ggr
ggr @george
Athens

Δεν είχα ποτέ μου δοκιμάσει κόκκινες φακές… Πόσο μάλλον, φακές φτιαγμένες, όχι σούπα, όχι σαλάτα, αλλά .. πλασμένες σουτζουκάκια!!!Καταπληκτικό πιάτο!!! Μία γεύση απρόσμεν. Δεν μπορούσα ποτέ να φαντασθώ ότι θα ήταν κάπως έτσι... Έπαιξε ρόλο, ασφαλώς, η υπέροχη γεύση της ίδια της κόκκινης φακής (είναι το κάτι άλλο), αλλά και η έντονη παρουσία του κύμινου (!), της πάπρικας, του άνηθου, του φρέσκου κρεμμυδιού και της πάστας ντομάτας, αδιάλυτης σε νερό. Και, βέβαια, της πάστας κόκκινης πιπεριά !!!Ένα ανατολίτικο πιάτο (εγώ σαν τουρκικο το βρήκα, από μία συνταγή σε τούρκικο site, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα υπάρχει στις κουζίνες και άλλων ανατολίτικων κουζίνων, όλη η Ασία χρησιμοποιεί κόκκινες φακές) που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε!!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Το μέγεθος αλλά και το σχήμα είναι κάτι πολύ υποκειμενικό. Μη νοιώσετε και “δεσμευμένες”. Μπορείτε κάλλιστα να τα φτιάξετε όπως θέλετε. Ίσιους, ελλειψοειδείς, πιο μακρείς, πιο στρογγυλούς, όλως αυτών των μορφών. Εσείς αποφασίζετε. Απλά να μην είναι τόσο χοντροί και μεγάλοι που να "μπουχτίζουν" αυτόν που θα τα φάει.Τα φύλλα του μαρουλιού (ή της ρόκας, εγώ μάλιστα έβαλα άσπρου λάχανου – δεν είχα κάτι άλλο…) πέρα από το "φολκλόρ σερβίρισμα", χρησιμεύουν για να μπορέσουμε να πιάσουμε με το χέρι και να σηκώσουμε τους όχι και τόσο σφικτούς κεφτέδες. Η άλλη λύση είναι να αυξήσουμε την αναλογία πλιγούρι / φακές (βρήκα συνταγές με αναλογία από 11 μέχρι και 21, προτίμησα όμως την πιο “ελαφριά” εκδοχή του 12)Εάν καταλαβαίνετε τουρκικά ή αν θέλετε μία οπτική παρουσίαση της συνταγής για «Mercimek Köftesi» μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
4 άτομα
  1. 1 φλυτζάνι κόκκινες φακές (λέγε με... kırmızı mercimek)
  2. 2 φλυτζάνια νερού
  3. 1/2 φλυτζάνι ψιλό πλιγούρι (εμένα λέγε με... ince bulgur)
  4. 2 ξερά κρεμμύδια, πολύ λεπτά κομμένα
  5. 1/2 φλυτζάνι ή και λίγο περισσότερο) παρθένο ελαιόλαδο
  6. 2 κ.σ. σάλτσα τσίλι (πάστα πιπεριάς)
  7. 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι (μπορείς να με λες... karabiber)
  8. 2 κ.σ. κύμινο (και εμένα… kimyon)
  9. καυτερή πάπρικα (pulbiber), ανάλογα με τα γούστα
  10. χυμό από 1/2 ή και 1 ολόκληρο λεμόνι (ανάλογα με το πόσο σας αρέσουν τα... ξινά)
  11. προαιρετικά, το ξύσμα από το λεμόνι
  12. 2 κ.σ. γεμάτες πελτέ (πάστα) ντομάτας
  13. 1 ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα και ψιλοκομμένα)
  14. 1 ματσάκι άνηθο (μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένος και αυτός)
  15. 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (και τούτα ψιλοκομμένα)
  16. 1,5 κ.γ. αλάτι
  17. μερικά φύλλα μαρούλι ή ρόκα, για τη διακόσμηση (πέρα από το “φολκλόρ” σερβίρισμα, χρησιμεύουν για να πιάσουμε με το χέρι και να σηκώσουμε τους όχι και τόσο σφικτούς κεφτέδες)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε τις φακές και τις στραγγίζουμε καλά.

  2. 2

    Τις βάζουμε με το νερό στη φωτιά. Αφήνουμε το καπάκι μισάνοιχτο και βράζουμε μέχρι να νιώσουμε τις φακές να έχουν μεν μαλακώσει αρκετά και να μπορούν να πατηθούν με το πιρούνι, αλλά και να διατηρούν κάποια αρκετή υγρασία, να είναι ζουμερές (εάν χάσουν όλα τα υγρά τους, με το πλιγούρι θα στεγνώσουν ακόμη πιο πολύ και, οι κεφτέδες θα πολύ σφικτοί, στεγνοί) ΠΡΟΣΟΧΗ, βράζουν ΠΟΛΥ γρήγορα, μέσα σε ένα 10λεπτο ήσαν έτοιμες!!!

