Σπιτικά σούσι!!! (maki sushi)

Bαθμολογία: 4.75
       
 
12 ψήφοι
,

Περιγραφή

Το Maki sushi περιέχει φέτες από ψάρι και ζαρζαβατικά τυλιγμένα με ρύζι και περιτυλιγμένα με τραγανά, λεπτά φύλλα από φύκη. Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί που και ο πιο άτολμος μπορεί να απολαύσει - καπνιστός σολομός, φρέσκο καβούρι ή γαρίδα. Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να τα γευτούν με ορεκτικά όπως χταπόδι, ωμά μαλάκια, αχινούς ή αλμυρισμένο αυγοτάραχο.

Σπιτικά σούσι!!! (maki sushi)
photo: Conna

Τι χρειαζόμαστε:

  • 4 Φύλλα Φύκι Nori
  • Καπνιστός Σολωμός ή Τόνος στραγγισμένος χωρίς λάδι ή Καβουρόψιχα
  • Αβοκάντο ή Αγγούρι ή Καρότο
  • ρύζι για σούσι (μαγειρεμένο)
  • Wasabi
  • Σάλτσα σόγιας
  • Πίκλες πιπερόριζας (gari)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Με ρύζι
Κουζίνα: Ιαπωνική
Περιέχει: Ρύζι
Φτιάχνει: 4 μεγάλα ρολά
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 15' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 20' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε σ’ενα μπολ νερό και λίγο ξύδι για να βρέχουμε τα χέρια μας (ή την κουτάλα) ώστε να μην κολλάει το ρύζι όταν θα το απλώνουμε επάνω στο nori.
  2. Κόβουμε τα υλικά σε λεπτές λωρίδες.
  3. Βάζουμε ένα φύλλο nori επάνω στο bamboo mat. Η μία πλευρά του nori είναι γυαλιστερή και η άλλη τραχειά. Βάζουμε το ρύζι στην σκληρή πλευρά, διαφορετικά δε θα κολλήσει. Απλώνουμε το ρύζι σε στρώμα πάχους 4 - 6 χιλιοστών. Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε λίγο wasabi εάν θέλουμε πιο πικάντικη γεύση. Βάζουμε τη γέμιση και τυλίγουμε.
  4. Κρατάμε το ρολό με το αριστερό χέρι και με το δεξί το ραντίζουμε με νερό. Εάν δεν το βρέξουμε το φύκι θα είναι πολύ σκληρό για να το μασήσουμε.
  5. Επειδή το ρύζι κολλάει πολύ όπως θα έχετε παρατηρήσει βρέχουμε το μαχαίρι μας συνέχεια καθώς κόβουμε τα ρολά σε φέτες.
  6. Σερβίρισμα: Βάζουμε τα σούσι μας σε μία πιατέλα. Μαζί με τα σούσι βάζουμε μια μικρή ποσότητα wasabi στην άκρη του πιάτου καθώς επίσης και λίγα φύλλα gari (πίκλες πιπερόριζας). Το gari χρησιμεύει για να καθαρίζει τη γεύση από τον ουρανίσκο μεταξύ των διαφορετικών ειδών Sushi. Σε ξεχωριστό μπολάκι βάζουμε λίγη soy sauce όπου προαιρετικά προσθέτουμε λίγο από το wasabi και ανακατεύουμε. Εκεί βουτάμε το sushi μας λίγο πριν το φάμε.

Λίγα μυστικά ακόμα

Θα χρειαστείτε ένα bamboo mat για το τύλιγμα των maki sushi. Απαραίτητο είναι ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι (ιαπωνικό). Αναζητήστε τα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα με είδη ασιατικής κουζίνας. Εκεί θα βρείτε και φύκια nori, wasabi, σάλτσα σόγιας και gari. Σ'αυτό το link θα βρείτε ένα βίντεο με το πώς τυλίγουμε τα sushi. Βοηθάει πολύ!!!
Η περιγραφή του maki sushi είναι από το www.japonica.gr

Σχετικές συνταγές

    21 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από Tsartsamini, 8-8-08  
    #
    Σχόλιο από moustarda, 13-1-09  
    Μου αρέσει γιατί είναι σπιτικά και ξέρεις τι βάζεις μέσα και τι ψαρικό τρως. Είναι δλδ εντελώς ασφαλές να το φτιάξεις αφού χρησιμοποιούμε υλικά όπως καπνιστό σολωμό ή τόνο κονσέρβας! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!
    #
    Σχόλιο από Ρηνα, 13-1-09  
    τα φυκια πυ θα τα βρουμε;ειμαι ασχετη αλλα λατρευω τ σουσι.και τι καλυτερο απο να τα φτιαχνουμε μονεσ.
    #
    Σχόλιο από Annak25, 14-4-10  
    Πάντως είναι σχετικά δύσκολο να βρεθούν όλα τα υλικά. Δοκίμασα στο Μαρινόπουλο αλλά δεν τα είχε όλα...το καλύτερο είναι τα Μινι Μαρκετ που έχουν ασιατικά τρόφιμα. Ένα αρκετά καλό είναι στους Αμπελόκηπους (Κορινθίας 24 και ένα λίγο πιο πριν), έχει τα πάντα και σε πιο χαμηλές τιμές από τα Σούπερ Μαρκετ.

