Σπιτικό ζυμωτό ψωμί

Bαθμολογία: 4.8
       
 
5 ψήφοι
,

Σπιτικό ζυμωτό ψωμί
photo: CHRISA1628

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 kg. αλεύρι για ψωμί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα αλεύρια) ή αν έχετε χωριάτικο ακόμα καλύτερα.
  • 40 gr μαγιά σε κύβους ή 250 gr προζύμι
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
  • 1 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο
  • 3-4 κόκκους μαστίχα Χίου τριμμένη καλά
  •  Χλιαρό νερό όσο πάρει.
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Μαστίχα
Νηστίσιμα: Νηστίσιμα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Σε βραστό νερό ρίχνουμε το γλυκάνισο, το αφήνουμε για λίγο και μετά τα αραιώνουμε με κρύο νερό ώστε το μίγμα να είναι χλιαρό. Σε, όχι περισσότερο από μισή κούπα, διαλύουμε την μαγιά μαζί με 1 ½ φλ. αλεύρι και αφήστε το μίγμα να φουσκώσει περίπου ½ ώρα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος. .
  2. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι το μαχλέπι και τη μαστίχα σ’ ένα μπολ.
  3. Ρίξτε στο μείγμα τη μαγιά και αρχίστε να πλάθετε την ζύμη μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα και να "κολλάει" συμπληρώνοντας χλιαρό νερό σιγά - σιγά. Χρειάζεται πολύ και δυνατό ζύμωμα για περίπου 20 λεπτά.
  4. Φτιάξτε τη ζύμη σε μια μπάλα και προσθέστε από πάνω λίγο αλεύρι για να διατηρηθεί μαλακή. Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα κι αφήστε το περίπου 1 ½ ώρα για να φουσκώσει η ζύμη.
  5. Αφού φουσκώσει, ρίξτε μια χούφτα αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια, και δουλέψτε για λίγο τη ζύμη σας εκεί με το χέρι.
  6. Αφού πλάσετε καλά, μοιράστε την σε όσα μέρη θέλετε μ’ ένα μαχαίρι και πλάστε τα ψωμιά σας σε καρβέλια ή φρατζόλες (εγώ προτιμώ καρβέλια και την χωρίζω σε δύο μέρη ή ολόκληρη).
  7. Βάλτε το σε βουτυρομένο και με λαδόκολλα ταψί και αφήστε το για ½ ώρα να "ηρεμήσει".
  8. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240° C για 30 λεπτά και μετά χαμηλώστε στους 200° C για άλλα 15 λεπτά.
  9. Αν έχετε αέρα στο φούρνο, είναι προτιμότερο να ψήσετε εκεί στους 200° C για 50 λεπτά, αν έχετε ολόκληρη τη ζύμη.

Σχετικές συνταγές

    8 Όλα

    #
    Σχόλιο από CHRISA1628, 24-1-10  
    Πολύ καλο μυρισε υπεροχα μπραβο.μου φουσκωσε και ωραια.
    #
    Σχόλιο από dtzembe, 28-12-11  
    τέλεια συνταγή!τα κατάφερα κι εγω η αρχάρια να φτιάξω 2 ωραιότατα και αφράτα φρατζολάκια!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 29-4-12  
    Μοσχομύρισε το σπίτι :) Προσέξτε τί φαγητό θα έχετε παρέα, οι περίεργοι δεν θα ευχαριστηθούν. ΆΨΟΓΗ γεύση για να συνοδεύσει μεζέδες ούζου. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 2-8-13  
    ΥΠΕΡΟΧΟ!!!Πέντε πιρουνάκια από μένα.
    #
    Σχόλιο από fragokota, 26-2-15  
    Μειον 5 πιρουνακια.... τι παει να πει οσο νερο παρει? Εγω θα βαλω 6 λιτρα... κ θα χρειαστω 1 κιλο αλευρι για 6 λιτρανερο? Σχολιαζετε χωρις να εχετε κανει τη συνταγη.... πολυ καιρο ψαχνω να βρω συνταγες με γραμμαρια... κ σπανια εχω βρει...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-2-15  
    Το αλεύρι είναι συγκεκριμένο. 1 κιλό. Η συνταγή δε λέει "όσο νερό θέλεις" λέει "όσο νερό πάρει". Αυτό σημαίνει πως ξεκινάς να βάζεις νερό και βλέπεις πόσο θέλει το αλεύρι σου μέχρι να γίνει σωστή η ζύμη.
    Σε όσες συνταγές έχει ζυμάρια δύσκολα θα βρεις ακριβή γραμμάρια, γιατί το κάθε αλεύρι "ζητάει" διαφορετική ποσότητα νερού. Όχι μόνο το κάθε είδος (λευκό, σκληρό, ολικής), αλλά και η κάθε μάρκα. Οπότε μόνο στο περίπου μπορεί κανείς να σου πει πόσο νερό θα χρειαστείς πραγματικά.
    #
    Σχόλιο από GiotaKostopoulou, 16-10-16  
    #
    Σχόλιο από GiotaKostopoulou, 16-10-16  
    Πολύ ωραίο!!!!!

