Τάρτα με γκανάζ σοκολάτας και φράουλες

Evgenia Kalamatiani
Evgenia Kalamatiani @Evgenia_kalamatiani
,

Μια τάρτα εποχής, μιας και οι φράουλες είναι στα φόρτε τους και γκανάζ, για τους λάτρεις της σοκολάτας. Θα γίνει συναρμολόγηση της ψημένης ζύμης, της κρύας γκανάζ και των φραουλών.

Λίγα μυστικά ακόμα

Γαρνίρισμα μπορεί να γίνει όπως εσείς προτιμάται δηλαδή να βάλετε και άλλα φρούτα ή να τρίψετε άσπρη σοκολάτα ή να καβουρδίσετε και να ψιλοκόψετε ξηρούς καρπούς.Η πηγή της συνταγής είναι οι καθηγητές μας στο δημόσιο ΙΕΚ Καλαμακίου αρτοποιϊας ζαχοραπλαστικής και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη δουλειά τους γενικότερα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

60 Minutes
8 άτομα
  1. Για τη ζύμη της τάρτας
  2. 500 γραμ. αλεύρι μαλακό (όχι φαρίνα, να γράφει αλεύρι μαλακό το σακουλάκι)
  3. 125 γραμ. άχνη
  4. 250 γραμ. βούτυρο μαργαρίνη (φλώρα ή βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου)
  5. 2 αυγά μικρά (50 γραμ. το καθένα)
  6. 1 φυσίγγι βανίλια
  7. 1 κ. γλυκού ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  8. 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν παουντερ
  9. Για την γκανάζ σοκολάτας
  10. 250 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  11. 25 γραμ. κακάο
  12. 70 γραμ. ζάχαρη
  13. 125 γραμ. βούτυρο αγελάδος ανάλατο
  14. Για το γαρνίρισμα
  15. 200 γραμ. φράουλες (πλυμένες κομμένες στη μέση)
  16. 1 κ.σούπας κονιάκ

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μια λεκάνη βάζουμε  αλεύρι, μπέικιν, ξύσμα, βανίλια και ανακατεουμαι  να πάει παντού με ένα κουτάλι.

  2. 2

    Μέσα στη μέση ανοίγουμε μια λακκούβα και βάζουμε άχνη και βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.

  3. 3

    Δουλεύουμε με τα χέρια και τρίβουμε το βούτυρο να πάει παντού μέσα στα στέρεα υλικά μας.

  4. 4

    Στη συνέχεια ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και δουλεύουμε με το χέρι για να γίνει τελικά μια μέτρια σφιχτή ζύμη.

  5. 5

    Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί κανα μισαωράκι.

  6. 6

    Στη συνέχεια βγάζουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με ένα πλάστη σε διάμετρο τέτοια που να χωράει στη ταρτιέρα μας μέχρι τα τοιχώματα της.

  7. 7

    Τοποθετούμε την ανοιγμένη ζύμη σε βουτυρωμένη ταρτιέρα και με ένα πιρουνάκι την τσιμπάμε παντού στη βάση και στα τοιχώματα για να μη φουσκώσει όταν ψήνεται.

  8. 8

    Τοποθετούμε τη ταρτιέρα με τη ζύμη στο φούρνο και τνη ψήνουμε στους 180οC στο πάνω κάτω για μισή ώρα μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.

  9. 9

    Την βγάζυυμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

  10. 10

    Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος και παράλληλα διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη και το κακάο.

  11. 11

    Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια και το βούτυρο και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά.

  12. 12

    Μόλις διαλυθούν κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. Μη φοβηθείτε που είναι ρευστό θα σφίξει αργότερα στο ψυγείο.

  13. 13

    Αφού κρυώσει η ψημένη ζύμη ρίχνουμε από πάνω τη κρύα γκανάζ και στη συνέχεια την βάζουμε για μισή ωρίτσα στο ψυγείο.

  14. 14

    Βάζ0υμε τις κομμένες φράουλες με το κονιάκ σε ένα μπόλ και ανακατεύουμε να πάρουν άρωμα.

  15. 15

    Βγάζουμε τη ταρτιέρα από το ψυγείο και τοποθετούμε τις φράουλες επάνω της.

  16. 16

    Βάζουμε για δυο ωρίτσες στο ψυγείο να παγώσει καλά και να σφίξει το γλυκό.

  17. 17

    Όταν κρυώσει κόβουμε και σερβίρουμε, μπορούμε να ρίξουμε άχνη την ώρα που σερβίρουμε με ένα σουρωτήρι για ωραίο ντεκόρ.

  18. 18

    Δε βάζουμε την άχνη από την αρχή γιατί θα τραβήξει υγρασία και δεν θα φαίνεται ωραία.

Αντιδράσεις

Από

Evgenia Kalamatiani
Evgenia Kalamatiani @Evgenia_kalamatiani
στις
,
Μια ιστορία... Να, ήμασταν στην Κρήτη, όταν πηγαίνοντας σε ένα χωριό στα βουνά, μάς σταμάτησε σε μια πλατεία η μυρωδιά φρεσκοψημένου ψωμιού. Ο Μάνος εντόπισε τον φούρνο και ρώτησε τη φουρνάρισσα πώς φτιάχνει τόσο μυρωδάτο ψωμί. Εκείνη του απάντησε ότι το έκανε ο άντρας της. Φώναξέ τον, της ζήτησε. «Πώς φτιάχνεις τόσο υπέροχο ψωμί;» ρώτησε κι εκείνον. «Τι να σας πω, εγώ κάθε βράδυ ονειρεύομαι πως φτιάχνω το πιο νόστιμο ψωμί του κόσμου», απάντησε ο φούρναρης. «Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ με τη μουσική», μας είπε τότε ο Χατζιδάκις.
Δες περισσότερα