ggr
ggr @george
Athens

Εύκολα, πανεύκολα ταρτάκια, με μία ιδιαίτερη, αφράτη ζύμη φτιαγμένη με αλεύρι, γάλα και τυρί ricotta, τυλιγμένα γύρω από μία νόστιμη γέμιση με πέστο βασιλικού και κάποιο κρεμώδες τυρί τύπου Φιλαδέλφεια, κλπ). Χωρίς αυγά, χωρίς βούτυρο και όμως τόσο μα τόσο γευστική.Τα στριφτάρια αυτά (“girelle” στην πρωτότυπη συνταγή) είναι ένα γρήγορο snack, μία εμφανίσιμη λύση για μπουφέ, παιδικό αλλά και μεγάλων και, κάποτε-κάποτε, ένα ωραίο βραδινό μπροστά στην τηλεόραση, με την αγαπημένη ομάδα του συζύγου να προσπαθεί –μάταια– να ...σπάσει την παντοκρατορία του Ολυμπιακού!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η συνταγή είναι από το συμπαθέστατο site “Fatto in casa da Benedetta” και, για να έχετε μία πιο εποπτική εικόνα, σας δίνω και το link όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε και ένα video με την εκτέλεση της συνταγής, απείρως καλύτερο από τις ερασιτεχνικές φωτογραφίες μου.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

40 Minutes
16 με 18 στριφτάρια
  1. 250 γρ ricotta (ή και ανθότυρο)
  2. 1/2 κ.σ. αλάτι
  3. 1/2 κ.σ ζάχαρη
  4. 120 ml φρέσκο γάλα
  5. 120 ml ηλιέλαιο (ή άλλο ελαφρύ σπορέλαιο)
  6. 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  7. 400 γρ (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (λίγο τη φορά)
  8. ...για τη γέμιση
  9. 150 γρ από κάποιο κρεμώδες τυρί (τύπου Φιλαδέλφεια, Κατίκι Δομοκού εδώ στην πικάντικη εκδοχή του, με πάπρικα)
  10. 6-7 κ.σ. πέστο βασιλικού
  11. 1/2 κολοκυθάκι πλυμένο αλλά όχι ξεφλουδισμένο
  12. λίγο πιπέρι καγιέν σε σκόνη

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ρίχνουμε τη ricotta σε ένα ευρύχωρο μπολ (εδώ λεκανίτσα, ελλείψει πιο κατάλληλου εξοπλισμού, μια και...“έπαιζα εκτός έδρας”), προσθέτουμε το αλάτι και, πατώντας την με ένα πιρούνι ή κουτάλι, τη “σπάμε”, την κάνουμε σαν αλοιφή.

  2. 2

    Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το γάλα και ανακατεύουμε καλά να ενσωματώσουν την λιωμένη ricotta.

  3. 3

    Στην αραιωμένη, υδαρή, ricotta αρχίζουμε να προσθέτουμε, λίγο τη φορά, το αλεύρι μας, κοσκινισμένο. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε να το δεσμεύσουν τα υγρά, προσθέτουμε και ανακατεύουμε.

  4. 4

    Κάποια στιγμή, μετά τις πρώτες ποσότητες αλευριού που θα προσθέτουμε, ρίχνουμε και 1/2 του κουταλιού ζάχαρη. Σκοπόν έχει να κάνει τη ζύμη μας πιο αφράτη.

  5. 5

    Επίσης, κάπου εδώ θα προσθέσουμε και τα δύο φακελάκια της ξηρής μαγιάς.

  6. 6

    Συνεχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, δουλεύοντας τη ζύμη που θα αρχίσει να σχηματίζεται, αρχικά με μία σπάτουλα,

  7. 7

    Και στη συνέχεια, αφού πλέον φαίνεται να έχει απορροφήσει τα υγρά και να αρχίσει να σφίγγει, με τα χέρια.

  8. 8

    Όταν πια η ζύμη έχει σφίξει αρκετά, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη για να συνεχίσουμε το ζύμωμα, για ένα 5λεπτο ακόμη. Εδώ η λεκάνη ήταν αρκετά μεγάλη (και η Σπυριδούλα τόσο καλή το ζύμωμα), ώστε να μη χρειασθεί να μεταφερθεί η ζύμη, αλλά το ζύμωμα να συνεχισθεί εκεί μέσα,

  9. 9

    Μέχρι που η ζύμη, μαλακή και ελαστική, να μην κολλάει πλέον στα χέρια, έχει απορροφήσει όλα τα υγρά και ξεκολλά από τα τοιχώματα της λεκάνιτσας.

  10. 10

    Της δίνουμε τότε ένα κυλινδρικό σχήμα, σχηματίζοντας ένα “ψωμάκι”,

  11. 11

    Το οποίο και χωρίζουμε σε δύο μέρη, κόβοντάς το στη μέση με μαχαίρι.

  12. 12

    Πάνω στον πάγκο μας ανοίγουμε ένα φύλλο λαδόκολλας, το οποίο και αλευρώνουμε. Αυτό θα είναι ο “οδηγός” μας, στο άνοιγμα του φύλλου.

  13. 13

    Με τον πλάστη, ανοίγουμε το φύλλο, ακολουθώντας το σχήμα της λαδόκολλας και δίνοντάς του –κατά το δυνατόν– το σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου πλάτους περίπου 3 χιλιοστά. (εδώ, το κομμάτι της λαδόκολλας ήταν μεγάλο που δεν ήταν δυνατόν να πιάσουμε όλο το μέγεθός του, θα λέπταινε πολύ το φύλλο μας).

  14. 14

    Βάζουμε πάνω στην επιφάνεια της ζύμης μερικές κουταλιές από το τυρί κρέμα

  15. 15

    Και το απλώνουμε να καλύψει όλη της επιφάνεια

  16. 16

    Πάνω από τη στρώση του μαλακού τυριού ρίχνουμε μερικά κουταλάκια πέστο βασιλικού,

  17. 17

    Και το απλώνουμε και αυτό να καλύψει όλη την επιφάνεια της ζύμης.

  18. 18

    Κόβουμε μισό κολοκυθάκι σε μικρά κομματάκια

  19. 19

    Και το απλώνουμε και αυτό σε όλη την επιφάνεια του φύλλου μας

  20. 20

    Δίνουμε μία πιο πικάντικη γεύση στη γέμιση ρίχνοντας λίγο πιπέρι καγιέν,

  21. 21

    Και αρχίζουμε να τυλίγουμε το φύλλο. Ανασηκώνοντας ελαφρά τη λαδόκολλα (από τη μεγάλη πλευρά της), τυλίγουμε ελαφρά το φύλλο γύρω από τον εαυτό του. Διατρέχοντας το διπλωμένο μέρος της με τα χέρια μας, βοηθούμε το φύλλο από κάτω να κολλήσει ελαφρά και να παραμείνει στη θέση του.

  22. 22

    Ανασηκώνουμε άλλο ένα μέρος της λαδόκολλας (τα όριά της τώρα είναι ελεύθερα και έχουν προχωρήσει προς το εσωτερικό του παραλληλόγραμμου, αναδιπλώνουμε άλλο ένα μέρος της ζύμης. Και πάλι διατρέχοντας το διπλωμένο μέρος της με τα χέρια μας, σταθεροποιούμε το τυλιγμένο μέρος του φύλλου.

  23. 23

    Με διαδοχικές προωθήσεις της λαδόκολλας τυλίγουμε όλο και περισσότερο φύλλο γύρω από τον εαυτό του, δίνοντας έτσι στο φύλλο μας και τη γέμιση ένα κυλινδρικό σχήμα. Μην σας απασχολήσει καθόλου εάν το φύλλο σας "πάρει το στραβό δρόμο", στο τέλος το αποτέλεσμα θα έχει και πάλι κυλινδρικό σχήμα, απόλυτα αποδεκτό.

  24. 24

    Και μόνον όταν φθάσουμε στο τελείωμα του φύλλου, ανασηκώνουμε την άλλη, την απέναντι πλευρά της λαδόκολλας, φέρνοντας το απέναντι άκρο του φύλλου να έρθει να “καβαλήσει” πάνω από το τυλιγμένο μέρος, σταθεροποιώντας το. είδατε που "έστρωσε" το φύλλο;

  25. 25

    Ανοίγουμε τη λαδόκολλα και με λαδωμένα χέρια διατρέχουμε κατά μήκος το τυλιγμένο σε ρολό φύλλο, δίνοντάς του όσο καλύτερα μπορούμε μία κυλινδρική μορφή (καθαρά αισθητικό θέμα), αλλά και σταθεροποιώντας καλύτερα την ένωση του φύλλου (πρακτικό θέμα, για να μην ανοίξουν τα κομμάτια που θα κόψουμε).

  26. 26

    Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, να προλάβει να θερμανθεί καλά μέχρι να βάλουμε το ταψί μας μέσα.

  27. 27

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα χαμηλό ταψί φούρνου,

  28. 28

    Αλλά λαδώνουμε και την επιφάνεια του ρολού μας

  29. 29

    Με απαλές κινήσεις για να μη χαλάσουμε το κυλινδρικό του σχήμα, κόβουμε το ρολό μας σε ροδέλες πάχους 2 με 2,5 εκατοστά.

  30. 30

    Τοποθετούμε τις ροδέλες, “ξαπλωμένες” στο λαδωμένο ταψί, σε μία απόσταση τη μία από την άλλη, γιατί φουσκώνουν αρκετά (ίσως και λίγο περισσότερο απ’ ότι φαίνεται στη φωτογραφία, εμείς έπρεπε να εξοικονομήσουμε χώρο επειδή θα ψήναμε πολλές),

  31. 31

    Και βάζουμε το ταψί στο φούρνο (εδώ ο φούρνος είναι στατικός), για 40 λεπτά

  32. 32

    Ή, καλύτερα, μέχρι η ζύμη να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

  33. 33

    Με τις ποσότητες της συνταγής βγαίνουν περί τα 16 με 18 στριφογυριστά πιττάκια,

  34. 34

    Που έγιναν...αντικείμενο διεκδίκησης ευθύς μόλις εμφανίσθηκαν στο τραπέζι…

  35. 35

    Ιδού η σημερινή μας …παραγωγή. Στριφογυριστά πιττάκια με δύο ειδών γέμιση (πέρα από αυτή με το πέστο και το κρεμώδες τυρί, υπάρχουν και Στριφτά πιττάκια με αφράτη ζύμη ζαμπόν και τυρί του τοστ). Καλή απόλαυση!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (2)

Dimitra Yioti
Dimitra Yioti @cook_9959022
ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΑΝ ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΓΕΝΑ, ΕΧΩ 2 ΑΠΟΡΙΕΣ. ΠΡΩΤΟ ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΣΕΣ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΣΤΑ 2 ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ , ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΤΙΣ 2 ΓΕΜΙΣΕΙΣ?

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens