perastikos
perastikos @cook_8514683

Μικρά πανέμορφα καταϊφάκια μπουκίτσες με ολόκληρο αμύγδαλο που δεν κολυμπάνε στο σιρόπι. Ένα φίνο γλυκό ταψιού σαν ζαχαροπλαστείου. Έχει μια δυσκολία στο στήσιμο μέχρι να συνηθίσει κανείς να τυλίγει τα καταϊφάκια αλλά κατά βάθος είναι ένα απλό γλυκό. Η κ.Βούλα είναι Ιμβριώτισσα, έχει ζήσει στην Πόλη και αργότερα στην Αθήνα. Μαγειρεύει καταπληκτικά και έχει πολύ μεγάλο «ρεπερτόριο» συνταγών... Φτιάχνει φαγητά πολίτικα, παραδοσιακά νησιώτικα, φοβερές πίτες και ακολουθεί και τη «μοντέρνα» κουζίνα! Με λίγα λόγια είναι χρυσοχέρα και πρόθυμη πάντα να δείξει στους νεότερους τα κόλπα της μαγειρικής και της παράδοσης! Το γλυκό που ανεβάζω είναι ένα από τα καλύτερα που φτιάχνει κατά τη γνώμη μου. Η ίδια το προσφέρει και σε γάμους βαφτίσια και άλλα χαρούμενα γεγονότα και όλοι οι γνωστοί και φίλοι της το παραγγέλνουν! Πιστεύω πως τέτοιες καλές συνταγές πρέπει να μοιράζονται.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η ομορφιά αυτού του γλυκού είναι η απλότητα στα υλικά και το άρωμα του φρέσκου βουτύρου. Είναι πολύ φίνο και εμφανίσιμο ως έχει και πιστεύω πως δυνατά αρώματα από μπαχαρικά δε θα ταίριαζαν.Μπορείτε να το κάνετε και με φυστίκι αιγίνης.Δε θέλω να κάνω διαφήμιση προϊόντων αλλά θέλω να σας πω ότι η κ.Βούλα χρησιμοποιεί φύλλο Κ…. και βούτυρο L…Λίγο φύλλο θα σας περισσέψει, αν δείτε όμως ότι σας περισσεύει πολύ, ελέγξτε μήπως το ταψί σας δεν είναι αρκετά μεγάλο (που σημαίνει ότι δεν πήρε αρκετά καταϊφάκια) και προσέξτε σε αυτή την περίπτωση να κρατήσετε λίγο από το σιρόπι.Η κ.Βούλα χρησιμοποιεί στρογγυλό αλουμίνιο ταψί 32εκ. εγώ επειδή δεν έχω τέτοιο ένα pyrex 25Χ35 εκ. Βγαίνουν γύρω στα 100 κομμάτια.

https://www.youtube.com/watch?v=USAFsOeQGSk

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

30 Minutes
  1. 1 πακέτο βούτυρο καλής ποιότητας (250γρ)
  2. αμύγδαλα ξασπρισμένα ολόκληρα
  3. 1 πακέτο καταΐφι (450γρ)
  4. Για το σιρόπι
  5. 3 ποτήρια νερού ζάχαρη (650γρ)
  6. 1 1/2 ποτήρι νερό (350γρ)
  7. χυμό από μισό μέτριο λεμόνι (σουρωμένο)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Φτιάχνεις τα καταϊφάκιαΤυλίγουμε μια λεπτή ¨τούφα¨ φύλλο καταΐφι (πιο λεπτό από το μικρό μας δαχτυλάκι και γύρω στα 25 εκ. μήκος) γύρω από το δείκτη μας. Βγάζοντάς το καταϊφάκι από το δάχτυλό μας βάζουμε την άκρη της ¨τούφας¨ από κάτω και το αμύγδαλο από πάνω (η μυτη του αμυγδαλου προς το εσωτερικό). Για να καταλάβετε καλύτερα πως φτιάχνονται δείτε βιντεάκι την κ. Βούλα. Όσο τα φτιάχνετε καλύτερα να σκεπάζετε το υπόλοιπο φύλλο με μια πετσέτα για να μην ξεραίνεται.

  2. 2

    Τα βάζουμε το ένα διπλά στο άλλο σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί που να τα χωράει και να μη μένει χώρος κενός. Μετά τους βάζεις ένα κομματάκι βούτυρο πάνω από το καθένα ώσπου να τελειώσει το βούτυρο (μπορείς και να το λιώσεις και να το περιχύσεις ώστε να πάει πάνω από όλα).

  3. 3

    Τα ψήνεις στους 170-180o C πάνω κάτω ή στον αέρα αναλόγως το φούρνο (σε προθερμασμένο φούρνο). Πρέπει να χρυσίσει το φύλλο και το αμύγδαλο να ροδοκοκκινίσει. Να έχετε υπόψιν σας ότι αφού σιροπιαστούν τα καταϊφάκια σκουραίνουν. Όσο ψήνονται φτιάξτε το σιρόπι ώστε να είναι έτοιμο μόλις βγουν.

  4. 4

    Βάζετε τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 8 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός. Μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού σουρωμένο.Μόλις βγουν από το φούρνο περιχύνουμε το καυτό σιρόπι με μια κουτάλα απευθείας στο ταψί. Το σιρόπι μπορεί να σας φανεί πολύ αλλά το «πίνουν». Κρατηθείτε και μην τα πειράξετε αν δεν κρυώσουν εντελώς! Καλή επιτυχία!

Αντιδράσεις

Σχόλια (18)

tsilipepi@yahoo.gr
tsilipepi@yahoo.gr @cook_8527972
Το βιντεάκι που αναφέρετε στην συνταγή δεν το βρίσκω

Από

perastikos
perastikos @cook_8514683
στις