ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ
ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ @cook_8449870

Αφράτα και νόστιμα. Ιδανικά για τα παιδιά για κολατσιό! Φτιάχνει περίπου 20 ατομικά των 80 γρ.

Λίγα μυστικά ακόμα

Διατηρούνται φρέσκα αν τα τυλίξετε ένα ένα με μεμβράνη και τα φυλάξετε σε κλειστή σακούλα. Διατηρούνται και στην κατάψυξη με τον ίδιο τρόπο. Είχα μια συνταγή για σταφιδόψωμα από ένα περιοδικό και έκανα τις αλλαγές μου για να καλύψω κάποιες αδυναμίες. Αυτή είναι η τελική μορφή της που έχει το καλύτερο αποτέλεσμα! Είναι προτιμότερο πιστεύω να χαλαλήσουμε λίγο χρόνο παρά να τα αγοράζουμε έτοιμα!! Δοκιμάστε τα!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

περίπου 20 ατομικά
  1. 6 φλ. αλεύρι Robin hood (ίσως χρειαστείτε και παραπάνω)
  2. 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  3. 1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο πλήρες
  4. 1/2-1 φλιτζάνι ζάχαρη ανάλογα την προτίμησή σας
  5. ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  6. 1/2 κουταλάκι σόδα
  7. 2 κ.γ. κανέλα
  8. 1 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές ή όποιες άλλες προτιμάτε
  9. 1/3 φλ βούτυρο λιωμένο και επιπλέον για το άλειμμα της ζύμης
  10. 1 κροκάδι αραιωμένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
  11. σουσάμι για πασπάλισμα
  12. 1/2 κουταλάκι αλάτι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Βουτυρώστε καλά μια λαμαρίνα

  2. 2

    Ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά το γάλα με τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι και τη σόδα, ανακατεύοντας να διαλυθούν

  3. 3

    Αν κάψει το γάλα, αφήστε να γίνει χλιαρό. Μόλις κρυώσει, προσθέστε την κανέλα.

  4. 4

    Διαλύστε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

  5. 5

    Κοσκινίστε το αλεύρι σε μπωλ και προσθέστε τη μαγιά και το γάλα

  6. 6

    Ζυμώστε απαλά να γίνει ζύμη λεία και εύπλαστη, προσθέτοντας αλεύρι αν χρειαστεί

  7. 7

    Ανάψτε το φούρνο στους 30 βαθμούς να ζεστάνει

  8. 8

    Πλάστε τη ζύμη σε μια μπάλα κι αλείψτε την με το βούτυρο

  9. 9

    Αλείψτε και το μπωλ

  10. 10

    Βάλτε τη ζύμη στο μπωλ, σκεπάστε την με πετσέτα και βάλτε τη στο φούρνο

  11. 11

    Αφήστε την 1 1/2 με 2 ώρες να φουσκώσει

  12. 12

    Πλένετε και σκουπίζετε καλά τις σταφίδες

  13. 13

    Αλευρώστε τις και ζυμώστε τις μέσαστη ζύμη

  14. 14

    Χωρίστε τη ζύμη σε ίσα ζυμαράκια ή όπως αλλιώς θέλετε. Πλάστε στρογγυλά ψωμάκια ή σαλίγκαρους ή ότι σας αρέσει

  15. 15

    Αραδιάστε τα ζυμαράκια στη λαμαρίνα σε απόσταση, σκεπάστε με πετσέτα κι αφήστε τα στο φούρνο που θα χετε ζεστάνει πάλι για 1 1/2 ώρα

  16. 16

    Αλείψτε τα ζυμαράκια με τον κρόκο, πασπαλίστε με σουσάμι και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών για 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν, ανάλογα με το φούρνο σας

Αντιδράσεις

Σχόλια (61)

akilina
akilina @cook_8450232
Χρόνια έψαχνα την τέλεια συνταγή για σταφιδόψωμο! Πεντανόστιμη! Μήπως την έχεις δοκιμάσει με χυμό αντί για γάλα; Θα με ενδιέφερε να μάθω αν κάποιος τη δοκίμασε στη νηστήσιμη εκδοχή της.

Από

ΠΕΤΑΛΟΥΔΙΤΣΑ
στις