Τα λουκανικοπιτάκια της κυρίας Λουκίας (Αμφίκλεια)

Bαθμολογία: 4.8
       
 
5 ψήφοι
,

Περιγραφή

Φέτος, κάναμε μία πολύ ωραία εκδρομή στην βόρεια πλαγιά του Παρνασσού, όπου, με ορμητήριο την Αμφίκλεια γυρίσαμε όλα εκείνα τα υπέροχα μέρη (τέτοια βλάστηση και αυτά τα χρώματα, είχα πολλά χρόνια να δω, κόντευα να ξεχάσω πως υπάρχουν τέτοια μέρη στην Ελλάδα).

Κάθε μέρα οργώναμε την περιοχή από την Παύλιανη μέχρι το Γαλαξείδι και από την Άμφίκλεια μέχρι τους Δελφούς, καβαλώντας τη μία μετά την άλλη το βουνό.

Εκεί, στην Αμφίκλεια, είχαμε την τύχη να έχουμε κλείσει δωμάτιο σε έναν πολύ-πολύ περιποιημένο και πολύ φιλόξενο ξενώνα. Εξαιρετική περιποίηση, δωμάτια άνετα και φροντισμένα και με ένα …“μυστικό ατού”. Την κυρία Λουκία ! Τα πάντα εκεί μέσα περνούν από τα χέρια της, αλλά εμείς θα μείνουμε στα εξαιρετικά σπιτικά γλυά που φτιάχνει και το άπαιχτο πρωινό της.

Από αυτό το πρωινό είναι η συνταγή για τα λουκανοπιτάκια που θα δείτε (συνταγή κατευθείαν από το τετράδιο της κυρίας Λουκίας), Ελπίζω να μη μου κρατήσει κακία που δεν μπόρεσα να αποδώσω την αυθεντική τους μορφή…

Μα πως και τα κατάφερνε να τα φτιάχνει τόσο μικρά (στο ένα τρίτο του μεγέθους των δικών μας), τόσο μικρά που “το ένα τραβούσε το άλλο” και μπορούσες να φας μια ντουζίνα πριν το καταλάβεις), θέλω όμως να τη διαβεβαιώσω ότι στη γεύση τα πετύχαμε, έγιναν υπέροχα, όπως εκείνα που δοκιμάσαμε (και δοκιμάσαμε, και δοκιμάσαμε, και ξαναδοκιμάσαμε) στο πρωινό της!!!

Θα της το πω και της ίδιας όταν θα πάμε, σύντομα ελπίζω. Γιατί θα ξαναπάμε… Η περιοχή είναι μία από τις πιο όμορφες της Ελλάδας!

Και που να σας διηγηθώ για το ελάφι στιφάδο που φάγαμε τέσσερα πιάτα δύο άτομα!!! Προσεχώς…

Τα λουκανικοπιτάκια της κυρίας Λουκίας (Αμφίκλεια)

Τι χρειαζόμαστε:

…για τη ζύμη:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ΟΧΙ φαρινάπ (όσο πάρε για να μη κολλάει)
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 ποτήρι καλαμποκέλαιο (ή άλλο ελαφρύ σπορέλαιο)
  • 1 κ.γ. baking powder

 

…για τη γέμιση:

  • λουκανικάκια τύπου κοκτέιλ

 

…για την επάλειψη:

