοιμες!

  7. 7

    Προσθέτουμε τώρα και τα μπουκετάκια του μπρόκολου,

  8. 8

    Το αλάτι, το μπούκοβο, το κάρυ και το κύμινο.

  9. 9

    Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι και σιγοβράζουμε περίπου 40 λεπτά.

  10. 10

    Πολτοποιούμε το μείγμα της κατσαρόλας με το ραβδομπλέντερ

  11. 11

    Και ξαναβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά όχι μόνο για να ομογενοποιηθεί το μείγμα αλλά και να μην κολλήσει.

  12. 12

    Σερβίρουμε τη σούπα, αχνιστή αχνιστή, σε βαθιά πιάτα,

  13. 13

    Ρίχνουμε την τελευταία στιγμή και μερικά (σπιτικά και αυτά) κρουτόν και πάμε να απολαύσουμε μία ζεστή, εξαιρετικά νόστιμη και τονωτική σούπα. Καλή όρεξη!!!

Αντιδράσεις

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens