Τάρτα “ουράνιο τόξο”, με ζαμπόν και mozzarella

,

Περιγραφή

Μία νόστιμη και πολύ εμφανίσιμη τάρτα, που μπορείτε να την ετοιμάσετε για μία φιλική επίσκεψη μέχρι και για ένα προσεκτικά προετοιμασμένο τραπέζι.

Τάρτα “ουράνιο τόξο”, με ζαμπόν και mozzarella

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 συσκευασία ζύμη σφολιάτας
  • 4-5 μεγάλες φέτες ζαμπόν (ή περισσότερες μικρές)
  • 1 συσκευασία mozzarella
  • 1 κόκκινη στρογγυλή πιπεριά
  • 1 πράσινη στρογγυλή πιπεριά
  • 1 κίτρινη στρογγυλή πιπεριά
  • 1 πορτοκαλί στρογγυλή πιπεριά
  • 1 αυγό
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Πιάτα με φαντασία
Σερβίρει: 6-8 άτομα
Κόστος:
(1 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(1 ψήφοι)
Προετοιμασία: 45' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 30' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε κατά την έννοια της μεγάλης τους διάστασης σε σχετικά χοντρές λωρίδες των 1 με 1,3 εκατοστών. Τις καθαρίζουμε εσωτερικά από τους σπόρους και τα λευκά στηρίγματά τους. Τις αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
2) Ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας πάνω σε λαδόκολλα, ή και στο φύλλο της συσκευασίας του.
Βήμα 3
3) Απλώνουμε πάνω στη σφολιάτα τις φέτες του ζαμπόν. Ανάλογα με το πόσο μεγάλες είναι θα χρειασθούν τέσσερις ή και πέντε φέτες για να καλυφθεί (πλούσια) όλη η επιφάνεια της σφολιάτας, αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω-γύρω περί τα 2-3 εκατοστά. (μεταξύ μας, εάν έχετε και κάποιο άλλο αλλαντικό, βάλτε το και αυτό, θα γίνει πιο πλούσια η τάρτα)
Βήμα 4
4) Κόβουμε τη mozzarella σε λεπτές φέτες (όχι όμως και πάρα πολύ λεπτές, να έχουν πάχος εκεί γύρω, στο 1 εκατοστό) και με αυτές στρώνουμε πάνω από τις φέτες του ζαμπόν (παραμένοντας πάντα μέσα από τα περιθώρια που έχουμε αφήσει ελεύθερα)
Βήμα 5
5) Πασπαλίζουμε με αλάτι, ανάλογα με τα γούστα μας και, οπωσδήποτε, με πιπεράκι φρεσκοτριμμένο, ανάλογα με τις αντοχές μας αυτό…
Βήμα 6
6) Πάνω σε ένα άλλο φύλλο λαδόκολλας (ή, ακόμη καλύτερα, στο ίδιο το φύλλο συσκευασίας της) ανοίγουμε τη δεύτερη σφολιάτα.
Βήμα 7
7) Με τη βοήθεια ίσως και ενός χάρακα, κόβουμε περιμετρικά τέσσερις λωρίδες, πάχους ενός εκατοστού (κόβουμε με την ανάστροφή του μαχαιριού, είναι αρκετό για τη ζύμη και δεν θα μας σχίσει τη λαδόκολλα).
Βήμα 8
8) Αφαιρούμε τις λωρίδες και τις αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 9
9) Με τη βοήθεια και πάλι του χάρακα, κόβουμε το κομμάτι της σφολιάτας που έχει μείνει και πάλι σε λεπτές λωρίδες πάχους του 1 με 1,3 εκατοστών και αυτές.
Βήμα 10
10) Το “παιχνίδι” που θα παίξουμε τώρα το έχουμε ξαναπαίξει μαζί (https://www.sintagespareas.gr/sintages/idea-doro3a-mpiskotokalimmata-gia-flitzani-tsagiou.html). Θα πάρουμε την πρώτη από τις τέσσερις λωρίδες που έχουμε κρατήσει στην άκρη και θα την τοποθετήσουμε στη θέση από την οποία την κόψαμε, κάθετα στις υπόλοιπες, καλύπτοντας ακριβώς την αρχή τους. Αυτή θα είναι η “λωρίδα stop” μας. Ο αριθμός των υπόλοιπων λωρίδων θα πρέπει να είναι μονός, εάν δεν είναι αφαιρέστε και απομακρύνετε ακόμη μία.
Βήμα 11
11) Αφήνουμε την πρώτη από τις οριζόντιες λωρίδες στη θέση της και ανασηκώνοντας την δεύτερη, την διπλώνουμε πάνω από την κάθετη λωρίδα, τη “λωρίδα stop” και την ανοίγουμε όσο πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Βήμα 12
12) Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλες τις ζυγές λωρίδες (4η, 6η, 8η, κλπ). Τις ανασηκώνουμε, τις περνούμε πάνω από τη “λωρίδα stop” και τις ανοίγουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα έχουμε όλες τις μονές λωρίδες με κατεύθυνση αυτήν που είχαν εξ’ αρχής και όλες τις ζυγές προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τί είναι αυτό που τις συγκρατεί ενωμένες; Η κάθετη λωρίδα στην αρχή τους (να γιατί την ονόμασα “λωρίδα stop”)…
Βήμα 13
13) Τώρα θα κάνουμε το εξής: Και πάλι κάθετα στις πολλές λωρίδες, τις οριζόντιες, θα βάλουμε την μία πίσω από την άλλη δύο ή και τρεις κομμένες φέτες πιπεριάς, έτσι που να “τρέχουν” δίπλα στην κάθετη λωρίδα ζύμης. Σε μήκος θα πρέπει να είναι λίγο μικρότερες, να μη καλύπτουν τις ακριανές λωρίδες πάνω στις οποίες θα ακουμπούν. Και ακόμη, θα μπουν του ΙΔΙΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ φέτες πιπεριάς.
Βήμα 14
14) Επαναφέρουμε, πάνω από τις φέτες της πιπεριάς τις ανοιγμένες προς την άλλη κατεύθυνση λωρίδες σφολιάτας. Αυτές θα επανέλθουν στην αρχική τους θέση, αγκαλιάζοντας και φυλακίζοντας τις φέτες της πιπεριάς.
Βήμα 15
15) Θα ανασηκώσουμε τώρα, την μία μετά την άλλη, όλες τις μονές λωρίδες σφολιάτας και θα τις πάμε, όπως και πριν, προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Βήμα 16
16) Και πάλι όπως και πριν, θα βάλουμε κάθετα σε αυτές (άρα παράλληλα και ακριβώς δίπλα στις φέτες της προηγούμενης πιπεριάς, φέτες από μία άλλου χρώματος πιπεριά.
Βήμα 17
17) Θα επαναφέρουμε και πάλι τις ανοιγμένες λωρίδες στην αρχική τους θέση, φυλακίζοντας έτσι και τις νέες φέτες πιπεριάς.
Βήμα 18
18) Θα έχετε ήδη διαπιστώσει ότι αρχίζει να διαφαίνεται ένα πολύχρωμο πλέγμα, με οριζόντιες λωρίδες ζύμης σφολιάτας και κάθετες λωρίδες έγχρωμων πιπεριών.
Βήμα 19
19) Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ανασηκώνοντας διαδοχικά τις μονές και τις ζυγές λωρίδες ζύμης
Βήμα 20
20) και δημιουργώντας τις κάθετες λωρίδες με φέτες πιπεριάς, διαφορετικού κάθε φορά χρώματος.
Βήμα 21
21) Μόνο όταν θα εξαντλήσουμε την τετραχρωμία, θα ξαναπιάσουμε να βάζουμε και πάλι από τα ίδια χρώματα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πολύχρωμο πλέγμα σαν αυτό της φωτογραφίας.
Βήμα 22
22) Τώρα θα στερεώσουμε το πλέγμα που φτιάξαμε, με τη βοήθεια των υπόλοιπων τριών λωρίδων σφολιάτας που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Τις βάζουμε στη θέση από την οποία τις είχαμε κόψει, καλύπτοντας τις άκρες από τις λωρίδες του πλέγματός μας.
Βήμα 23
23) Ήρθε η ώρα να ολοκληρώσουμε τη σύνθεσή μας. Κτυπούμε το αυγό για να σπάσει η συνοχή του και να αλείφεται εύκολα και αλείφουμε τα περιθώρια της πρώτης σφολιάτας (αυτή με το ζαμπόν και το τυρί, που τα έχουμε αφήσει ακάλυπτα), προετοιμάζοντάς την να κολλήσει με το πλέγμα σφολιάτας/πιπεριάς που θα έρθει να μπει από πάνω.
Βήμα 24
24) Υποβοηθούμενοι από τη λαδόκολλα όπου επάνω το έχουμε δημιουργήσει, μεταφέρουμε το πλέγμα μας πάνω από τη γέμιση, το ευθυγραμμίζουμε με την κάτω σφολιάτα,
Βήμα 25
25) και με μία κίνηση στην οποία θα βάλουμε όλη τη …μαεστρία μας, τραβούμε, σέρνουμε το φύλλο της λαδόκολλας έτσι που να καθίσει το πλέγμα πάνω από τη γέμιση. Αυτό είναι και το μόνο σημείο όλης της συνταγής που θέλει την προσοχή σας, η απομάκρυνση της λαδόκολλας να γίνει σωστά, ώστε να μη χαλάσει το πλέγμα μας αλλά και να καθίσει σωστά πάνω από τη γέμιση (παράλληλα με το κάτω φύλλο σφολιάτας).
Βήμα 26
26) Θα θυμάστε ότι από το φύλλο από το οποίο δημιουργήσαμε το πλέγμα (και τώρα είναι το “καπάκι” της τάρτας είχαμε κόψει και αφαιρέσει περιμετρικά από μία λωρίδα του ενός εκατοστού. Έτσι τώρα το “καπάκι” θα είναι ελαφρά μικρότερο από τη βάση.
Βήμα 27
27) Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να διπλώσουμε το περιθώριο που προεξέχει πάνω από το πλέγμα και πιέζοντάς το ελαφρά, να “σφραγίσουμε” περιμετρικά την τάρτα μας. Θα βοηθήσει το ότι έχουμε αλείψει τα περιθώρια του κάτω φύλλου σφολιάτας, που τώρα θα κολλήσουν εύκολα με τις περιμετρικές λωρίδες του πλέγματος.
Βήμα 28
28) Με το υπόλοιπο κτυπημένο αυγό αλείφουμε όλη την επιφάνεια του πλέγματος, τόσο τις λωρίδες σφολιάτας όσο και τις πολύχρωμες πιπεριές. Η τάρτα μας είναι έτοιμη να φύγει για το φούρνο.
Βήμα 29
29) Τη μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου (ΠΡΟΣΟΧΗ, μην κάνετε την πατάτα να την αφήσετε με το χαρτί της συσκευασίας, όπως την πάτησα εγώ και καθάριζα δέκα ώρες τον πάτο της τάρτας …)
Βήμα 30
30) Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, για 30 λεπτά περίπου (πάντα η ίδια ιστορία με το διαφορετικό τρόπο ψησίματος κάθε φούρνου), μέχρι να δούμε τη σφολιάτα μας να έχει ψηθεί καλά και να έχει πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 31
31) Να το “μωρό” μας, σχεδόν έτοιμο για ξεφούρνισμα!
Βήμα 32
32) Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο (δείτε “Μυστικά” [1]), ρίχνουμε και 2-3 φύλλα βασιλικού από πάνω εάν έχουμε, και την πηγαίνουμε στο τραπέζι έτσι καυτή όπως είναι. Την κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια και την απολαμβάνουμε ζεστή-ζεστή, με την ινώδη λιωμένη mozzarella του εσωτερικού της να πάει “να κλέψει την παράσταση” αλλά το ζαμπόν, με το υπέροχο άρωμα που αναδύει, “να ανθίσταται σθεναρά”. Ποιο θα κερδίσει; Εσείς θα μου πείτε…
Βήμα 33
33) TIP (1) Όπως σας γράφω και μέσα στα βήματα της συνταγής (ΒΗΜΑ 7), κόβουμε τη σφολιάτα με την ανάστροφή του μαχαιριού για να αποφύγουμε να σχίσει τη λαδόκολλα από κάτω. Και η ανάστροφη είναι αρκετή για να κόψει το μαλακό ζυμάρι. Εκείνο που πρέπει να βεβαιωθείτε (ίσως και περνώντας το μαχαίρι και δεύτερη φορά) είναι ότι κάνατε “καθαρά” κοψίματα, έχει διαχωρισθεί καλά η κάθε λωρίδα από την υπόλοιπη ζύμη. Έτσι, όταν θα την ανασηκώσετε την πρώτη φορά, δεν θα κολλάει, με αποτέλεσμα να “τραβιέται” η ζύμη της και να επιμηκύνεται.
Βήμα 34
34) TIP (2) Όπως επίσης σας γράφω, προσοχή μη κάνετε το λάθος που έκανα εγώ και βάλετε την τάρτα στο φούρνο με το χαρτί της συσκευασίας της. Μπορεί να είναι πολύ “λειτουργικό”, καλύτερο και από λαδόκολλα, όσο δουλεύετε πάνω στους πάγκους σας, ΔΕΝ μπαίνει όμως στο φούρνο. Αυτά, ένας ερασιτέχνης, παθαίνει και τα μαθαίνει. Ή, τον προλαβαίνει κάποιος άλλος… Όσο αστείο και αν φαίνεται σε κάποιες πιο έμπειρες, ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!!! Και τότε πρέπει, αναγκαστικά, τα κομμάτια να κοπούν στην κουζίνα, να τα τουμπάρετε και να αφαιρέσετε όλο το κατεστραμμένο φύλλο συσκευασίας,
Βήμα 35
35) πριν τη σερβίρετε σε ατομικές πια μερίδες.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Την πηγαίνουμε, λέει, κατευθείαν στο τραπέζι… Τί μου λέτε; Το θεωρείτε εύκολο; Τί είναι αυτό το πράγμα; μου έρχεται να ορμήσω επί τόπου και να μην τους πάω τίποτα στο τραπέζι, να πω ότι την έκαψα και να βγάλω τις γυναίκες για κανένα πιτόγυρο…..)

Εάν θέλετε περισσότερο “προσωπικό στοιχείο”, ασφαλώς και μπορείτε να αντικαταστήσετε την έτοιμη σφολιάτα με ζύμη που θα φτιάξετε μόνες σας. Είτε με βάση κάποια δική σας συνταγή, είτε ακολουθώντας τις οδηγίες που υπάρχουν στη συνταγή “Ιδέα Δώρο: μπισκοτο-καλύμματα για φλυτζάνι τσαγιού“ που σας έλεγα πιο πριν, αφαιρώντας φυσικά τη ζάχαρη, μια και εκεί επρόκειτο για (πολύ ελαφριά, είναι η αλήθεια) γλυκιά ζύμη.

Επειδή η ζύμη μέσα στο φούρνο θα φουσκώσει και θα μεγαλώσει κάπως σε διάσταση, τώρα πια ξέρω (και σας προτείνω να το σκεφθείτε) ότι οι λωρίδες της ζύμης που κόβουμε πρέπει να είναι πιο λεπτές από τις αντίστοιχες των πιπεριών (εδώ ήσαν περίπου ίσου πλάτους). Με τον τρόπο αυτό θα είναι εξίσου έντονο το κοντράστ μεταξύ τους και μετά το ψήσιμο, όπως είναι και πριν μπει η τάρτα στο φούρνο.

Σχετικές συνταγές

Πιπερόπιτα της Μαρίας Πιπερόπιτα της Μαρίας
       
       
(91)
Πολύχρωμη πιπερόπιτα Πολύχρωμη πιπερόπιτα
       
       
(2)
Πιπερόπιτα 5 Πιπερόπιτα 5
       
       
(3)
Πιπερόπιτα Πηλίου Πιπερόπιτα Πηλίου
       
       
(6)
Πιπερόπιτα 2 Πιπερόπιτα 2
       
       
(16)
Πιπερόπιτα χωρίς φύλλο Πιπερόπιτα χωρίς φύλλο
       
       
(13)

    1 Όλα

    #
    Σχόλιο από tahitian, 13-3-17  
    Τι δημιουργια!!!!Κεντησες μιλαμε-και με τις δυο εννοιες!

    1 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από tahitian, 13-3-17  
    Τι δημιουργια!!!!Κεντησες μιλαμε-και με τις δυο εννοιες!

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Κάνοντας την πίτα σας... ζωγραφιά!
    Οι πίτες είναι ένα ελληνικό ορεκτικό (ή και κυρίως...
    Όλα για τις πίτες
    Οι πίτες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πι...
    Μικρά μυστικά για υπέροχες πίτες!
    Λατρεύουμε χειροποίητες αλμυρές και γλυκές πίτες, ...