  • 1 αυγό
  • σουσάμι (προαιρετικά)
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πίτες με κρεατικά
Μέθοδος: Φούρνου
Δυσκολία: Με φωτο
Φτιάχνει: περί τα 45 κομμάτια
Κόστος:
(4 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(4 ψήφοι)
Προετοιμασία: 38' (4 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 25' (4 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Στύβουμε τα πορτοκάλια, γεμίζουμε ένα ποτήρι και χύνουμε το χυμό τους σε ένα ευρύχωρο μπολ.
Βήμα 2
2) Προσθέτουμε στο μπολ με το χυμό και μισό ποτήρι καλαμποκέλαιο,
Βήμα 3
3) το αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
Βήμα 4
4) αλλά και το μπέικινγκ πάουντερ (baking Powder).
Βήμα 5
5) Αφού ανακατέψουμε όλα τα υλικά καλά,
Βήμα 6
6) συνεχίζουμε με τα χέρια μας, ζυμώνοντας μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένα σφικτό ζυμάρι,
Βήμα 7
7) το οποίο μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας που έχουμε αλευρώσει ελαφρά προηγουμένως και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο ζυμάρι.
Βήμα 8
8) Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρές ποσότητες, τις οποίες τις πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς το βάρος των κομματιών αυτών, θα είναι πάντως της τάξης των 25 γραμμαρίων. Το ζητούμενο είναι να τυλίγει ίσα-ίσα το κομμάτι του λουκάνικου που θα βάλουμε μέσα, άρα η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του λουκάνικου (πικνικ, μίνι πικνικ, κοκτέιλ, κλπ).
Βήμα 9
9) Κόβουμε στη μέση τα λουκανικάκια κατά την έννοια του μήκους τους.
Βήμα 10
10) Πατικώνουμε με την παλάμη μας την κάθε μπαλίτσα και την ανοίγουμε σε ένα λεπτό ζυμαρένιο δίσκο, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από το μήκος των μικρών λουκάνικων.
Βήμα 11
11) Τοποθετούμε σε κάθε δίσκο που θα ανοίξουμε από μισό λουκανικάκι,
Βήμα 12
12) και διπλώνουμε από πάνω του τον δίσκο της ζύμης, έτσι όπως φαίνεται στη φωτογραφία, φτιάχνοντας κυλινδρικά λουκανικοπιτάκια, που όμως έχουν ...μυτερές τις άκρες τους.
Βήμα 13
13) Αφού, λοιπόν, σταθεροποιήσουμε την τυλιγμένη ζύμη, πιέζουμε ελαφρά και πλαταίνουμε τις δύο άκρες του κάθε ρολού.
Βήμα 14
14) Κάθε ένα λουκανικοπιτάκι που ετοιμάζουμε, το αφήνουμε στην άκρη και περνούμε στο επόμενο.
Βήμα 15
15) Τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου καλυμμένο με λαδόκολλα,
Βήμα 16
16) και τα αλείφουμε με αυγό, που έχουμε κτυπήσει προηγουμένως με λίγο νερό.
Βήμα 17
17) Τελευταία, πασπαλίζουμε επιφανειακά με λίγο σουσάμι.
Βήμα 18
18) Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς, για 15 λεπτά.
Βήμα 19
19) Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο όταν δούμε τα λουκανικοπιτάκια μας να έχουν ροδίσει ελαφρά, Τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά,
Βήμα 20
20) και ...ιδού! Εύκολα, γρήγορα και –κυρίως– πανεύκολα λουκανικοπιτάκια, να ομορφαίνουν το πρωινό σας. Τόσο εύκολα που αυτή τη φορά εγώ περιορίσθηκα στο να φωτογραφίζω. Όλη η ετοιμασία τους έγινε από την Έρρικα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Φυσικά και μπορείτε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να φτιάξετε τυροπιτάκια, αντικαθιστώντας το λουκάνικο (σε όλα ή σε μέρος τους) με τυρί. Έτσι θα έχετε μεγαλύτερη ποικιλία για το πρωινό σας!

