Σπιτικά μπισκότα “Digestive”

Bαθμολογία: 4.7308
       
 
26 ψήφοι
,

Περιγραφή

Τα μπισκότα Digestive είναι τα διασημότερα μπισκότα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Βρετανία. Είναι ημίγλυκα, στρογγυλά και χρωστούν το όνομά τους στην ιδέα ότι το γεγονός ότι περιέχουν μαγειρική σόδα, γνωστό αντι-όξινο, τα καθιστά χωνευτικά, ότι βοηθούν δήθεν στη χώνευση, πεποίθηση ολοκληρωτικά λαθεμένη.

Οι ποσότητες που καταναλώνονται στη Βρετανία κάθε χρόνο είναι τεράστιες (ξεπερνούν τα 71 εκατομμύρια πακέτα!!!), τόσο με την κλασσική μέθοδο κατανάλωσής τους (“it’s 5 o’clock, my dear, έφθασε πέντε το απόγευμα, τσαγάκι και βουτήματα” !!!), όσο και στην κουζίνα, όπου χρησιμεύει σαν πρώτη ύλη για πολλά παραδοσιακά τους πιάτα, κυρίως γλυκά και κυρίως για την ετοιμασία της βάσης σε τούρτες (όπως στο περίφημο cheesecake).

Αν και βρετανική η συνταγή, εγώ την βρήκα σε ένα γαλλικό site που –αποδεδειγμένα– εμπιστεύομαι, της γλυκιάς Pascal Weeks, από βρετανό, όμως, chef, εάν αυτό σας καθησυχάζει περισσότερο.

Σπιτικά μπισκότα “Digestive”
photo: karavour

Τι χρειαζόμαστε:

  • 100 γρ. αλεύρι ολικής
  • 100 γρ. βρώμη
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 50 γρ. καφέ ζάχαρη
  • 100 γρ. αλατισμένο βούτυρο, μαλακωμένο
  • 2 κ.σ. γάλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Μπισκότα
Διατροφή: Χορτοφαγική
Φτιάχνει: 18 μπισκότα Digestive
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ρίχνουμε την βρώμη στο mixer και τη αλέθουμε για 5 δευτερόλεπτα να γίνει ψίχουλα. (Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε πλιγούρι βρώμης που εύκολα βρίσκει κανείς σε σουπερμάρκετ)
  2. Αναμειγνύουμε όλα τα στεγνά υλικά (αλεύρι ολικής, πλιγούρι βρώμης, ζάχαρη, baking powder) σε ένα μπολ.
  3. Τους προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε και πάλι έως ότου αρχίσει να θρύβει, να σχηματίζονται νιφάδες.
  4. Προσθέτουμε τότε τόσο γάλα όσο να πάρουμε μία νωπής στην υφή της ζύμη. Σχηματίζουμε μία μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να κρυώσει και να σφίξει η ζύμη. Μη την αφήσετε περισσότερο, θα σκληρύνει πολύ και θα δουλεύεται δύσκολα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  6. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, την ανοίγουμε σε φύλο πάχους 3 χιλιοστών και από αυτό αποκόπτουμε κυκλικά κομμάτια διαμέτρου 6 εκατοστών.
  7. Βάζουμε τα κομμάτια αυτά της ζύμης σε χαμηλό ταψί φούρνου, καλυμμένο με λαδόκολλα (ενδεχομένως και ελαφρά λαδωμένη, επιπλέον), και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας για 15 - 20 λεπτά, έως ότου να πάρουν λίγο χρώμα και να είναι σταθερά στο άγγιγμα.
  8. Τα βγάζουμε, τα κρυώνουμε για κανένα 5λεπτο και ..... καλές βούτες.

Λίγα μυστικά ακόμα

Στο επόμενο κιόλας cheesecake σας, δοκιμάστε τα σαν βάση. Ίσως και να το κάνει ..... διαφορετικό.

Η δοσολογία της ζάχαρης είναι ακριβώς για να τα κάνει ημίγλυκα, όπως τα παραδοσιακά Digestive. Εάν τα θέλετε γλυκύτερα, αυξήστε την ποσότητα στα 80 γραμμάρια.

Μπορείτε να “ντύσετε” τη μία πλευρά τους με λιωμένη σοκολάτα και να περάσετε έτσι σε μία.... άλλη διάσταση απόλαυσης.

Φυλάσσονται σε αεροστεγές κουτί και για 3-4 ημέρες. Συνήθως δεν.... προλαβαίνουν να φθάσουν τόσο.

Μπορείτε να τα δοκιμάσετε και με ένα κομμάτι τυρί. Αυτή, όμως, είναι “μία ιστορία” που θα σας τη διηγηθώ μιάν άλλη φορά...