    8 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από CHRISA1628, 24-1-10  
    Πολύ καλο μυρισε υπεροχα μπραβο.μου φουσκωσε και ωραια.
    #
    Σχόλιο από dtzembe, 28-12-11  
    τέλεια συνταγή!τα κατάφερα κι εγω η αρχάρια να φτιάξω 2 ωραιότατα και αφράτα φρατζολάκια!
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 29-4-12  
    Μοσχομύρισε το σπίτι :) Προσέξτε τί φαγητό θα έχετε παρέα, οι περίεργοι δεν θα ευχαριστηθούν. ΆΨΟΓΗ γεύση για να συνοδεύσει μεζέδες ούζου. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή.
    #
    Σχόλιο από Ματίνα Σ., 2-8-13  
    ΥΠΕΡΟΧΟ!!!Πέντε πιρουνάκια από μένα.
    #
    Σχόλιο από fragokota, 26-2-15  
    Μειον 5 πιρουνακια.... τι παει να πει οσο νερο παρει? Εγω θα βαλω 6 λιτρα... κ θα χρειαστω 1 κιλο αλευρι για 6 λιτρανερο? Σχολιαζετε χωρις να εχετε κανει τη συνταγη.... πολυ καιρο ψαχνω να βρω συνταγες με γραμμαρια... κ σπανια εχω βρει...
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 26-2-15  
    Το αλεύρι είναι συγκεκριμένο. 1 κιλό. Η συνταγή δε λέει "όσο νερό θέλεις" λέει "όσο νερό πάρει". Αυτό σημαίνει πως ξεκινάς να βάζεις νερό και βλέπεις πόσο θέλει το αλεύρι σου μέχρι να γίνει σωστή η ζύμη.
    Σε όσες συνταγές έχει ζυμάρια δύσκολα θα βρεις ακριβή γραμμάρια, γιατί το κάθε αλεύρι "ζητάει" διαφορετική ποσότητα νερού. Όχι μόνο το κάθε είδος (λευκό, σκληρό, ολικής), αλλά και η κάθε μάρκα. Οπότε μόνο στο περίπου μπορεί κανείς να σου πει πόσο νερό θα χρειαστείς πραγματικά.
    #
    Σχόλιο από GiotaKostopoulou, 16-10-16  
    #
    Σχόλιο από GiotaKostopoulou, 16-10-16  
    Πολύ ωραίο!!!!!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Το καστανό ρύζι στη νηστεία
    Το ρύζι βρίσκεται μέσα στο εβδομαδιαίο μας μενού κ...
    Τα μυστικά του αρτοπαρασκευαστή
    Ο αρτοπαρασκευαστής είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλεί...
    Αφιέρωμα στη νηστεία
    Η νηστεία είναι θέμα κυρίως πνευματικό. Έλα όμω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΨΩΜΙ
    Ένα βιβλίο 13 αγαπημένων συνταγών, του/της marigoullitsa
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 675 αγαπημένων συνταγών, του/της kmastrogianni