Όπως γράφω και στην αρχή, τα πιτάκια της κυρίας Λουκίας ήταν σε μέγεθος το 1/3 των δικών μας. Ασφαλώς θα είχαν μικρότερα κομματάκια λουκάνικο για γέμιση, αλλά και η ποσότητα της ζύμης θα ήταν σημαντικά πιο μικρή σε εκείνα. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, ο αριθμός τους θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Δοκιμάστε, ίσως εσείς τα καταφέρετε καλύτερα σε αυτό το κομμάτι

Σχετικές συνταγές

    9 Όλα

    #
    Σχόλιο από marymyt, 1-8-16  
    Καλημερα και καλο μηνα. Εχω μια απορια. Η ζυμη ειναι γλυκια?
    #
    Σχόλιο από ggr, 2-8-16  
    όχι mary, ζύμη είναι ουδέτερη, δεν νοιώθεις κάποια γλύκα στη γεύση
    #
    Σχόλιο από evisam, 2-8-16  
    Τα πιρουνάκια για την ζύμη, που είναι πραγματικά πολύ καλή και μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις παραλλαγές που θα σκεφτεί κάποιος.
    #
    Σχόλιο από valentinakon, 3-8-16  
    Είμαι τυχερή γιατί έχω μείνει πολλές φορές στον συγκεκριμένο ξενώνα και έχω δοκιμάσει όλες τις λιχουδιές του πρωινού της κ. Λουκίας!!!!!!
    Όσο για τα λουκανικοπιτάκια τα έχω ήδη φτιάξει και στο σπίτι πολλές φορές...
    #
    Σχόλιο από tahitian, 6-8-16  
    Ενταξει βρε παιδια,μου ανοιξατε την ορεξη γι'αυτον τον ξενωνα(που απ'ό,τι βλεπω εχει και αριστη βαθμολογια-και δικαιως προφανως).Τωρα,αυτη η ζυμη οταν ειδα πως ειναι νηστισιμη ειπα να την κανω με νηστισιμο κασερι που μου βρισκοταν.Μετα,ομως προσεξα πως καποια παρομοια μου ειχε δωσει πριν χρονια μια μαμά στη δουλεια για ελιοπιτα ρολό.Το περιεργο ηταν πως εκει ειχε τις ιδιες αναλογιες υγρων με μισο ομως κιλο φαρινα.Ειπα τωρα να το τερματισω να δω ποσο σφιχτη ζυμη μπορω να βγει αλλά οχι.Η κουπα που χρησιμοποιησα ηταν 180-200 το πολυ ml και της φωτο δε μου φαινεται μεγαλυτερη.Παντως και σε μενα,ανελαβε η μικρη-και την παρασκευη αλλά και την καταναλωση.Μαλιστα ειπα μια φορα να κανουμε ενα απλο και απεριττο σχεδιο αλλά αυτη αποφασισε να κανει το καθε κομματι συλλεκτικο..πουγκακι,βεντάλια,δαχτυλα και παει λεγοντας.Ποτέ δεν ειχα σκεφτει να κανω αυτη τη ζυμη ατομικα πιτακια,ομως πραγματικα ηταν ετσι ακριβως..εξαφανιζοταν το ενα πισω απ'το αλλο
    #
    Σχόλιο από marymyt, 16-1-17  
    Παρόλο που στην αρχή ήμουν επιφυλακτική τελικά το αποτέλεσμα ήταν. Έκανα τυροπιτακια. Στην αρχή σου αφήνουν μια γλύκα αλλά μετά σε συνδυασμό με το τυρι δεν την ένιωθες.Έχω όμως 2 παρατηρήσεις.
    Στο ένα κιλό αλεύρι μου πήρε τα διπλάσια μαζί και χυμό(εκτός και να μην καταλαβα καλά τη συνταγή) και
    Στους 150 και 15 λεπτά ήταν ακόμα ωμά. Ανέβασα στους 180 και ψήθηκαν στα 35 λεπτά.
    #
    Σχόλιο από ggr, 17-1-17  
    Mary, μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με την κυρία Λουκία (δεν αστειεύομαι, την πήρα για επιβεβαίωση ότι δεν μου ξέφυγε κάτι. Και ας τα έχουμε φτιάξει τρεις φορές από πέρυσι και πήγαν όλα καλά)

    Εκείνο που μου (ξανα)είπε είναι ότι το 1 ποτήρι χυμός και 1/2 ποτήρι ελαφρύ λάδι είναι σωστά σαν αναλογίες, με το αλεύρι που αυτή χρησιμοποιεί το δεσμεύουν όλο.

    Μου πρότεινε, επειδή παίζει το ρόλου του το ποιο αλεύρι χρησιμοποιείται κάθε φορά αλλά και το με τι ποτήρι μετρούμε τα υγρά (εγώ χρησιμοποιώ ένα από εκείνα τα μεγάλα πράσινα, που χωρούν πάνω από 330 ml υγρό, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ, μην σε μπερδέψει).

    Απλά, στο βήμα 3 που λέει ότι «προσθέτουμε και το αλεύρι», θα πρέπει να γράφει «τμηματικά, και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει πια στα χέρια». Με τον τρόπο αυτό, ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού που θα χρησιμοποιήσουμε σαν μεζούρα, θα ποικίλει και η ποσότητα του αλευριού, πάντα όμως γύρω στο ένα κιλό.

    Μπορείς, αφού το ζυμώσεις κάποια ώρα, να το αφήσεις λίγο να ξεκουρασθεί, να φουσκώσει λίγο και μετά θα πάρει και άλλο αλεύρι. Πάντως το «ένα κιλό πάνω κάτω» είναι η σωστό σαν ποσότητα.
    Λυπάμαι εάν δεν σου βγήκαν, είναι πραγματικά πολύ-πολύ καλά σαν snack. Εάν μάλιστα κανείς τα κάνει ακόμη πιο μικρά απ’ ότι στις φωτογραφίες, είναι κολασμένα, το ένα φέρνει το άλλο και τελειωμό δεν έχουν...
    #
    Σχόλιο από Ζου Ειρηνη, 29-5-17  
    Μια ζυμη ...τρεις(προς το παρον) γεμισεις!!!!!Υπεροχη κ πανευκολη ζυμη!!Κ τα 5 μελη της οικογενειας σ'ευχαριστουμε που μοιραστηκες τη συνταγη μαζι μας.κιμαδοπιτακια,τυροπιτακια,πεινιρλακια εξαφανιστηκαν στο πι κ φι!
    #
    Σχόλιο από Athina, 11-7-17  
    Ειμαι κοντοχωριανη (Τιθορεα) και ειπα να τη φτιαξω τη συνταγη της Λουτσιας. Δυστυχως, ειναι απο τις λιγες φορες που δεν διαβασα τα σχολια σε μια συνταγη που παω να φτιαξω, γιατι ετσι θα διαβαζα οτι το ενα ποτηρι το εννοεις 330 μλ. Ακομα ποναν τα χερια μου απο το ζυμωμα. Συν οτι αλατι δεν αναφερεται πουθενα και κατα κοινη ομολογια της παρεας μου, του ελειπε. Επισης μας φανηκε "λιγο" το λουκανικο. Δεν επρεπε να το κοψω αλλα να το αφησω ολοκληρο.
    Ειπα να μη βαθμολογησω τη συνταγη και την "καψω" αλλα καλο θα ηταν να αναφερθει η ακριβης ποσοτητα υγρων στη συνταγη και οχι στα σχολια. Καποια στιγμη θα τη ξανακανω και θα τη βαθμολογησω τοτε.

    7 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από marymyt, 1-8-16  
    Καλημερα και καλο μηνα. Εχω μια απορια. Η ζυμη ειναι γλυκια?
    #
    Σχόλιο από evisam, 2-8-16  
    Τα πιρουνάκια για την ζύμη, που είναι πραγματικά πολύ καλή και μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις παραλλαγές που θα σκεφτεί κάποιος.
    #
    Σχόλιο από valentinakon, 3-8-16  
    Είμαι τυχερή γιατί έχω μείνει πολλές φορές στον συγκεκριμένο ξενώνα και έχω δοκιμάσει όλες τις λιχουδιές του πρωινού της κ. Λουκίας!!!!!!
    Όσο για τα λουκανικοπιτάκια τα έχω ήδη φτιάξει και στο σπίτι πολλές φορές...
    #
    Σχόλιο από tahitian, 6-8-16  
    Ενταξει βρε παιδια,μου ανοιξατε την ορεξη γι'αυτον τον ξενωνα(που απ'ό,τι βλεπω εχει και αριστη βαθμολογια-και δικαιως προφανως).Τωρα,αυτη η ζυμη οταν ειδα πως ειναι νηστισιμη ειπα να την κανω με νηστισιμο κασερι που μου βρισκοταν.Μετα,ομως προσεξα πως καποια παρομοια μου ειχε δωσει πριν χρονια μια μαμά στη δουλεια για ελιοπιτα ρολό.Το περιεργο ηταν πως εκει ειχε τις ιδιες αναλογιες υγρων με μισο ομως κιλο φαρινα.Ειπα τωρα να το τερματισω να δω ποσο σφιχτη ζυμη μπορω να βγει αλλά οχι.Η κουπα που χρησιμοποιησα ηταν 180-200 το πολυ ml και της φωτο δε μου φαινεται μεγαλυτερη.Παντως και σε μενα,ανελαβε η μικρη-και την παρασκευη αλλά και την καταναλωση.Μαλιστα ειπα μια φορα να κανουμε ενα απλο και απεριττο σχεδιο αλλά αυτη αποφασισε να κανει το καθε κομματι συλλεκτικο..πουγκακι,βεντάλια,δαχτυλα και παει λεγοντας.Ποτέ δεν ειχα σκεφτει να κανω αυτη τη ζυμη ατομικα πιτακια,ομως πραγματικα ηταν ετσι ακριβως..εξαφανιζοταν το ενα πισω απ'το αλλο
    #
    Σχόλιο από marymyt, 16-1-17  
    Παρόλο που στην αρχή ήμουν επιφυλακτική τελικά το αποτέλεσμα ήταν. Έκανα τυροπιτακια. Στην αρχή σου αφήνουν μια γλύκα αλλά μετά σε συνδυασμό με το τυρι δεν την ένιωθες.Έχω όμως 2 παρατηρήσεις.
    Στο ένα κιλό αλεύρι μου πήρε τα διπλάσια μαζί και χυμό(εκτός και να μην καταλαβα καλά τη συνταγή) και
    Στους 150 και 15 λεπτά ήταν ακόμα ωμά. Ανέβασα στους 180 και ψήθηκαν στα 35 λεπτά.
    #
    Σχόλιο από Ζου Ειρηνη, 29-5-17  
    Μια ζυμη ...τρεις(προς το παρον) γεμισεις!!!!!Υπεροχη κ πανευκολη ζυμη!!Κ τα 5 μελη της οικογενειας σ'ευχαριστουμε που μοιραστηκες τη συνταγη μαζι μας.κιμαδοπιτακια,τυροπιτακια,πεινιρλακια εξαφανιστηκαν στο πι κ φι!
    #
    Σχόλιο από Athina, 11-7-17  
    Ειμαι κοντοχωριανη (Τιθορεα) και ειπα να τη φτιαξω τη συνταγη της Λουτσιας. Δυστυχως, ειναι απο τις λιγες φορες που δεν διαβασα τα σχολια σε μια συνταγη που παω να φτιαξω, γιατι ετσι θα διαβαζα οτι το ενα ποτηρι το εννοεις 330 μλ. Ακομα ποναν τα χερια μου απο το ζυμωμα. Συν οτι αλατι δεν αναφερεται πουθενα και κατα κοινη ομολογια της παρεας μου, του ελειπε. Επισης μας φανηκε "λιγο" το λουκανικο. Δεν επρεπε να το κοψω αλλα να το αφησω ολοκληρο.
    Ειπα να μη βαθμολογησω τη συνταγη και την "καψω" αλλα καλο θα ηταν να αναφερθει η ακριβης ποσοτητα υγρων στη συνταγη και οχι στα σχολια. Καποια στιγμη θα τη ξανακανω και θα τη βαθμολογησω τοτε.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από ggr, 2-8-16  
    όχι mary, ζύμη είναι ουδέτερη, δεν νοιώθεις κάποια γλύκα στη γεύση
    #
    Σχόλιο από ggr, 17-1-17  
    Mary, μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με την κυρία Λουκία (δεν αστειεύομαι, την πήρα για επιβεβαίωση ότι δεν μου ξέφυγε κάτι. Και ας τα έχουμε φτιάξει τρεις φορές από πέρυσι και πήγαν όλα καλά)

    Εκείνο που μου (ξανα)είπε είναι ότι το 1 ποτήρι χυμός και 1/2 ποτήρι ελαφρύ λάδι είναι σωστά σαν αναλογίες, με το αλεύρι που αυτή χρησιμοποιεί το δεσμεύουν όλο.

    Μου πρότεινε, επειδή παίζει το ρόλου του το ποιο αλεύρι χρησιμοποιείται κάθε φορά αλλά και το με τι ποτήρι μετρούμε τα υγρά (εγώ χρησιμοποιώ ένα από εκείνα τα μεγάλα πράσινα, που χωρούν πάνω από 330 ml υγρό, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ, μην σε μπερδέψει).

    Απλά, στο βήμα 3 που λέει ότι «προσθέτουμε και το αλεύρι», θα πρέπει να γράφει «τμηματικά, και ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει πια στα χέρια». Με τον τρόπο αυτό, ανάλογα με το μέγεθος του ποτηριού που θα χρησιμοποιήσουμε σαν μεζούρα, θα ποικίλει και η ποσότητα του αλευριού, πάντα όμως γύρω στο ένα κιλό.

    Μπορείς, αφού το ζυμώσεις κάποια ώρα, να το αφήσεις λίγο να ξεκουρασθεί, να φουσκώσει λίγο και μετά θα πάρει και άλλο αλεύρι. Πάντως το «ένα κιλό πάνω κάτω» είναι η σωστό σαν ποσότητα.
    Λυπάμαι εάν δεν σου βγήκαν, είναι πραγματικά πολύ-πολύ καλά σαν snack. Εάν μάλιστα κανείς τα κάνει ακόμη πιο μικρά απ’ ότι στις φωτογραφίες, είναι κολασμένα, το ένα φέρνει το άλλο και τελειωμό δεν έχουν...

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Κι αλλού να υπάρχουν πορτοκαλιές εμείς τρώμε πορτοκάλια..
    Στην ερώτηση «ποιο φρούτο είναι πλούσιο σε βιτα...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Ασφαλή νωπά αυγά
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορ...
    Μυρωδάτα πορτοκάλια παντού
    Τα πορτοκάλια είναι σίγουρα το φρούτο που πρωταγων...

    Σχετικές οδηγίες

    Χελωνίτσες με λουκάνικα Φρανκφούρτης
    Προστέθηκε από vasiliki ver
    5
           
           
    (8)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΖΥΜΕΣ
    Ένα βιβλίο 145 αγαπημένων συνταγών, του/της anthikouki
    Ζύμες
    Ένα βιβλίο 30 αγαπημένων συνταγών, του/της pansot
    αλμυρος πειρασμος
    Ένα βιβλίο 21 αγαπημένων συνταγών, του/της eirinichatzi
    Snack / Κολατσιό / Ελαφρύ βραδινό
    Ένα βιβλίο 56 αγαπημένων συνταγών, του/της Kimwlos
    Παρτυ-μπουφες
    Ένα βιβλίο 56 αγαπημένων συνταγών, του/της Ζου Ειρηνη