    #
    Σχόλιο από aphroditechan, 7-6-10  
    τα υλικα αυτα υπαρχουν σε καποια μεγαλα σουπερμαρκετ οπως τα καρφουρ.
    εγω τα εχω βρει σε ειδικα μαγαζια.
    ενα ειναι το salamat στους αμπελοκηπους,εχει απλα τα παντα.οχι μονο ιαπωνικα προιοντα αλλα γενικωσ οτιδηποτε ασιατικο.
    αλλο ενα ειναι το soya στο συνταγμα(διπλα απο το noodle bar).
    exv thn entypvsh omvw oti to σαλαματ ειναι καλυτερο.
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 23-6-10  
    Μόνο που πρέπει να βάλουμε το ψάρι σε ξύδι(Iαπωνέζικο), για λίγη ώρα.
    #
    Σχόλιο από ap9847, 26-11-10  
    Μιαμ μιαμ θα μπορούσα να τρέφομαι αποκλειστικά με σούσι!!!
    Αλλά θα διαφωνήσω με τα ψημένα ψάρια/θαλασσινά το σούσι με ωμό ψάρι είναι το πιο ελαφρύ και γευστικό! Εμείς προμηθευόμαστε από ένα ψαροπωλείο στην Κηφισιά ωμό σωλομό, φιλεταρισμένο λαβράκι και ότι άλλο υπάρχει για το σπιτικό μας σούσι! Συντηρείται για λίγες ώρες στο ψυγείο με λίγο ξύδι όπως λέει η Λεμονάδα και φυσικά πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα.
    #
    Σχόλιο από Conna, 4-12-10  
    Εφτιαξα και εγω maki sushi που το λατρεύουμε !!! Τέλειο !! Βέβαια για πρωτη φορά εβαλα σουριμι, τονο κονσέρβα και καπνιστό σολωμο. Η επόμενη φορά θα έχει ωμό ψάρι και προσπάθεια για nigiri sushi και sashimi sushi.
    #
    Σχόλιο από zanice, 3-1-11  
    Πολύ θα ήθελα να φτιάξω την συνταγή...αλλά εμείς εδώ στη Μήλο που να βρούμε τα υλικά...
    #
    Σχόλιο από Conna, 10-1-11  
    Μη σκας βρε Ζανίς μας ... αμα θες σου τα αγοράζω και σου τα στέλνω εγώ !!!!
    #
    Σχόλιο από giovannella, 12-9-11  
    Πολύ ωραία συνταγή popi.2007, με κατατοπιστική περιγραφή. Εύχομαι να πειστούν τα υπόλοιπα δύσπιστα μέλη της οικογένειας γιατί προσωπικά λατρεύω την Ιαπωνική κουζίνα και θα βάλω τα δυνατά μου να φτιάξω τα σπιτικά sushi που μας προτείνεις:-)
    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 12-1-12  
    Εξαιρετικό!! Το δοκίμασα με καβουρόψιχα και καρότο, και μιας και λατρεύω το σούσι, μπορώ να πω ότι δεν είχε καμία διαφορά με αυτά που τρώμε έξω. Δεν έβαλα καθόλου νόρι, και το ρύζι ήταν απλό ρύζι για πιλάφι. (οχι κίτρινο) Κόλλησε πολύ καλά!! Επίσης έβαλα κανονικό ξύδι. Το αποτέλεσμα ήταν άψογο και πολύ γρήγορο! Η σάλτσα σόγιας το απογείωσε φυσικά! Χρησιμοποίησα λαδόκολλα για να το κάνω ρολό. Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!!!!
    #
    Σχόλιο από Margaritaki Locaki, 19-12-12  
    Πού μορώ να βρώ Wasabi και Nori?
    #
    Σχόλιο από korina_ag, 22-3-13  
    Πάρα πολύ καλή συνταγή! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από gerasimd, 14-4-13  
    To link δεν δουλευει γιατι?????
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 14-4-13  
    Εννοείς το λινκ για το βίντεο προφανώς; Δεν μπορώ να το δω ούτε στην διαχείριση για να το προσθέσω, αλλά είμαι σίγουρη ότι στο youtube θα υπάρχουν αρκετά βίντεο για τύλιγμα σούσι. Αυτό θα το σβήσω για να μην μας μπερδεύει.
    #
    Σχόλιο από gerasimd, 14-4-13  
    Αν θα μπορουσες να βαλεις ενα παρομοιο θα το εκτιμουσα γιατι πρωτη φορα φτιαχνω και το video ηταν κατατοπιστικοτατο (μεχρι την περασμενη εβδομαδα τουλαχιστον που υπηρχε¨)))
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 14-4-13  
    Α ωστέ υπήρχε μέχρι την περασμένη εβδομάδα; Ίσως να φταίνε οι αλλαγές που έγιναν, θα φροντίσω ώστε αύριο να το δει η Sitronella, μήπως μπορεί να ανακτήσει το συγκεκριμένο βίντεο!
    #
    Σχόλιο από saxpin21, 27-4-15  
    Να σας ρωτήσω εάν κάνω σούσι με ψάρι θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 24 ώρες σωστά? τα υπόλοιπα πχ με καρότο αγγούρι γνωρίζετε πόσο διατηρούνται (στο ψυγείο φυσικά)? Επίσης αν κάνω το ρύζι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο και να το χρησιμοποιήσω για να κάνω σούσι μετά από 2-3 μέρες?
    #
    Σχόλιο από ria.m, 24-11-15  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    15 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Tsartsamini, 8-8-08  
    #
    Σχόλιο από moustarda, 13-1-09  
    Μου αρέσει γιατί είναι σπιτικά και ξέρεις τι βάζεις μέσα και τι ψαρικό τρως. Είναι δλδ εντελώς ασφαλές να το φτιάξεις αφού χρησιμοποιούμε υλικά όπως καπνιστό σολωμό ή τόνο κονσέρβας! Θα το δοκιμάσω σίγουρα!!
    #
    Σχόλιο από aphroditechan, 7-6-10  
    τα υλικα αυτα υπαρχουν σε καποια μεγαλα σουπερμαρκετ οπως τα καρφουρ.
    εγω τα εχω βρει σε ειδικα μαγαζια.
    ενα ειναι το salamat στους αμπελοκηπους,εχει απλα τα παντα.οχι μονο ιαπωνικα προιοντα αλλα γενικωσ οτιδηποτε ασιατικο.
    αλλο ενα ειναι το soya στο συνταγμα(διπλα απο το noodle bar).
    exv thn entypvsh omvw oti to σαλαματ ειναι καλυτερο.
    #
    Σχόλιο από λεμοναδα, 23-6-10  
    Μόνο που πρέπει να βάλουμε το ψάρι σε ξύδι(Iαπωνέζικο), για λίγη ώρα.
    #
    Σχόλιο από ap9847, 26-11-10  
    Μιαμ μιαμ θα μπορούσα να τρέφομαι αποκλειστικά με σούσι!!!
    Αλλά θα διαφωνήσω με τα ψημένα ψάρια/θαλασσινά το σούσι με ωμό ψάρι είναι το πιο ελαφρύ και γευστικό! Εμείς προμηθευόμαστε από ένα ψαροπωλείο στην Κηφισιά ωμό σωλομό, φιλεταρισμένο λαβράκι και ότι άλλο υπάρχει για το σπιτικό μας σούσι! Συντηρείται για λίγες ώρες στο ψυγείο με λίγο ξύδι όπως λέει η Λεμονάδα και φυσικά πρέπει να καταναλωθεί την ίδια μέρα.
    #
    Σχόλιο από Conna, 4-12-10  
    Εφτιαξα και εγω maki sushi που το λατρεύουμε !!! Τέλειο !! Βέβαια για πρωτη φορά εβαλα σουριμι, τονο κονσέρβα και καπνιστό σολωμο. Η επόμενη φορά θα έχει ωμό ψάρι και προσπάθεια για nigiri sushi και sashimi sushi.
    #
    Σχόλιο από zanice, 3-1-11  
    Πολύ θα ήθελα να φτιάξω την συνταγή...αλλά εμείς εδώ στη Μήλο που να βρούμε τα υλικά...
    #
    Σχόλιο από Conna, 10-1-11  
    Μη σκας βρε Ζανίς μας ... αμα θες σου τα αγοράζω και σου τα στέλνω εγώ !!!!
    #
    Σχόλιο από giovannella, 12-9-11  
    Πολύ ωραία συνταγή popi.2007, με κατατοπιστική περιγραφή. Εύχομαι να πειστούν τα υπόλοιπα δύσπιστα μέλη της οικογένειας γιατί προσωπικά λατρεύω την Ιαπωνική κουζίνα και θα βάλω τα δυνατά μου να φτιάξω τα σπιτικά sushi που μας προτείνεις:-)
    #
    Σχόλιο από korina_ag, 22-3-13  
    Πάρα πολύ καλή συνταγή! Μπράβο!
    #
    Σχόλιο από gerasimd, 14-4-13  
    To link δεν δουλευει γιατι?????
    #
    Σχόλιο από gerasimd, 14-4-13  
    Αν θα μπορουσες να βαλεις ενα παρομοιο θα το εκτιμουσα γιατι πρωτη φορα φτιαχνω και το video ηταν κατατοπιστικοτατο (μεχρι την περασμενη εβδομαδα τουλαχιστον που υπηρχε¨)))
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 14-4-13  
    Α ωστέ υπήρχε μέχρι την περασμένη εβδομάδα; Ίσως να φταίνε οι αλλαγές που έγιναν, θα φροντίσω ώστε αύριο να το δει η Sitronella, μήπως μπορεί να ανακτήσει το συγκεκριμένο βίντεο!
    #
    Σχόλιο από ria.m, 24-11-15  
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 13-7-17  
    Πολύ καλές οδηγίες για ρύζι σούσι αλλά και τα μάκι σούσι. Φτιάξαμε σούσι με διάφορα υλικά και έγιναν όλα ωραία!

