ggr
ggr @george
Athens

Μία πολύ καλή συνταγή!!!Μία συνταγή ιδιαίτερη, όπου τα ζυμαρικά, σουρωμένα “al dente”, σερβίρονται με νόστιμα mini κεφτεδάκια, μέσα σε μία σάλτσα ντομάτας με ψιλοκομμένα λαχανικά, δημιουργώντας ένα πιάτο από εκείνα που θυμίζουν το πατρικό μας σπίτι με τα μαμαδίστικα μαγειρέματα... Και ας μην είχαν μαγειρέψει ποτέ έτσι οι μαμάδες μας...Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο τα λένε “Αυτοκρατορικά spaghetti”, έχοντάς το δοκιμάσει όμως, δεν έχω αμφιβολία ότι ακόμη και ένας Αυτοκράτορας δεν θα μπορούσε να επιθυμήσει κάτω περισσότερο...

Λίγα μυστικά ακόμα

Εάν σας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις, προσθέστε στη σάλτσα αρκετή καυτερή πιπερίτσα. Θα το απολαύσετε. Ακόμη όμως και να μην αντέχετε τα καυτερά, μία πιπερίτσα να την βάλετε. Είναι τέτοια η γλύκα της σάλτσας και η δροσιά της, που το λίγο πικάντικο της πηγαίνει θαυμάσια!!!Τα κεφτεδάκια ΔΕΝ τα αλευρώνουμε. Δεν θα τηγανισθούν, ίσα που θα πάρουν χρώμα στο λάδι και μετά θα μαγειρευθούν μέσα στη σάλτσα. Γι’ αυτό και είναι πολύ ελαφρύ πιάτο (εάν βέβαια δεν βάλετε από μισό πακέτο μακαρόνια σε κάθε πιάτο…)

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

53 Minutes
4 άτομα
  1. …για τα ζυμαρικά
  2. 400 γρ spaghetti
  3. 1 γερή πρέζα αλάτι
  4. …για τη σάλτσα
  5. 1 ξερό κρεμμύδι
  6. 1 πόδι από σέλερυ (ή μεγάλο σέλινο)
  7. 1 σκελίδα σκόρδο
  8. κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ανάλογα με τα γούστα
  9. 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  10. 2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
  11. 1/2 ποτήρι πολτό ντομάτας
  12. 1 κουταλάκι ζάχαρη
  13. μερικά φύλλα βασιλικού (15-20 μικρά ή 4-5 πλατύφυλλου)
  14. 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  15. μερικές κουτάλες ζωμό λαχανικών
  16. παρθένο ελαιόλαδο, όσο απαιτηθεί (3-4 κουταλιές)
  17. ...για τα κεφτεδάκια
  18. 1-2 κ.γ. τριμμένο αποξηραμένο δυόσμο
  19. 1 κρόκος αυγού
  20. 1 ποτήρι γάλα
  21. 1 χοντρή φέτα ψωμί, καλύτερα να είναι της προηγούμενης ημέρας και ζυμωτό, όχι τους “αφρούς” που πουλούν οι φούρνοι σήμερα)
  22. 30 γρ τριμμένο τυρί parmigiano
  23. ...επιπλέον
  24. επιπλέον τριμμένο τυρί parmigiano, για συνοδεία, ανάλογα με τα γούστα

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Αφήνουμε το ψωμί να μουλιάσει μέσα στο γάλα, όχι για πολύ, για ένα δεκάλεπτο.

  2. 2

    Ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, τα τριμμένο parmigiano, τον κρόκο του αυγού, τη ψίχα του ψωμιού (καλά στυμμένη), και το θρυμματισμένο αποξηραμένο δυόσμο, και κανονίζουμε το αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με τα γούστα μας.

  3. 3

    Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά και να ενωθούν σε ένα μαλακό μείγμα,

  4. 4

    Από το οποίο θα μπορούμε να φτιάξουμε γύρω στα είκοσι μικρά κεφτεδάκια. Για να μη το κάνετε στη τύχη, χωρίστε το αρχικά σε δύο ίσες ποσότητες,

  5. 5

    Κάθε μία από αυτές και πάλι σε δύο ίσες.

  6. 6

    Τώρα πολύ εύκολα μπορείτε να υπολογίσετε τη ποσότητα του καθενός ώστε να σας βγουν πέντε κεφτεδάκια ίδιου μεγέθους,

  7. 7

    Και συνολικά 20 μικρά κεφτεδάκια (των 20 περίπου γραμμαρίων). Εάν βέβαια θέλετε, μπορείτε να τα κάνετε μεγαλύτερα και να αντιστοιχούν 2 ή 3 στο κάθε άτομο.

  8. 8

    Πλένουμε τα λαχανικά (καρότο, κρεμμύδι και σέλερυ) και τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Ακόμη καλύτερα εάν τα τρίψουμε στον τρίφτη. Το κρεμμύδι και το σέλερυ θα βγάλουν και υγρά, Μ Η Ν τα πετάξετε.

  9. 9

    Τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι), μαζί με 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, να μαραθούν, μαζί με το σκόρδο και την καυτερή πιπερίτσα, ψιλοκομμένα κι αυτά.

  10. 10

    Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και τα γυρίζουμε, απαλά, να πάρουν χρώμα από παντού.

  11. 11

    (Εάν τα ακουμπήσετε Π Α Ν Ω στα σοταρισμένα λαχανικά (και όχι απευθείας στον πυρωμένο πάτο της κατσαρόλας), θα το πάρουν το χρωματάκι τους και δεν θα σας κολλήσουν. Σας το λέω “εκ πείρας”).

  12. 12

    Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες

  13. 13

    Και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια,

  14. 14

    Τις προσθέτουμε στη κατσαρόλα αφού τα κεφτεδάκια πάρουν χρώμα. Μαζί προσθέτουμε και τα 2 κουταλάκια τον πελτέ ντομάτας, αραιωμένο σε μισό ποτήρι ζωμό, αλλά και τον πολτό ντομάτας (αυτά τα δύο είναι δική μου προσθήκη, για να δώσουν “ένταση” στο χρώμα της σάλτσας, εάν θέλετε την ακολουθείτε). Θυμηθείτε να προσθέσετε μισό κουταλάκι ζάχατη, να πάρει την όξινη γεύση της ντομάτας. Χαμηλώνουμε την ένταση στο μάτι, ελέγχουμε εάν είναι εντάξει σε αλάτι και πιπέρι,

  15. 15

    Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου ή κανά πεντάλεπτο παραπάνω,

  16. 16

    Προσθέτοντας όταν χρειάζεται, κουτάλα-κουτάλα, από τον ζωμό των λαχανικών (στη φωτογραφία, φαίνεται το κατσαρολάκι όπου βράζουν λίγα λαχανικά, ακριβώς για αυτόν τον σκοπό). Όταν το φαγητό τελειώνει, αφήνουμε να εξατμισθούν τα τελευταία υγρά, αφήνοντας ξεσκέπαστη τη κατσαρόλα.

  17. 17

    Αποσύρουμε τη κατσαρόλα με τη σάλτσα από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ψιλοκομμένο και τα φύλλα του βασιλικού, κομμένα με το χέρι,

  18. 18

    Ανακατεύουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να ξεκουρασθεί.

  19. 19

    Μαγειρεύουμε τα spaghetti σε άφθονο αλατισμένο νερό

  20. 20

    Και τα σουρώνουμε “al dente” (δεν θα κάνετε το λάθος να τα ξεπλύνετε κάτω από νερό, έτσι;), κρατώντας (όπως πάντα) ένα φλυτζάνι από το νερό του βρασμού,

  21. 21

    Και έτσι σουρωμένα, τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα

  22. 22

    Και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να ανακατευθούν καλά με τη σάλτσα. Εάν χρειασθεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο από το νερό του βρασμού που έχουμε κρατήσει.

  23. 23

    Μοιράζουμε τα spaghetti σε πιάτα, τους προσθέτουμε όση σάλτσα έχει μείνει στη κατσαρόλα (να είναι “πλούσια”), μοιράζουμε και τα κεφτεδάκια,

  24. 24

    Γαρνίρουμε με τριμμένο τυρί parmigiano ή/και με λίγα φυλλαράκια μαϊντανό και σερβίρουμε. Ένα “αυτοκρατορικό” πιάτο ζυμαρικών είναι έτοιμο να το απολαύσετε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (8)

legoo
legoo @cook_8490176
Πιστευω πως στη μαγειρικη εισαι πολυ μαστορας.Οι τελευταιες συνταγες σου με τις μακαροναδες ειναι συγκλονιστικες.

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens