ggr
ggr @george
Athens

Φέτος, κάναμε μία πολύ ωραία εκδρομή στην βόρεια πλαγιά του Παρνασσού, όπου, με ορμητήριο την Αμφίκλεια γυρίσαμε όλα εκείνα τα υπέροχα μέρη (τέτοια βλάστηση και αυτά τα χρώματα, είχα πολλά χρόνια να δω, κόντευα να ξεχάσω πως υπάρχουν τέτοια μέρη στην Ελλάδα).Κάθε μέρα οργώναμε την περιοχή από την Παύλιανη μέχρι το Γαλαξείδι και από την Άμφίκλεια μέχρι τους Δελφούς, καβαλώντας τη μία μετά την άλλη το βουνό.Εκεί, στην Αμφίκλεια, είχαμε την τύχη να έχουμε κλείσει δωμάτιο σε έναν πολύ-πολύ περιποιημένο και πολύ φιλόξενο ξενώνα. Εξαιρετική περιποίηση, δωμάτια άνετα και φροντισμένα και με ένα …“μυστικό ατού”. Την κυρία Λουκία ! Τα πάντα εκεί μέσα περνούν από τα χέρια της, αλλά εμείς θα μείνουμε στα εξαιρετικά σπιτικά γλυά που φτιάχνει και το άπαιχτο πρωινό της.Από αυτό το πρωινό είναι η συνταγή για τα λουκανοπιτάκια που θα δείτε (συνταγή κατευθείαν από το τετράδιο της κυρίας Λουκίας), Ελπίζω να μη μου κρατήσει κακία που δεν μπόρεσα να αποδώσω την αυθεντική τους μορφή…Μα πως και τα κατάφερνε να τα φτιάχνει τόσο μικρά (στο ένα τρίτο του μεγέθους των δικών μας), τόσο μικρά που “το ένα τραβούσε το άλλο” και μπορούσες να φας μια ντουζίνα πριν το καταλάβεις), θέλω όμως να τη διαβεβαιώσω ότι στη γεύση τα πετύχαμε, έγιναν υπέροχα, όπως εκείνα που δοκιμάσαμε (και δοκιμάσαμε, και δοκιμάσαμε, και ξαναδοκιμάσαμε) στο πρωινό της!!!Θα της το πω και της ίδιας όταν θα πάμε, σύντομα ελπίζω. Γιατί θα ξαναπάμε… Η περιοχή είναι μία από τις πιο όμορφες της Ελλάδας!Και που να σας διηγηθώ για το ελάφι στιφάδο που φάγαμε τέσσερα πιάτα δύο άτομα!!! Προσεχώς…

Λίγα μυστικά ακόμα

Φυσικά και μπορείτε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο να φτιάξετε τυροπιτάκια, αντικαθιστώντας το λουκάνικο (σε όλα ή σε μέρος τους) με τυρί. Έτσι θα έχετε μεγαλύτερη ποικιλία για το πρωινό σας!Όπως γράφω και στην αρχή, τα πιτάκια της κυρίας Λουκίας ήταν σε μέγεθος το 1/3 των δικών μας. Ασφαλώς θα είχαν μικρότερα κομματάκια λουκάνικο για γέμιση, αλλά και η ποσότητα της ζύμης θα ήταν σημαντικά πιο μικρή σε εκείνα. Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, ο αριθμός τους θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Δοκιμάστε, ίσως εσείς τα καταφέρετε καλύτερα σε αυτό το κομμάτι

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

25 Minutes
περί τα 45 κομμάτια
  1. …για τη ζύμη
  2. 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ΟΧΙ φαρινάπ (όσο πάρει για να μη κολλάει)
  3. 1 ποτήρι (των 330 ml) χυμό πορτοκαλιού
  4. 1/2 ποτήρι (ίδιο σε μέγεθος με το προηγούμενο) καλαμποκέλαιο (ή άλλο ελαφρύ σπορέλαιο)
  5. 1 κ.γ. baking powder
  6. …για τη γέμιση
  7. λουκανικάκια τύπου κοκτέιλ
  8. …για την επάλειψη
  9. σουσάμι (προαιρετικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Στύβουμε τα πορτοκάλια, γεμίζουμε ένα ποτήρι και χύνουμε το χυμό τους σε ένα ευρύχωρο μπολ.

  2. 2

    Προσθέτουμε στο μπολ με το χυμό και μισό ποτήρι καλαμποκέλαιο,

  3. 3

    Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

  4. 4

    Αλλά και το μπέικινγκ πάουντερ (baking Powder).

  5. 5

    Αφού ανακατέψουμε όλα τα υλικά καλά,

  6. 6

    Συνεχίζουμε με τα χέρια μας, ζυμώνοντας μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ένα σφικτό ζυμάρι,

  7. 7

    Το οποίο μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας που έχουμε αλευρώσει ελαφρά προηγουμένως και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο ζυμάρι.

  8. 8

    Χωρίζουμε το ζυμάρι σε μικρές ποσότητες, τις οποίες τις πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς το βάρος των κομματιών αυτών, θα είναι πάντως της τάξης των 25 γραμμαρίων. Το ζητούμενο είναι να τυλίγει ίσα-ίσα το κομμάτι του λουκάνικου που θα βάλουμε μέσα, άρα η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του λουκάνικου (πικνικ, μίνι πικνικ, κοκτέιλ, κλπ).

  9. 9

    Κόβουμε στη μέση τα λουκανικάκια κατά την έννοια του μήκους τους.

  10. 10

    Πατικώνουμε με την παλάμη μας την κάθε μπαλίτσα και την ανοίγουμε σε ένα λεπτό ζυμαρένιο δίσκο, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από το μήκος των μικρών λουκάνικων.

  11. 11

    Τοποθετούμε σε κάθε δίσκο που θα ανοίξουμε από μισό λουκανικάκι,

  12. 12

    Και διπλώνουμε από πάνω του τον δίσκο της ζύμης, έτσι όπως φαίνεται στη φωτογραφία, φτιάχνοντας κυλινδρικά λουκανικοπιτάκια, που όμως έχουν...μυτερές τις άκρες τους.

  13. 13

    Αφού, λοιπόν, σταθεροποιήσουμε την τυλιγμένη ζύμη, πιέζουμε ελαφρά και πλαταίνουμε τις δύο άκρες του κάθε ρολού.

  14. 14

    Κάθε ένα λουκανικοπιτάκι που ετοιμάζουμε, το αφήνουμε στην άκρη και περνούμε στο επόμενο.

  15. 15

    Τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου καλυμμένο με λαδόκολλα,

  16. 16

    Και τα αλείφουμε με αυγό, που έχουμε κτυπήσει προηγουμένως με λίγο νερό.

  17. 17

    Τελευταία, πασπαλίζουμε επιφανειακά με λίγο σουσάμι.

  18. 18

    Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς, για 15 λεπτά. UPDATE, ΧΡΟΟΟΟΟΟΝΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ: Η marymyt έχει απόλυτο δίκιο στο σχόλιό της, τα 15 λεπτά στους 150 βαθμούς είναι ασφαλώς πολύ λίγα, η ζύμη δεν προλαβαίνει να ψηθεί και το διαπίστωσα σήμερα. Κάτι θα είχα γράψει λάθος... Εάν η ποσότητα της ζύμης είναι αυτή (25 γρ), χρειάζονται τουλάχιστον 25 με 30 λεπτά στους 170 βαθμούς. Απολογούμαι για το λάθος!

  19. 19

    Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο όταν δούμε τα λουκανικοπιτάκια μας να έχουν ροδίσει ελαφρά, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο,

  20. 20

    .και...ιδού! Νόστιμα, γρήγορα και –κυρίως– πανεύκολα λουκανικοπιτάκια, να ομορφαίνουν το πρωινό σας. Τόσο εύκολα που αυτή τη φορά εγώ περιορίσθηκα στο να φωτογραφίζω. Όλη η ετοιμασία τους έγινε από την Έρρικα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (6)

marymyt
marymyt @Mary_Savelou
Καλημερα και καλο μηνα. Εχω μια απορια. Η ζυμη ειναι γλυκια?

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens