kimwlos
kimwlos @kimwlos
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα

Ο μπαμπάς 40 χρόνια φούρναρης, ηπειρώτης φούρναρης, ανάμεσα στις άλλες λιχουδιές που έφτιαχνε για τον φούρνο έφτιαχνε και αυτό το κεκάκι με σταφίδες, στην αρχή μόνο σε περιόδους νηστείας και μετά πιο συχνά γιατί το ζητούσαν μετά μανίας.Για μένα είναι μια από τις πολλές εικόνες που έχω κρατήσει στην καρδιά μου από τα χρόνια που παιδάκι ακόμη, βοηθούσα τον μπαμπά στον φούρνο.Βασικά είναι και ο κύριος υπαίτιος της αγάπης μου στις ζύμες και στην ζαχαροπλαστική.Μια συνταγή καρδιάς που έφτιαξα για το καφεδάκι μας χθες στο Θησείο και την μοιράζομαι με όλους εσάς.

Recipe by Kimwlos

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

1 ώρα
1 μεγάλη φόρμα του κεικ
  1. 625 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ
  2. 625 γρ. νερό
  3. 250 γρ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  4. 250 γρ. ζάχαρη
  5. 75 γρ. σταφίδες
  6. 10 γρ. μαγειρική σόδα
  7. 10 γρ. αμμωνία
  8. 2 κουτ.σούπας κανέλα
  9. 1/2 κουτ. σούπας γαρύφαλλο
  10. 1/2 κουτ. σούπας σμυρνιό (μείγμα για κεικ και τσουρέκια)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ζυγίζουμε το νερό της συνταγής και βάζουμε μέσα τις σταφίδες για να φουσκώσουν (1-2 ωρίτσες είναι αρκετές).

  2. 2

    Ζυγίζουμε και συγκεντρώνουμε όλα μας τα υλικά, στο αλεύρι προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

  3. 3

    Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και την ζάχαρη αφήνοντας στην μέση ένα κενό.

  4. 4

    Εκεί στη μέση προσθέτουμε την σόδα και την αμμωνία.

  5. 5

    Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την φόρμα, λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς.

  6. 6

    Στο λεκανάκι μας προσθέτουμε το λάδι

  7. 7

    Και το νερό και με τα χέρια μας ανακατεύουμε ελαφρώς να λιώσει η αμμωνία και η σόδα,

  8. 8

    Με τα δάχτυλά μας παίρνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με την ζάχαρη και το ενσωματώνουμε. ΔΕΝ θέλει πολύ ανακάτεμα ίσα να ενωθούν τα υλικά και να πάρουμε έναν πηχτό χυλό.

  9. 9

    Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατεύουμε να πάνε παντού.

  10. 10

    Αδειάζουμε στην φόρμα και ψήνουμε στους 170οC στις αντιστάσεις για 45 λεπτά.

  11. 11

    Κάνουμε πάντα την δοκιμή με το μαχαίρι, καθώς οι φούρνοι μεταξύ τους διαφέρουν. Αν βγει στεγνό στα 45 λεπτά το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για μια ώρα να κρυώσει.

  12. 12

    Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε.

Αντιδράσεις

Σχόλια (12)

Cleopatra
Cleopatra @Cleopatra
Μμμμ!!! Βλέποντας το, νομίζω ότι μπορώ να το μυρίσω... 🤩 Μπορώ να βάλω baking powder ή σόδα αντί αμμωνίας;

Από

kimwlos
kimwlos @kimwlos
στις
Αθήνα, Αττική, Ελλάδα
Φτάσε όπου δεν μπορείς!!! Είμαι η kimwlos (με σήμα την φώκια), κατά κόσμον Δήμητρα μέλος της συνταγοπαρέας από το 2011. Γιαννιώτισσα γέννημα θρέμμα αλλά και κρητικιά εκ γάμου. Αγαπώ το καλό φαγητό, λατρεύω τη ζαχαροπλαστική και πάντα μου αρέσει να δοκιμάζω νέες συνταγές. Στο ελεύθερο χρόνο μου μαθαίνω παραδοσιακούς χορούς. Μεγάλη αγάπη η Κρήτη και η παράδοση, είτε μαγειρική είτε χορευτική είτε μουσική, είμαι κορίτσι παραδισιακό πως να το κάνουμε. Θα με βρεις και στο instagram: https://www.instagram.com/kimwlos/ Όλες οι συνταγές μου και στο cookwithdimitra.com
Δες περισσότερα