Spaghetti με αχιβαδούλες, Και ένα μικρό “Μυστικό”

14 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Ένα ξεχωριστό, καλοκαιρινό και θαλασσινό πιάτοSpaghetti με αχιβάδες. Κλείνει μέσα του αρώματα της θάλασσας αλλά και της στεριάς, ένα πιάτο που θα πρέπει οπωσδήποτε κάποια στιγμή να δοκιμάσετε.Τώρα, εάν έχετε την τύχη να έχετε πρόσβαση σε αχιβάδες “ελεύθερης βοσκής”, ψαρεμένες από εσάς, εκτός από την νοστιμιά του πιάτου θα σας μείνει και η χαρά του ψαρέματος (ή του “μαζέματος”, εάν είναι στα πολύ ρηχά). Όπως και να ‘χει, είναι από εκείνες τις γεύσεις που δεν θα πρέπει να αφήσετε να σας ξεφύγουνΕίχα και πέρισυ ανεβάσει μία συνταγή, τέτοια εποχή ήταν, για “Spaghetti με “άγριες” αχιβάδες”. Αυτή εδώ η σημερινή, αν και με τον ίδιο τύπο αχιβάδας (μαζεμένες μάλιστα από το ίδιο μέρος, την ίδια παραλία) και με τα ίδια υλικά, είναι διαφορετική στην ετοιμασία της. Το αποτέλεσμα είναι και αυτό διαφορετικό, πρέπει όμως να έχεις φάει το πιάτο αρκετές φορές για να γίνει αντιληπτή η διαφορά αυτή. Αισθάνεσαι περισσότερο θάλασσα, διακρίνεις πιο “καθαρά” τη γεύση της αχιβάδας. Οι φετεινές, μάλιστα, κρύβουν και ένα ...”μυστικό”, θα το βρείτε στο τέλος.Υπάρχει άλλη μία νόστιμη συνταγή στο site, για όποιον θέλει να φτιάξει τις αχιβάδες του στη ...λαδόκολλα«Spaghetti με αχιβάδες, στη λαδόκολλα»Καλό καλοκαίρι !!!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Και το “μικρό Μυστικό” που είναι ; Χα, αυτό είναι στο τελευταίο από τα υλικά της συνταγής, το “προαιρετικό”. Ξύσματα, φλοίδες, flakes, όπως θέλετε πείτε τα, από α υ γ ο τ ά ρ α χ ο. Εάν σας ...βρίσκεται (στις κυρίες από Μεσσολόγγι, Πρέβεζα, Πάργα, Σύβοτα μεριά, απευθύνομαι κυρίως), ή εάν αγοράσετε, ξύστε λίγο αυγοτάραχο πάνω από το έτοιμο, σερβιρισμένο, πιάτο και αυτό από μία νόστιμη αλλά απλή καλοκαιρινή μακαρονάδα, θα έχει μετατραπεί μία ...”θεσπέσιο” δημιουργία!!!Αυτή τη φορά δεν έβαλα καθόλου σκορδάκι στο φαγητό (δεν πρόσθεσα, δηλαδή, εκείνες τις 3 σκελίδες στο βήμα 2, να τσιγαρισθούν μαζί με την καυτερή πιπερίτσα), θέλοντας να μην επικαλύψει η μυρωδιά του τη γεύση των αχιβάδων. Και να μην έχω και την μουρμούρα της Λουίζας... Αν και μου έλειψε το υπέροχο και πολύ ταιριαστό με αυτό το πιάτο άρωμά του, πρέπει να παραδεχθώ ότι ένοιωσα πολύ πιο καθαρά τη γεύση της θάλασσας. Πρέπει όμως να παραδεχθώ επίσης, ότι την επόμενη φορά θα ... επιστρέψω στο σκοδάκι μου. Ό,τι και να πει η γυναίκα μου!!! Εσείς, αποφασίστε πως το προτιμάτε.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

20 Minutes
5-6 άτομα
  1. 500 γρ spaghetti (είναι πολύ-πολύ καλό και με τις πιο πλατιές linguine)
  2. 1 κιλό αχιβάδες
  3. 3 σκελίδες σκόρδο
  4. μαϊντανό (κατά βούληση, αλλά μισό ματσάκι ψιλοκομμένα φύλλα να τα βάλετε...)
  5. 3-4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  6. 1 τσιμπιά αλάτι
  7. 1 θρυμματισμένη καυτερή πιπερίτσα (ή μπούκοβο, τουλάχιστον 1,5 κουταλάκι)
  8. 1 ποτήρι λευκό κρασί
  9. ξύσματα από αυγοτάραχο (προαιρετικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βάζουμε τις αχιβαδούλες για ένα 2ωρο, σε νερό με αλάτι, να αποβάλουν την άμμο, αλλά και ό,τι άλλη ακαθαρσία ενδεχομένως περιέχουν. Εάν τις έχετε μόλις μαζέψει από τη θάλασσα, μπορείτε να το κάνετε και με θαλασσινό νερό.

  2. 2

    Στο τέλος αυτόυ του “καθαρτήριου λουτρού”, όσες από τις αχιβάδες ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΚΤΕΣ εάν τις πιάνουμε με τα χέρια (κάντε μερικές έντονες κυκλικές κινήσεις με τα χέρια μέσα στο νερό και παρατηρήστε), ΤΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ, σαν μη κατάλληλες για φάγωμα. Μάλλον δεν είναι ζωντανές και συνεπώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ.

  3. 3

    Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι με μία “γεναιόδωρη” ποσότητα ελαιόλαδο, την ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα και τις 3 σκελίδες σκόρδο, τσακισμένες αλλά ολόκληρες (για να αφαιρούνται εύκολα στη συνέχεια, αφού αρωματίσουν πρώτα τη σαλτσούλα) να ζεσταθούν.

  4. 4

    Μόλις ζεσταθεί καλά το ελαιόλαδο, ρίχνουμε και τις αχιβαδούλες, σκεπάζουμε το τηγάνει και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά, για 5-6 λεπτά το πολύ.

  5. 5

    Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, όταν ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ των αχιβάδων έχουν ανοίξει, σβήνουμε με το λευκό κρασί. Δεν περιμένουμε να ανοίξουν όλες οι αχιβάδες, γιατί τότε δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος να σχηματισθεί η σαλτσούλα (τηρήστε τον χρόνο των 5-6 λεπτών συνολικά, οι αχιβάδες δεν θέλουν πολύ ώρα, θα καταστραφεί το κρέας τους). Ούτε όμως σβήνουμε όταν είναι ακόμα όλες τους κλειστές, το υγρό που βγάζουν είναι πολύτιμο για την σαλτσούλα που θα ετοιμάσουμε, το χρειαζόμαστε, συνεπώς πρέπει να δώσουμε χρόνο σε κάποιες να ανοίξουν !!

  6. 6

    Όταν πια έχουν ανοίξει όλες, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και τις αφήνουμε να ξεκουρασθούν για 4-5 λεπτά. Όσες από τις αχιβάδες ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΟΙΞΕΙ, ΤΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ και αυτές, επίσης σαν μη κατάλληλες για φάγωμα. Μάλλον είχαν ψοφήσει πριν πέσουν στο τηγάνι και συνεπώς, και πάλι, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ.

  7. 7

    Φιλτράρουμε το ζουμάκι (καλόν είναι να χρησιμοποιήσουμε πολύ λεπτή σήτα, ίσως και ένα φίλτρο γαλλικού καφέ), για να κατακρατηθεί κάθε ίχνος άμμο που μπορεί να έχουν αποβάλει οι αχιβάδες (παρά τον καθαρισμό τους στην αρχή).

  8. 8

    Βράζουμε τα spaghetti μας σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε όταν είναι ακόμη πολύ “al dente”, ένα γεμάτο 3λεπτο πριν από την ώρα που αναφέρεται στη συσκευασία (εάν αναγράφεται ένα εύρος χρόνου, “από τόσα έως τόσα λεπτά”, τα σουρώνουμε 3 λεπτά νωρίτερα από τον ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ χρόνο). Κρατούμε (όπως ΠΑΝΤΑ, άλλωστε) ένα φλυτζάνι από το νερό του βρασμού, μήπως και χρειασθεί για να δουλέψουμε πιο εύκολα τη σάλτσα. ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΡΕΧΟΥΜΕ (όπως ΠΟΤΕ, άλλωστε) τα spaghetti, τα σουρώνουμε (αλλά να έχουν μία ελαφριά υγρασία, δεν τα στεγνώνουμε εντελώς) και τα επιστρέφουμε πίσω στη κατσαρόλα.

  9. 9

    Ζεσταίνουμε σε ένα ευρύχωρο τηγάνι τον φιλτραρισμένο ζωμό. Εάν σας φανεί λίγος, μπορείτε να προσθέσετε λίγο από το νερό του βρασμού, μαζί με άλλο λίγο ελαιόλαδο και λίγο κρασάκι.

  10. 10

    Μόλις ζεσταθεί ο ζωμός, ρίχνουμε στο τηγάνι τα spaghetti και τα σοτάρουμε για ένα 3λεπτο (ναι, εκείνο το 3λεπτο που τους “κλέψαμε” από τον βρασμό τους), μέχρι να απορροφήσουν όλο το ζωμό. Με τον τρόπο αυτό, τα spaghetti μας θα νοστιμέψουν πολύ, θα αποκτήσουν μία εξαιρετική γεύση, να τα φας και σκέτα, δηλαδή.

  11. 11

    Εμείς όμως δεν θα τα φάμε σκέτα... έξω από το μάτι πλέον, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο (θα κυλούν και θα ανακατεύονται πολύ πιο εύκολα έτσι), προσθέτουμε και τις αχιβάδες (θα μπορούσατε στο ενδιάμεσο, μετά το 5λεπτο που τις αφήσαμε να “ξεκουρασθούν” να τις έχετε καθαρίσει, να έχετε αφαιρέσει τα κελύφη τους, αφήνοντας μόνο κάποια για διακόσμηση).

  12. 12

    Τέλος, προσθέτουμε και λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο. Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό-ζεστό. Τα spaghetti, αρωματισμένα με τη σαλτσούλα των αχιβάδων (που κρύβει μέσα της την ευωδιά της θάλασσας, τα αρώματα του μαϊντανού και του σκόρδου, την φευγαλέα γεύση του κρασιού), φτιάχνουν ένα εξαιρετικό πιάτο.

  13. 13

    Η παρουσία του τριμμένου τυριού (μυζήθρας, parmigiano, οτιδήποτε) δεν έχει να προσθέσει και πολλά, έλα όμως που εδώ στην Ελλάδα έχουμε μάθει να το προσθέτουμε σε όλες τις μακαρονάδες, ανεξάρτητα από το εάν το χρειάζονται ή όχι… (ΣημείωσηΤο πιάτο αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το δικό μου...).

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens