κύρια φωτογραφία συνταγής Σπιτικό ζυμωτό ψωμί
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 kg. αλεύρι για ψωμί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα αλεύρια) ή αν έχετε χωριάτικο ακόμα καλύτερα.
  2. 40 gr μαγιά σε κύβους ή 250 gr προζύμι
  3. 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  4. 1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
  5. 1 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο
  6. 3-4 κόκκους μαστίχα Χίου τριμμένη καλά
  7.  Χλιαρό νερό όσο πάρει.

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε βραστό νερό ρίχνουμε το γλυκάνισο, το αφήνουμε για λίγο και μετά τα αραιώνουμε με κρύο νερό ώστε το μίγμα να είναι χλιαρό. Σε, όχι περισσότερο από μισή κούπα, διαλύουμε την μαγιά μαζί με 1 ½ φλ. αλεύρι και αφήστε το μίγμα να φουσκώσει περίπου ½ ώρα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος..

  2. 2

    Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι το μαχλέπι και τη μαστίχα σ’ ένα μπολ.

  3. 3

    Ρίξτε στο μείγμα τη μαγιά και αρχίστε να πλάθετε την ζύμη μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα και να "κολλάει" συμπληρώνοντας χλιαρό νερό σιγά - σιγά. Χρειάζεται πολύ και δυνατό ζύμωμα για περίπου 20 λεπτά.

  4. 4

    Φτιάξτε τη ζύμη σε μια μπάλα και προσθέστε από πάνω λίγο αλεύρι για να διατηρηθεί μαλακή. Σκεπάστε το μπολ με μια πετσέτα κι αφήστε το περίπου 1 ½ ώρα για να φουσκώσει η ζύμη.

  5. 5

    Αφού φουσκώσει, ρίξτε μια χούφτα αλεύρι σε καθαρή επιφάνεια, και δουλέψτε για λίγο τη ζύμη σας εκεί με το χέρι.

  6. 6

    Αφού πλάσετε καλά, μοιράστε την σε όσα μέρη θέλετε μ’ ένα μαχαίρι και πλάστε τα ψωμιά σας σε καρβέλια ή φρατζόλες (εγώ προτιμώ καρβέλια και την χωρίζω σε δύο μέρη ή ολόκληρη).

  7. 7

    Βάλτε το σε βουτυρομένο και με λαδόκολλα ταψί και αφήστε το για ½ ώρα να "ηρεμήσει".

  8. 8

    Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 240° C για 30 λεπτά και μετά χαμηλώστε στους 200° C για άλλα 15 λεπτά.

  9. 9

    Αν έχετε αέρα στο φούρνο, είναι προτιμότερο να ψήσετε εκεί στους 200° C για 50 λεπτά, αν έχετε ολόκληρη τη ζύμη.

Αντιδράσεις

Σχόλια (7)

CHRISA KONSTANTINOU (1628)
CHRISA KONSTANTINOU (1628) @Chrisakonstantinou86
Πολύ καλο μυρισε υπεροχα μπραβο.μου φουσκωσε και ωραια.

Από

SerGioS
SerGioS @cook_8449394
στις

Περισσότερες συνταγές του συγγραφέα