Το τυπικό μπισκότο Digestive είναι φτιαγμένο με σταρένιο αλεύρι, μαγιά, λίγο αλάτι και.... σιρόπι ζάχαρης “μερικώς ανεστραμμένο”.

Και λίγη ιστορία:

Τα μπισκότα Digestive ξεκίνησαν να παράγονται στον φούρνο των McVitie's, φτιαγμένο από το 1830, στο Εδιμβούργο (Edimburg) της Σκωτίας, από τον “πατέρα φαμίλια” Robert McVitie. Ο γιος του, Robert jr, εμπειρικός φούρναρης και ο ίδιος, πρωτο-δημιούργησε τη συνταγή των μπισκότων και άρχισε την μαζική παραγωγή τους.

Η ονομασία “Digestive” δημιουργήθηκε το 1892 από τον Alexander Grant, αρχικά διευθυντή και στη συνέχεια πρόεδρο της φίρμας McVitie & Price, μετά τον θάνατο του ίδιου του McVitie. Το 1925, η McVitie’s έφτιαξε το πρώτο μπισκότο Digestive με επικάλυψη λιωμένης σοκολάτας (κουβερτούρας), το 1985 έφτιαξε τα Digestive με δημητριακά, το 1987 τα Digestive με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος και πορτοκάλι, σοκολάτα γάλακτος και μέντα και λευκή σοκολάτα, αλλά νομίζω ότι οι υπάρχουσες σήμερα ποικιλίες είναι πολύ περισσότερες.

Και για το πλιγούρι και τη σπουδαιότητά του, υπάρχουν πολυάριθμες αναφορές. Αν δεν θέλετε να ψάχνετε πολύ, ρίξτε μια ματιά στο σάιτ του vita

Σχετικές συνταγές

Μπισκότα digestive Μπισκότα digestive
       
       
(9)

    45 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από chrispandou, 13-5-11  
    Ακούγεται πολύ καλή. Θα τη δοκιμάσω σήμερα όπως και το Μασκαρπόνε. Αν αντκαθιστούσα τη βρώμη με κορν φλεικς ολικής λές να γίνουν πολύ σκληρά ;
    #
    Σχόλιο από karavour, 13-5-11  
    όταν λέμε καφέ ζάχαρη εννοούμε την καστανή ή τη μαύρη την ακατέργαστη?
    #
    Σχόλιο από evisam, 13-5-11  
    Ωραία! Κατακτήσαμε κι αυτή τη λιχουδιά - θα γίνει κάποια στιγμή, σίγουρα! Ευχαριστώ και για τη διεύθυνση του site. Δεν την ήξερα, συνήθως, καταφεύγω σε αγγλόφωνα.
    #
    Σχόλιο από ggr, 13-5-11  
    chrispandou, έχω δοκιμάσει να δουλέψω με κορν φλεικς (σε μπάρες, όχι σε κουλουράκια, βέβαια) και το αποτέλεσμα δεν με είχε ικανοποιήσει. Για κάποιο λόγο δεν "έδεσαν" ποτέ καλά με τα υπόλοιπα υλικά και έθριβαν πολύ.
    Δεν μπορώ, συνεπώς, να σου απαντήσω (μου λείπει και η εμπειρία), έτσι θα πρέπει να πορευθείς μόνη. Γιατί δεν κάνεις μία δοκιμή ? Ή γιατί δεν μένεις στο πλιγούρι βρώμης ? Ευκολο να το βρεις, ιδιαίτερα υγιεινό, δεδομένου αποτελέσματος ... Καλή επιτυχία και πες μας πως πήγαν οι ..... απόπειρες.

    karavour την καλημέρα μου και σε σένα. Εγώ κατάλαβα και χρησιμοποίησα "brown sugar" ή “καστανή ζάχαρη”, όπως την λέει το κουτί της, εκείνη που φτιάχνεται από ζαχαροκάλαμο. Γιατί όμως νομίζω ότι πάνω στο κουτί της (καφέ και αυτό) γράφει ότι είναι ακατέργαστη ? Επιστρέφοντας σπίτι θα σου πω και την μάρκα

    χαχαχα, evisam, και όμως, υπάρχει και το αγγλόφωνο site (στο τέλος της 3ης παραγράφου της “Σύντομης Εισαγωγής” κάνε κλικ στο “chef”και θα σε πάει ντουγρού εκεί. Η αλήθεια είναι ότι στο πλαίσι του “τσεκαρίσματος” της ..... γαλλιδούλας, την έκανα τη σύγκριση ανάμεσα στις δύο.
    #
    Σχόλιο από linaraki, 13-5-11  
    #
    Σχόλιο από ggr, 13-5-11  
    karavour, εδώ είμαι πάλι. Λοιπόν η δική μου γράφει στο (καφετί) κουτί της : “Brown Crystal” “ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ Ακατέργαστη Ζάχαρη από Ζαχαροκάλαμο”.

    Και καφέ, λοιπόν, και ακατέργαστη. Και με ΖΩΓΡΑΦΟ, παρακαλώ, στη φίρμα.
    Όχι όμως μαύρη, την οποία εγώ αγνοώ
    #
    Σχόλιο από Vinny, 16-5-11  
    Να ρωτήσω κάτι? Το "αλατισμένο βούτυρο, μαλακωμένο" ποιο ακριβώς είναι ???
    #
    Σχόλιο από ggr, 16-5-11  
    Υπάρχουν στο εμπόριο συσκευασίες ελαφρώς αλατισμένου βούτυρου / μαργαρίνης.
    Το "μαλακωμένο" (το "κόμμα" που το χωρίζει από το υλικό έχει την έννοια του : "αφού το μαλακώσετε, ΕΣΕΙΣ), υποδεικνύει να χρησιμοποιηθεί α φ ο ύ έχει βγει κάποια ώρα από το ψυγείο για να μαλακώσει, για να είναι εύκολο στη χρήση του, στο ανακάτεμα με τα υπόλοιπα υλικά.
    Εάν το βάλεις κοντά σε μία εστία θερμότητας, η διαδικασία επιταγχύνεται και το αποτέλεσμα είναι πιο εύκολα χρησιμοποιήσιμο.
    Καλημέρα
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-5-11  
    ggr υπάρχουν δύο τύποι καστανής ζάχαρης. Μια που είναι καστανή και έχει την υφή της κρυσταλλικής (που νομίζω είναι και αυτή που έχει ο Ζωγράφος) και μια ακόμα που είναι καστανή αλλά είναι υγρή και αν την πατικώσεις γίνεται μια μάζα.
    Αυτή η δεύτερη κυκλοφορεί σε δύο τύπους, μια πιο ανοιχτόχρωμη καστανή και μια αρκετά σκούρα. Αυτή η σκούρα συνήθως αναφέρεται και ως "μαύρη".
    Το σχόλιο ήταν απλώς ενημερωτικό :)
    #
    Σχόλιο από ggr, 16-5-11  
    Ναι, αυτή στην οποία αναφέρομαι είναι κρυσταλλική.
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 23-5-11  
    Στην αρχή ανησύχησα βλέποντας την έλλειψη μιας μεγάλης εισαγωγής.Λέω μπα τι έπαθε ο ggr? Μετά όμως με αποζημίωσες με το grand finale!!!Να είσαι πάντα καλά να μας δίνεις ωραίες συνταγές και εμπνεύσεις!!!Ευχαριστούμε πολύ οικογενειακώς γιατί είμαστε fun των συγκεκριμένων μπισκότων και έχουμε δώσει μια μικρή περιουσία.
    #
    Σχόλιο από Aναστασία78, 27-5-11  
    μαλλον τα παρα εκανα λεπτα και καηκαν τα μισα.. αυτα ομως που δεν καηκαν ηταν τελεια!!!!!
    #
    Σχόλιο από karavour, 15-6-11  
    Τα μπισκοτάκια έχουν ωραία γεύση, αν και για να πω την αλήθεια πιο πολύ σε cookies μου φέρνουν παρά στα γνωστά digestive της αγοράς. Πάντως είναι εύκολα στην παρασκευή τους και γευστικά. Μου αρέσει που είναι τραγανά. Έβαλα 60 γρ. ζάχαρη και τα έψησα 20΄στους 180. Μου βγηκαν 13 ακριβώς, στο μέγεθος των digestive των σουπερμάρκετ.
    #
    Σχόλιο από zomak, 21-8-11  
    Πολύ νόστιμα! Είναι αρκετά γλυκά και σίγουρα δε χρειάζονται παραπάνω ζάχαρη. Την επόμενη φορά ίσως δοκιμάσω να βάλω και κομμάτια σοκολάτας μέσα.
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 10-10-11  
    Aπιθανα!Εκανα διπλη δοση εξ αρχης και δεν διαψευστηκα..το παμε..σε εμπιστευομαι!Μου αρεσαν πολυ και η ζαχαρη οση πρεπει και το καλυτερο για κατι γλυκο για τα παιδια στο σχολειο..να σαι καλα,σε ευχαριστουμε!
    #
    Σχόλιο από Tasoula2208, 19-10-11  
    Έγιναν εκπληκτικά, Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Την έκανα ήδη 3 φορές σε μια εβδομάδα. Εξαφανιζονται αμέσως. Εγώ αντι για αλέυρι ολικής έβαλα αλευρι Dinkel επειδή έχω δυσανεξεία στο αλέυρι σίτου, Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Χίλια ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από chalexandra, 22-2-12  
    πάρα πολύ νόστιμα...κρίμα που έκανα μια δόση!!!
    #
    Σχόλιο από aroma, 4-3-12  