  3. 3

    Μόλις είναι έτοιμες, σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το πλιγούρι. Το ανακατεύουμε καλά καλά μερικές φορές, για 1-2 λεπτά, να ενωθεί με τις φακές, σποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μουσκέψει το πληγούρι και να φουσκώσει (30 – 45 λεπτά). Παράλληλα, το μείγμα των δύο τους θα έχει κρυώσει εντελώς.

  4. 4

    Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα και αυτά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν καλά (5 λεπτά νομίζω είναι αρκετά).

  5. 5

    Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές σάλτσα τσίλι και κατόπιν τις 2 κουταλιές, γεμάτες-γεμάτες, πελτέ (πάστα) ντομάτας.

  6. 6

    Προσθέτουμε πολύ λίγο ζεστό νερό (εγώ έριξα τον χυμό του λεμονιού) για να διαλυθεί η πάστα ντομάτας (προσοχή,  ΔΕΝ πρέπει να γίνει νερουλή, το νερό (ή το λεμόνι) να είναι λίγο ίσα να την αραιώσειι για να ενωθεί καλά με το κρεμμύδι. Επίσης προσέθεσα εδώ και το ξύσμα του λεμονιού.

  7. 7

    Προσθέτουμε και την καυτερή πάπρικα (όση αντέχετε, αλλά τουλάχιστον 2 κουταλάκια θα τα βάλετε, έτσι;), προσθέτουμε και 1 κουταλάκι μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις (2 λεπτά είναι αρκετά).

  8. 8

    Μόλις η σάλτσα πάρει τις δυό βράσεις της (θα πρέπει να είναι πηκτή και με ένα υπέροχο, σκούρο κεραμιδί χρώμα), προσθέτουμε το κύμινο, ανακατεύουμε,

  9. 9

    Και την ρίχνουμε στη κατσαρόλα με τις φακές και το πλιγούρι, (που τώρα πια θα έχει φουσκώσει για τα καλά, αλλά και θα έχουν κρυώσει και στεγνώσει τα δύο υλικά), Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά (φορέστε ελαστικά γάντια και ζυμώστε με τα χέρια, για να ενωθούν καλά τα υλικά). Ξανασκεπάζουμε.

  10. 10

    Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσινα φύλλα από 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (θυμηθείτε ότι το λευκό μέρος δεν τo πετάξαμε, τo τσιγαρίσαμε μαζί με το ξερό κρεμμύδι και το σκόρδο, λίγα βήματα πιο πάνω, στο βήμα 4).

  11. 11

    Πλένουμε και ψιλοκόβουμε και τα φύλλα (μόνο) από ένα ματσάκι μαϊντανό. Τα κοτσανάκια δεν θα τα χρειασθούμε σήμερα....

  12. 12

    Πλένουμε και ψιλοκόβουμε και ένα ματσάκι άνηθο, και εδώ μόνο τα φύλλα του και όχι τα κοτσανάκια. Τα αφήνουμε και τα τρία στην άκρη..

  13. 13

    Προσθέτουμε το αλάτι στη κατσαρόλα με τις φακές και ζυμώνουμε και πάλι καλά το μείγμα, για ένα 5λεπτο τουλάχιστον (πρέπει να πλάθονται εύκολα οι κεφτέδες μας).

  14. 14

    Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό που είχαμε ψιλοκόψει. Πλάθουμε και πάλι για 2-3 λεπτά. Την άλλη μισή ποσότητα την αφήνουμε στην άκρη για αργότερα (για διακόσμηση.

  15. 15

    Ίσως χρειασθεί (εάν το πλιγούρι έχει πιεί όλο το νερό) να προσθέσετε λίγο σκόμη ή, ακόμα καλύτερα, λίγο ακόμη χυμό λεμονιού και να ζυμώσετε για 1-2 λεπτά το μείγμα.

  16. 16

    Παίρνουμε ποσότητες σαν ένα μεγάλο καρύδι και, πλάθοντάς τες με τα χέρια, τους δίνουμε ένα –ελαφρά επίμηκες– σχήμα σουτζουκιού. (να μην είναι πολύ επιμήκεις αλλά ούτε και στρογγυλοί).

  17. 17

    Απλώνουμε κομμένα φύλλα μαρουλιού (ή και ρόκας) στην πιατέλα σερβιρίσματος, τοποθετούμε από πάνω, σε στρώσεις, τους köfte, πασπαλίζουμε με την άλλη μισή ποσότητα του μαϊντανού, του άνηθου και του φρέσκου κρεμμυδιού που έχουμε κρατήσει στην άκρη, και σερβίρουμε. Προτρέψτε τους συνδαιτυμόνες σας, όταν σερβίρονται ένα κεφτέ να τον τυλίγουν με ένα κομμάτι φύλλου μαρουλιού ή ρόκας και έτσι να τον τρώνε.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια (7)

cuoco
cuoco @cook_8483650
Πολύ πικάντικη και νόστιμη φαίνεται!!! Μπράβο! Πολύ καλή και για κάποιον που δεν τρώει κρέας!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens