Σπανακόπιτα με σπιτική σφολιάτα
Η πίτα της γιαγιάς.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η πίτα όπως την έκανε η γιαγιά μου.
Υλικά
-
Για την γέμιση
-
1 κιλό σπανάκι καθαρό ψιλοκομμένο
-
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
1/2 κιλό κατσικίσια φέτα
-
1 αυγό
-
άνηθο ψιλοκομμένο
-
δυόσμο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
-
1 κ.σ. γιαούρτι
-
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
αλάτι
-
Υλικά για την ζύμη
-
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κ.σ. ξύδι
-
χλιαρό νερό όσο θα χρειαστεί
-
1 κ.γ. αλάτι
-
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ετοιμάζουμε την ζύμη. Βάζουμε σε ένα ταψί το αλεύρι και ανοίγουμε έναν λάκκο στην μέση. Ρίχνουμε μέσα το ξύδι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά- σιγά το νερό,
-
2
Μέχρι να γίνει μια απαλή, ελαστική και εύπλαστη ζύμη.
-
3
Τη χωρίζουμε σε 8 μικρά κομματάκια, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και τη αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
-
4
Ετοιμάζουμε την γέμιση, Σε ένα μεγάλο δοχείο στύβουμε καλά-καλά το σπανάκι και πετάμε το νερό που θα βγάλει. Ρίχνουμε μέσα τα κρεμμυδάκια, το άνηθο, το δυόσμο, το λάδι, την φέτα, το αυγό, το γιαούρτι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
-
5
Παίρνουμε τα μισά από τα κομματάκια της ζύμης και ανοίγουμε ένα-ένα σε φύλλα με διάμετρο 20 εκατοστά περίπου το καθένα.
-
6
Μετά παίρνουμε το πρώτο, απλώνουμε πάνω του το λάδι (το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το βούτυρο) και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο με τον ίδιο τρόπο.
-
7
Χαρακώνουμε με τον πλάστη πιέζοντας ελαφρά
-
8
Και το ανοίγουμε σαν ένα μοναδικό φύλλο.
-
9
Το στρώνουμε στο ταψί και αλείφουμε με λάδι, ρίχνουμε μέσα την γέμιση. Ξανακάνουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο και το βάζουμε από πάνω.
-
10
Πασαλείβουμε με λάδι, χαρακώνουμε, ρίχνουμε λίγο σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
Σχόλια (2)