    Τα καλύτερα σπιτικά μπισκότα digestive που έφτιαξα και δοκίμασα. Τραγανά και με πλούσια γεύση. Επειδή δεν είχα αλατισμένο βούτυρο, το αλάτισα εγώ.. Μπράβο ggr!! Να είσαι καλά που την ψάχνεις τη δουλειά.. Με την ευκαιρία να σου πω ότι τα άρθρα σου στις Συμβουλές είναι απίθανα!!!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 20-6-12  
    Μόλις τα έφτιαξα! Πολύ νόστιμα και εύκολα!
    Ίσως ήθελαν λιγότερο ψήσιμο(δεν είναι πολύ μαλακά) αλλά και πάλι θα φαγωθούν άμεσα!!
    Ευχαριστώ!! =)
    #
    Σχόλιο από xaroula, 20-10-12  
    Εκανα διπλη δοση, εβαλα 1/2 κγ σοδα και τα εψησα 20' στους 180 .Εγιναν νοστιμοτατα!! ....Πας ερχεσαι και το χερι το εχεις στα μπισκοτα βρε παιδι μου!!! Πααααρα πολυ ωραια. :)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    30 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από chrispandou, 13-5-11  
    Ακούγεται πολύ καλή. Θα τη δοκιμάσω σήμερα όπως και το Μασκαρπόνε. Αν αντκαθιστούσα τη βρώμη με κορν φλεικς ολικής λές να γίνουν πολύ σκληρά ;
    #
    Σχόλιο από karavour, 13-5-11  
    όταν λέμε καφέ ζάχαρη εννοούμε την καστανή ή τη μαύρη την ακατέργαστη?
    #
    Σχόλιο από evisam, 13-5-11  
    Ωραία! Κατακτήσαμε κι αυτή τη λιχουδιά - θα γίνει κάποια στιγμή, σίγουρα! Ευχαριστώ και για τη διεύθυνση του site. Δεν την ήξερα, συνήθως, καταφεύγω σε αγγλόφωνα.
    #
    Σχόλιο από linaraki, 13-5-11  
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 16-5-11  
    ggr υπάρχουν δύο τύποι καστανής ζάχαρης. Μια που είναι καστανή και έχει την υφή της κρυσταλλικής (που νομίζω είναι και αυτή που έχει ο Ζωγράφος) και μια ακόμα που είναι καστανή αλλά είναι υγρή και αν την πατικώσεις γίνεται μια μάζα.
    Αυτή η δεύτερη κυκλοφορεί σε δύο τύπους, μια πιο ανοιχτόχρωμη καστανή και μια αρκετά σκούρα. Αυτή η σκούρα συνήθως αναφέρεται και ως "μαύρη".
    Το σχόλιο ήταν απλώς ενημερωτικό :)
    #
    Σχόλιο από stellasirios, 23-5-11  
    Στην αρχή ανησύχησα βλέποντας την έλλειψη μιας μεγάλης εισαγωγής.Λέω μπα τι έπαθε ο ggr? Μετά όμως με αποζημίωσες με το grand finale!!!Να είσαι πάντα καλά να μας δίνεις ωραίες συνταγές και εμπνεύσεις!!!Ευχαριστούμε πολύ οικογενειακώς γιατί είμαστε fun των συγκεκριμένων μπισκότων και έχουμε δώσει μια μικρή περιουσία.
    #
    Σχόλιο από Aναστασία78, 27-5-11  
    μαλλον τα παρα εκανα λεπτα και καηκαν τα μισα.. αυτα ομως που δεν καηκαν ηταν τελεια!!!!!
    #
    Σχόλιο από karavour, 15-6-11  
    Τα μπισκοτάκια έχουν ωραία γεύση, αν και για να πω την αλήθεια πιο πολύ σε cookies μου φέρνουν παρά στα γνωστά digestive της αγοράς. Πάντως είναι εύκολα στην παρασκευή τους και γευστικά. Μου αρέσει που είναι τραγανά. Έβαλα 60 γρ. ζάχαρη και τα έψησα 20΄στους 180. Μου βγηκαν 13 ακριβώς, στο μέγεθος των digestive των σουπερμάρκετ.
    #
    Σχόλιο από zomak, 21-8-11  
    Πολύ νόστιμα! Είναι αρκετά γλυκά και σίγουρα δε χρειάζονται παραπάνω ζάχαρη. Την επόμενη φορά ίσως δοκιμάσω να βάλω και κομμάτια σοκολάτας μέσα.
    #
    Σχόλιο από Rozana200406, 10-10-11  
    Aπιθανα!Εκανα διπλη δοση εξ αρχης και δεν διαψευστηκα..το παμε..σε εμπιστευομαι!Μου αρεσαν πολυ και η ζαχαρη οση πρεπει και το καλυτερο για κατι γλυκο για τα παιδια στο σχολειο..να σαι καλα,σε ευχαριστουμε!
    #
    Σχόλιο από Tasoula2208, 19-10-11  
    Έγιναν εκπληκτικά, Ευχαριστώ πολύ για τη συνταγή. Την έκανα ήδη 3 φορές σε μια εβδομάδα. Εξαφανιζονται αμέσως. Εγώ αντι για αλέυρι ολικής έβαλα αλευρι Dinkel επειδή έχω δυσανεξεία στο αλέυρι σίτου, Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό. Χίλια ευχαριστώ!!!
    #
    Σχόλιο από chalexandra, 22-2-12  
    πάρα πολύ νόστιμα...κρίμα που έκανα μια δόση!!!
    #
    Σχόλιο από aroma, 4-3-12  
    Τα καλύτερα σπιτικά μπισκότα digestive που έφτιαξα και δοκίμασα. Τραγανά και με πλούσια γεύση. Επειδή δεν είχα αλατισμένο βούτυρο, το αλάτισα εγώ.. Μπράβο ggr!! Να είσαι καλά που την ψάχνεις τη δουλειά.. Με την ευκαιρία να σου πω ότι τα άρθρα σου στις Συμβουλές είναι απίθανα!!!
    #
    Σχόλιο από Eirinaki, 20-6-12  
    Μόλις τα έφτιαξα! Πολύ νόστιμα και εύκολα!
    Ίσως ήθελαν λιγότερο ψήσιμο(δεν είναι πολύ μαλακά) αλλά και πάλι θα φαγωθούν άμεσα!!
    Ευχαριστώ!! =)
    #
    Σχόλιο από xaroula, 20-10-12  
    Εκανα διπλη δοση, εβαλα 1/2 κγ σοδα και τα εψησα 20' στους 180 .Εγιναν νοστιμοτατα!! ....Πας ερχεσαι και το χερι το εχεις στα μπισκοτα βρε παιδι μου!!! Πααααρα πολυ ωραια. :)
    #
    Σχόλιο από mafalda22, 1-11-12  
    ka-ta-pli-kti-ka!! merci beaucoup! evala aspri zaxari kathos den eixa alli, kai ligo 125gr aleuri gia 75 gr vromis kai pali giati den eixa arketi. kai omos para poly kala!! mono lathos oti ta ekana se mixer kai paraevala gala, ara prosthesa ki allo aleuri...nai, kai parauta katapliktika! euxaristo poly, tha mpei stis evdomadiaies syntages mou!
    #
    Σχόλιο από celest, 9-12-12  
    ggr μπράβο!! Τα μπισκότα έγιναν τέλεια, όσο γλυκά πρέπει, με υφή σαν των digestives του εμπορίου. Ευχαριστώ πολύ!!
    #
    Σχόλιο από vasoulasoulala, 18-12-12  
    O-H M-Y G-O-D!!!(Όπως θα έλεγαν κι οι Άγγλοι!) Τέτοια πιστότητα γεύσης;; Μόλις έπεσε το βούτυρο στα στεγνά υλικά κι άρχισε να μυρίζει digestive, ξεκίνησα να τρώω! Βέβαια τα "πείραξα" λίγο, μιας κι αντί για βούτυρο έβαλα μαργαρίνη, ενώ αντικατέστησα το γάλα με νερό-τα ήθελα βλέπεις νηστίσιμα! Ίσως αυτός να ήταν κι ο λόγος που μου βγήκαν κακομούτσουνα ή το ότι δεν τα πηγαίνω και πολύ καλά με τον πλάστη(εν τέλει έπλασα μπαλάκια και τα πίεσα με τον πάτο ενός ποτηριού κι έγιναν πλακέ)... Δε βαριέσαι; Ο... εσωτερικός κόσμος είναι που μετράει! ΤΕΛΕΙΑ συνταγή! Η καλύτερη by far!
    #
    Σχόλιο από cuoco, 22-1-13  
    αν το φάμε με κλειστά μάτια, θα υποθέσουμε οτι ειναι digestive?
    #
    Σχόλιο από cuoco, 26-1-13  
    ηταν συμπαθητικα μπισκοτακια, θα τα χαρακτηριζα περισσοτερο ομως μπισκοτα βρωμης , παρα digestive.στο σπιτι παιρνουμε τα mcvities και για μενα δεν ειχαν ουδεμια σχεση. εβαλα 60 γρ ζαχαρης μα μου φάνηκαν πως γλυκιζαν περισσοτερο απο οσο πρεπει, άρα τα 50 γρ ειναι μάλλον τα ιδανικα.
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    14 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ggr, 13-5-11  
    chrispandou, έχω δοκιμάσει να δουλέψω με κορν φλεικς (σε μπάρες, όχι σε κουλουράκια, βέβαια) και το αποτέλεσμα δεν με είχε ικανοποιήσει. Για κάποιο λόγο δεν "έδεσαν" ποτέ καλά με τα υπόλοιπα υλικά και έθριβαν πολύ.
    Δεν μπορώ, συνεπώς, να σου απαντήσω (μου λείπει και η εμπειρία), έτσι θα πρέπει να πορευθείς μόνη. Γιατί δεν κάνεις μία δοκιμή ? Ή γιατί δεν μένεις στο πλιγούρι βρώμης ? Ευκολο να το βρεις, ιδιαίτερα υγιεινό, δεδομένου αποτελέσματος ... Καλή επιτυχία και πες μας πως πήγαν οι ..... απόπειρες.

