κύρια φωτογραφία συνταγής Σπανακοτυρόπιτα της μαμάς

Σπανακοτυρόπιτα της μαμάς

Μαγειρεύτηκε 2 φορές
doreta
doreta @cook_doreta
,

Πλούσια σπανακοτυρόπιταμία διαφορετική γεύση που όσοι την έχουν δοκιμάσει έχουν ενθουσιαστεί !

Λίγα μυστικά ακόμα

Το σπανάκι πρέπει απλά να είναι πλυμένο, δεν το στύβουμε, ούτε το τσιγαρίζουμε, ούτε το αχνίζουμε. Επίσης μη φοβηθείτε τα υγρά της γέμισης, ο τραχανάς θα τα απορροφήσει! Γίνεται πολύ καλή και με έτοιμο παραδοσιακό φύλλο ή φύλλο κρούστας. Για να τη ζεστάνουμε (την επόμενη μέρα π.χ.) επειδή το φύλλο μαλακώνει, τη ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή θερμοκρασία για να ξανακριτσανίσουν τα φύλλα, και είναι σα να τη βγάλαμε μόλις από το φούρνο!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 1 σφηνάκι ξύδι
  3. 1 φλυτζ. καφέ ελαιόλαδο
  4. αλάτι κατά βούληση
  5. χλιαρό νερό όσο πάρει
  6. νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων (ή αλεύρι)
  7. ελαιόλαδο για το άλειμμα
  8. 250 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος, αφού το έχουμε καθαρίσει)
  9. 2 πράσα
  10. 7-8 κρεμμυδάκια χλωρά
  11. άνηθο 1/2 ματσάκι (μικρό)
  12. 600 γρ. φέτα
  13. 2/3 εβαπορέ light
  14. 1 γεμάτη χούφτα τραχανά γλυκό σταρένιο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Για τη ζύμη βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνουμε μία λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και νερό όσο πάρει ώστε να γίνει μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει. Χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 2 ώρες.

  2. 2

    Για τη γέμιση αναμιγνύουμε σε μία λεκάνη το σπανάκι κομμένο σε κομμάτια, τα πράσα σε ροδέλες, τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο ψιλοκομμένα, τη φέτα σε χοντρά τρίμματα, τα αυγά χτυπημένα, το γάλα και τον τραχανά. Δεν προσθέτουμε αλάτι διότι έχει πολλή φέτα που είναι αλμυρό τυρί.

  3. 3

    Ανοίγουμε 3 φύλλα και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Το ταψί που χρησιμοποιούμε είναι το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου μας. Επάνω βάζουμε όλη τη γέμιση και τελειώνουμε στρώνοντας τα υπόλοιπα 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Αφού λαδώσουμε και την επιφάνεια του τελευταίου φύλλου, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

  4. 4

    Εάν μας αρέσουν τα πιο χοντρά φύλλα, μπορούμε να χωρίσουμε τη ζύμη στα 4 και να στρώσουμε 2 φύλλα κάτω και 2 επάνω.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (2)

Σχόλια (12)

Demi79
Demi79 @cook_8455860
doreta, εξαιρετική η συνταγή σου, κι επιπλέον είναι πολύ πιο θρεπτικό το σπανάκι έτσι! Ούτε εγώ το στύβω (κατόπιν συμβουλής της κρητικιάς πεθεράς μου), αλλά βάζω λιγότερη φέτα και λιγότερα αυγά.

Από

doreta
doreta @cook_doreta
στις
,