    5 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από Ρηνα, 13-1-09  
    τα φυκια πυ θα τα βρουμε;ειμαι ασχετη αλλα λατρευω τ σουσι.και τι καλυτερο απο να τα φτιαχνουμε μονεσ.
    #
    Σχόλιο από Annak25, 14-4-10  
    Πάντως είναι σχετικά δύσκολο να βρεθούν όλα τα υλικά. Δοκίμασα στο Μαρινόπουλο αλλά δεν τα είχε όλα...το καλύτερο είναι τα Μινι Μαρκετ που έχουν ασιατικά τρόφιμα. Ένα αρκετά καλό είναι στους Αμπελόκηπους (Κορινθίας 24 και ένα λίγο πιο πριν), έχει τα πάντα και σε πιο χαμηλές τιμές από τα Σούπερ Μαρκετ.

    #
    Σχόλιο από Margaritaki Locaki, 19-12-12  
    Πού μορώ να βρώ Wasabi και Nori?
    #
    Σχόλιο από Ναυσικά, 14-4-13  
    Εννοείς το λινκ για το βίντεο προφανώς; Δεν μπορώ να το δω ούτε στην διαχείριση για να το προσθέσω, αλλά είμαι σίγουρη ότι στο youtube θα υπάρχουν αρκετά βίντεο για τύλιγμα σούσι. Αυτό θα το σβήσω για να μην μας μπερδεύει.
    #
    Σχόλιο από saxpin21, 27-4-15  
    Να σας ρωτήσω εάν κάνω σούσι με ψάρι θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 24 ώρες σωστά? τα υπόλοιπα πχ με καρότο αγγούρι γνωρίζετε πόσο διατηρούνται (στο ψυγείο φυσικά)? Επίσης αν κάνω το ρύζι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο και να το χρησιμοποιήσω για να κάνω σούσι μετά από 2-3 μέρες?

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από frosoula_s, 12-1-12  
    Εξαιρετικό!! Το δοκίμασα με καβουρόψιχα και καρότο, και μιας και λατρεύω το σούσι, μπορώ να πω ότι δεν είχε καμία διαφορά με αυτά που τρώμε έξω. Δεν έβαλα καθόλου νόρι, και το ρύζι ήταν απλό ρύζι για πιλάφι. (οχι κίτρινο) Κόλλησε πολύ καλά!! Επίσης έβαλα κανονικό ξύδι. Το αποτέλεσμα ήταν άψογο και πολύ γρήγορο! Η σάλτσα σόγιας το απογείωσε φυσικά! Χρησιμοποίησα λαδόκολλα για να το κάνω ρολό. Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!!!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το καστανό ρύζι και η θέση του σε μια δίαιτα αδυνατίσματος
    Είναι γνωστό ότι το καστανό ρύζι είναι ένα φυσικό ...
    Το καστανό ρύζι στη νηστεία
    Το ρύζι βρίσκεται μέσα στο εβδομαδιαίο μας μενού κ...
    Ρύζι
    Μέσα στο σάιτ μας έχουμε πάρα πολλές συνταγές που...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Συνταγούλες
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της irilenaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 50 αγαπημένων συνταγών, του/της Γωγούλι
    kineziko
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της kostasspithakis
    FINGER FOOD
    Ένα βιβλίο 2 αγαπημένων συνταγών, του/της ΤΟΥΙΤΗΣ
    light
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της katerina_m