    karavour την καλημέρα μου και σε σένα. Εγώ κατάλαβα και χρησιμοποίησα "brown sugar" ή “καστανή ζάχαρη”, όπως την λέει το κουτί της, εκείνη που φτιάχνεται από ζαχαροκάλαμο. Γιατί όμως νομίζω ότι πάνω στο κουτί της (καφέ και αυτό) γράφει ότι είναι ακατέργαστη ? Επιστρέφοντας σπίτι θα σου πω και την μάρκα

    χαχαχα, evisam, και όμως, υπάρχει και το αγγλόφωνο site (στο τέλος της 3ης παραγράφου της “Σύντομης Εισαγωγής” κάνε κλικ στο “chef”και θα σε πάει ντουγρού εκεί. Η αλήθεια είναι ότι στο πλαίσι του “τσεκαρίσματος” της ..... γαλλιδούλας, την έκανα τη σύγκριση ανάμεσα στις δύο.
    #
    Σχόλιο από ggr, 13-5-11  
    karavour, εδώ είμαι πάλι. Λοιπόν η δική μου γράφει στο (καφετί) κουτί της : “Brown Crystal” “ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ Ακατέργαστη Ζάχαρη από Ζαχαροκάλαμο”.

    Και καφέ, λοιπόν, και ακατέργαστη. Και με ΖΩΓΡΑΦΟ, παρακαλώ, στη φίρμα.
    Όχι όμως μαύρη, την οποία εγώ αγνοώ
    #
    Σχόλιο από Vinny, 16-5-11  
    Να ρωτήσω κάτι? Το "αλατισμένο βούτυρο, μαλακωμένο" ποιο ακριβώς είναι ???
    #
    Σχόλιο από ggr, 16-5-11  
    Υπάρχουν στο εμπόριο συσκευασίες ελαφρώς αλατισμένου βούτυρου / μαργαρίνης.
    Το "μαλακωμένο" (το "κόμμα" που το χωρίζει από το υλικό έχει την έννοια του : "αφού το μαλακώσετε, ΕΣΕΙΣ), υποδεικνύει να χρησιμοποιηθεί α φ ο ύ έχει βγει κάποια ώρα από το ψυγείο για να μαλακώσει, για να είναι εύκολο στη χρήση του, στο ανακάτεμα με τα υπόλοιπα υλικά.
    Εάν το βάλεις κοντά σε μία εστία θερμότητας, η διαδικασία επιταγχύνεται και το αποτέλεσμα είναι πιο εύκολα χρησιμοποιήσιμο.
    Καλημέρα
    #
    Σχόλιο από ggr, 16-5-11  
    Ναι, αυτή στην οποία αναφέρομαι είναι κρυσταλλική.
    #
    Σχόλιο από namaste, 22-1-13  
    Έφτιαξα με τη συνταγή σου τη βάση απο το τσιζ-κεικ του Andreans (http://www.sintagespareas.gr/sintages/tsiz-keik-kanadeziko.html#rr_message_link) και το γλυκό έγινε ΥΠΕΡΟΧΟ!!! Και πάλι σε ευχαριστώ!!
    Έχω μια απορία όμως που θα με βοηθούσε πολύ αν γνώριζες να μου απαντήσεις... Για το τσιζ-κεικ έσπασα τα μπισκότα που είχα φτιάξει και ήταν έτοιμα. Θα μπορούσα μήπως να έφτιαχνα τη βάση με τη συνταγή σου, χωρίς να μπω στη διαδικασία ψησίματος και σπασίματος των μπισκότων??
    #
    Σχόλιο από ggr, 22-1-13  
    namaste, καλημέρα
    Το cheesecake είναι από κατασκευής του ένα γλυκό που θέλει τη βάση του να θρύβει, να θρυμματίζεται μέσα στο στόμα, κάτι που αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος από το ενδιαφέρον του.
    Παρ’ όλα αυτά, έχω διαβάσει για βάσεις από μπισκότα νοτισμένα με καφέ, σιρόπι ή λικέρ, αλλά και βάσεις με παντεσπάνι. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα πως είναι, παραμένουν όμως αφράτα και απαλά.
    Εκεί πιστεύω ότι θα είναι το πρόβλημα την περίπτωση που έχεις ήδη ψήσει τη ζύμη της συνταγής. Με το επιπλέον ψήσιμο του cheesecake μετά τη προσθήκη των τυριών αλλά ΚΑΙ μετά τη προσθήκη της κρέμας, (χωρίς δηλαδή να είναι θρυμματισμένη και “ψ ε υ τ ο κ ο λ λ η μ έ ν η” με τη βοήθεια του βούτυρου), νομίζω ότι θα γίνει “πέτρα”.
    Εάν πάλι δεν την ψήσεις, εάν την βάλεις σαν φύλλο ζύμης, και ρίξεις από πάνω την κρέμα του τυριού πριν την ψήσεις, φοβάμαι πως δεν θα φουσκώσει.
    Καταλήγω να πιστέψω δηλαδή πως δεν είναι “καλή ιδέα”.
    Κάποια με περισσότερη εμπειρία ?
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 22-1-13  
    ggr το τσιζκέικ δε θέλει έξτρα ψήσιμο. Φαντάζομαι πως η namaste εννοεί να πάρει τη ζύμη και να την ψήσει κατευθείαν για βάση. Ίσως να την ψήσει ως τρίμματα αντί για μπισκότα. Αυτή ίσως να είναι και η λύση, να φτιάξει κανείς τη ζύμη και να την ψήσει ως τρίμματα και μετά τα τρίμματα αυτά να τα ενώσει με βούτυρο για να γίνει η βάση.
    Τι λες;
    #
    Σχόλιο από ggr, 22-1-13  
    Ααααααα, τότε να φέρω στη γιορτή της πίτας ένα cheesecake που το ψήνεις (ένα 50- με 55-λεπτο για να χρυσίσει η κρέμα τυριού και άλλο ένα 5-λεπτο για την ξινή κρέμα...

    Μα τι μου έδωσαν για "Νεουρκέζικο" cheesecake? Λετε να με δούλεψαν ? Και αν δεν είναι cheesecake, τι είναι ?

    Αέρααααααα !!!!!

    Ευχαριστώ Στέλλα. Γηράσκω (αυτό είναι βέβαιο) αεί διδασκόμενος (αυτό, τώρα... παίζεται)

    cuoco, δεν το μαρτυρώ γιατί είναι ...επτασφράγιστο μυστικό. Την απάντηση τη γνωρίζουν μόνο στο σπίτι μας και ...άλλες 14 (από τις 16 που έχουν ψηφίσει) που τα δοκίμασαν. Όχι όλες, βέβαια, με την ίδια άποψη.
    Εάν μου επιτρέπεται, πάντως, προτείνω να τα δοκιμάσεις
    #
    Σχόλιο από ggr, 28-1-13  
    Ωχ αμάν αμαν (βλέπω πολλά τούρκικα τελευταία, μου φαίνεται...) !!!

    cuoco, λυπάμαι ...
    #
    Σχόλιο από ggr, 31-1-13  
    namaste, εγώ ξέρω ότι το cheesecake, έχει σαν βάση μπισκότο (άρα ένα παρασκεύασμα ήδη ψημένο, που έχει ήδη περάσει από τον φούρνο) και στη συνέχεια, όταν πέσει η κρέμα τυριών ΞΑΝΑ-ψήνετε για καμιά ώρα, ίσως λίγο λιγότερο, αλλά και όταν προσθέσεις και την κρέμα, το ψήνει ΚΑΙ ΠΑΛΙ για άλλο ένα 5λεπτο.
    Με τον τρόπο αυτό, οι κρέμες ΨΗΝΟΝΤΑΙ.
    Αυτό που λέει η Sitronella, είναι το ακριβώς αντίθετο, "Το cheesecake δεν θέλει έξτρα ψήσιμο”. Και επειδή εγώ ξέρω απλώς μία συνταγή που μας έχουν πει και δεν έχω τις γνώσεις να απαντήσω γενικά, διστάζω να σου πω κάτι παραπάνω.
    Εσείς, τώρα, ρωτάς κάτι τρίτο. “Βάζω την –άψητη, ωμή- ζύμη για βάση και επάνω ρίχνω τα τυριά” Μετά τι θα κάνεις ;
    Άψητο δεν θα το αφήσεις, δεν θα τρώγεται. Εάν το ψήσεις, με καλυμμένη τη ζύμη με την/τις κρέμες, δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να σου ψηθεί σωστά.
    Ας αφήσουμε όμως την Sitronella ή κάποιον άλλο, πιο έμπειρο, να απαντήσουν
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 31-1-13  
    Πάμε να διευκρινήσουμε τα πράγματα: Υπάρχουν δυο ειδών cheesecakes. Το ένα που ψήνεται (όπως αυτό που λες ggr) και το άλλο που είναι ψυγείου και ΔΕΝ ψήνεται (φτιάχνεις βάση από μπισκότο και βούτυρο και μετά βάζεις ένα μείγμα από τυρί κρέμα και σαντιγύ συνήθως και καλύπτεις με μαρμελάδα. Βάζεις στο ψυγείο και απολαμβάνεις! ) Αν είδα καλά τον σύνδεσμο που έβαλε η namaste πιο πάνω, μιλάει για αυτό το δεύτερο είδος cheesecake, το ψυγείου, και γι αυτό είπα πως ΔΕΝ ψήνεται.
    Στο cheesecake αυτό λοιπόν φτιάχνεις μια βάση από τριμμένα μπισκότα και βούτυρο και μετά βάζεις τη γέμιση και το αφήνεις να παγώσει στο ψυγείο (στο μεταξύ ggr αν δεν έχεις δοκιμάσει τέτοιου είδους cheesecake στο προτείνω ανεπιφύλακτα, εμένα μου αρέσει πάρα πολύ!!! ). Όμως namaste αλήθεια, πως θα βάλεις σκέτη τη ζύμη ωμή; Αφού δεν ψήνεις τη βάση καθόλου...
    Γι αυτό έκανα και το σχόλιο παραπάνω. Δεν ξέρω αν γίνεται να μην ψήσεις τα μπισκότα σαν μπισκοτα, αλλά σαν τρίμματα, ώστε να τα βάλεις μετά κατευθείαν με το βούτυρο. Ή ίσως να κάνεις ένα τεράστιο μπισκότο σα βάση (να το ψήσεις έτσι δηλαδή) και μετά να βάλεις από πάνω τη γέμιση και να βάλεις στο ψυγείο. Όμως με αυτό το δεύτερο τρόπο δεν θα είναι το ίδιο... Δεν το έχω δοκιμάσει κιόλας...
    #
    Σχόλιο από xaravera, 24-8-13  
    εφτιαξα 2 φορες και ειναι πεντανόστιμα αλλα σπάνε ευκολα και ειναι σαν τρίμμα.Μηπως θελει περισσοτερο αλευρι; Εβαλα ακριβως οτι γράφει η συνταγη
    #
    Σχόλιο από ggr, 24-8-13  
    Δυστυχώς δεν μπορώ να σου απαντήσω xaravera, οι γνώσεις μου δεν με βοηθούν.
    μπορώ ίσως να σκεφθώ το λίγο περισσότερο γάλα ή το λίγο λιγότερο ψήσιμο (και τα δύο θα κρατούσαν λίγο πιο νωπή τη ζύμη), αλλά δεν είναι αποτέλεσμα εμπειρίας αυτό που σου γράφω...
    Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο, ίσως κάποια κυρία με περισσότερες γνώσεις να μπορούσες να μας πει την άποψή της

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από namaste, 12-12-12  
    Έφτιαξα τα μπισκοτάκια και τώρα τα γεύομαι!! Το μόνο που με προβλημάτισε στη παρασκευή τους, ήταν η βρόμη, η οποία ήθελε περισσότερο άλεσμα στο μίξερ, μιας και έβαλα Quaker με ολόκληρη νιφάδα. Επίσης δυσκολεύτηκα στο πλάσιμο, γιατί κολλούσε πολύ το υλικό και στο πλάστη και στο τραπέζι. Μάλλον ήθελε αλεύρωμα για το άνοιγμα του φύλου ε?? Όπως και να έχει όμως, είναι πολύ νόστιμα!! Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω να βάλω σταφίδες ή δάκρυα σοκολάτας!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Γάλα: λευκός θησαυρός
    Κάποιοι το λατρεύουν και καταναλώνουν λίτρα, κα...
    Τα μυστικά του μπισκότου
    Μήπως προσπαθείτε να πετύχετε το τέλειο μπισκότ...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Μπισκότα και Ζύμη για μπισκότα στην κατάψυξη
    Φτιάξατε μήπως πάρα πολλά μπισκότα; Θέλετε να έχετ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Μπισκότα
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της ceidoula
    Μπισκοτα κουλουράκια
    Ένα βιβλίο 53 αγαπημένων συνταγών, του/της Κυριακή Γ.Σ.Ν.
    To try
    Ένα βιβλίο 5 αγαπημένων συνταγών, του/της terrangirl
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 37 αγαπημένων συνταγών, του/της tana
    ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 11 αγαπημένων συνταγών, του/της jackie