Τάρτα με καραμελωμένα κάστανα

,

Περιγραφή

Μια τάρτα κάστανου με έντονη τη γεύση της καραμέλας. Πραγματικά αξίζει τον κόπο γιατί δεν την συναντάς εύκολα.
Τάρτα με καραμελωμένα κάστανα

Τι χρειαζόμαστε:

Ζύμη:
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 1 αυγό ολόκληρο
  • 30 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια
Γέμιση:
  • 550 γρ. κάστανα
  • 100 γρ βούτυρο
  • 6 κρόκους αυγών
  • 2 αυγά ολόκληρα
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 70 γρ. κρέμα από κάστανο (Bonne Maman)
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
Στα γρήγορα
Εποχιακά: Χειμωνιάτικη
Διατροφή: Χορτοφαγική
Σερβίρει: 8 άτομα
Κόστος:
(0 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(0 ψήφοι)
Προετοιμασία: - (0 ψήφοι)
Mαγείρεμα: - (0 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Ζυγίζουμε τα κάστανα.
  2. Τα 150 γρ. τα χαράζουμε με ένα μαχαίρι κάθετα τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει και τα βράζουμε γύρω στα 20 λεπτά να μαλακώσουν εσωτερικά. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζουμε από το νερό, τα καθαρίζουμε και τα αλέθουμε στο μπλέντερ, βάζουμε τον πουρέ κάστανου σε ένα μπολ σκεπασμένο εκτός ψυγείου.
  3. Τα άλλα 400 γρ. τα χαράζουμε κι αυτά με μαχαίρι, τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου. Όταν δούμε το κέλυφος τους να ανοίγει και το εσωτερικό τους έχει γίνει κίτρινο και τρυπιέται εύκολα με το μαχαίρι τότε τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ξεφλουδίζουμε.
  4. Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο λιώνουμε τα 50 γρ. από το βούτυρο.
  5. Προσθέτουμε τα ψητά κάστανα και τη μισή κρυσταλλική ζάχαρη (60 γρ.), ανακατεύουμε ασταμάτητα με ξύλινη κουτάλα σε δυνατή φωτιά.
  6. Βγάζουμε τα κάστανα από τη φωτιά ή όταν δούμε να ροδίζουν ή όταν η ζάχαρη αρχίσει να αλλάζει χρώμα.
  7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο τα ρίχνουμε σε ένα ξύλο κοπής και χοντροκόβουμε με ένα μαχαίρι τα 2/3 των κάστανων, τα υπόλοιπα 1/3 τα αφήνουμε ολόκληρα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
  8. Για τη ζύμη, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε για 1 λεπτό το χτύπημα, ύστερα ρίχνουμε και τη βανίλια. Σταματάμε το μίξερ ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα με το χέρι ρίχνουμε ένα ένα τα υπόλοιπα υλικά τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλάτι και στο τέλος το αλεύρι. Έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, την κάνουμε μπαλίτσα την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την τοποθετούμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  9. Εντωμεταξύ βουτυρώνουμε το ταψί μας (στρογγυλό 30 εκ.) και έπειτα το αλευρώνουμε. Βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο και αμέσως το απλώνουμε στο ταψί με τα δάχτυλα μας ώστε να καλύψει όλο τον πάτο και να υψωθεί στα τοιχώματα του ταψιού σαν τάρτα. Με ένα πιρούνι κάνουμε μπόλικες τρύπες στη ζύμη. Απλώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στην επιφάνεια της τάρτας και μέσα ρίχνουμε άβραστα φασόλια ή ρεβίθια, πρέπει να είναι αρκετά ώστε με το βάρος τους να μην αφήσουν την τάρτα να φουσκώσει στη μέση.
  10. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
  11. Όταν την βγάλουμε από το φούρνο αφαιρούμε και το αλουμινόχαρτο από το κέντρο της.
  12. Ξεκινάμε να φτιάξουμε τη γέμιση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 50 γρ. βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, τον πουρέ βρασμένου κάστανου και την κρεμά κάστανου (Bonne Maman), τα ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ύστερα προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη ανακατεύουμε το μείγμα καλά με σύρμα (αυγοδάρτη) αυτή τη φορά, ως ότου γίνει ένα ομαλό μείγμα.
  13. Προθερμένουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  14. Απλώνουμε τα χοντροκομμένα κάστανα στην τάρτα μας, από πάνω τους ρίχνουμε το μείγμα (γέμιση) και ύστερα τοποθετούμε τα ολόκληρα κάστανα εδώ κι εκεί επάνω στην τάρτα. Την βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
  15. Όταν την βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει και μετά μπορούμε να την κόψουμε.

Σχετικές συνταγές

    4 Όλα

    #
    Σχόλιο από Πατατούφα, 7-2-11  
    Φαίνεται ενδιαφέρουσα συνταγή. Την κρέμα Bonne Maman που την βρίσκουμε?
    #
    Σχόλιο από ZOYZOYNITSA, 8-2-11  
    Την βρισκεις σε super market στο ραφι με τις μαρμελαδες. Ο Βασιλοπουλος εχει σιγουρα.
    #
    Σχόλιο από bitterhoney, 8-2-11  
    Γειά σου, καταρχάς χαίρομαι πολύ με αυτή την συνταγή γιατί λατρεύω τα κάστανα! Μόλις την φτιάξω θα επανέλθω με πηρουνάκια.Μια ερώτηση να σου κάνω... τα αυγά μου φαίνονται πάρα πολλά.Έστω να βάλω 2 ολόκληρα, αν βάλω + 2 κρόκους (αντί για 6) ,δεν θα είναι εντάξει;
    #
    Σχόλιο από Vanessaki, 8-2-11  
    Καλησπέρα! Όντως είναι πολύ ωραία συνταγή αν σας αρέσουν τα κάστανα δοκιμάστε τη και θα ξετρελαθείτε. Πολύ ωραία είναι και η βάση της, σαν μπισκότο πολύ αρωματικό.

    Την Bonne Maman εγώ την βρήκα στον Σκλαβενίτη μαζί με τις μαρμελάδες την έχουν, αφού κι εσύ ZOYZOYNITSA λες ότι τη βρήκες στον Βασιλόπουλο τότε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα έχουν.

    Bitterhoney δοκίμασε το, πιστεύω ότι με λιγότερα αυγά θα γίνει πιο μαλακή η γέμιση αλλά και πάλι θα σφίξει.

    2 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από Πατατούφα, 7-2-11  
    Φαίνεται ενδιαφέρουσα συνταγή. Την κρέμα Bonne Maman που την βρίσκουμε?
    #
    Σχόλιο από ZOYZOYNITSA, 8-2-11  
    Την βρισκεις σε super market στο ραφι με τις μαρμελαδες. Ο Βασιλοπουλος εχει σιγουρα.

    2 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από bitterhoney, 8-2-11  
    Γειά σου, καταρχάς χαίρομαι πολύ με αυτή την συνταγή γιατί λατρεύω τα κάστανα! Μόλις την φτιάξω θα επανέλθω με πηρουνάκια.Μια ερώτηση να σου κάνω... τα αυγά μου φαίνονται πάρα πολλά.Έστω να βάλω 2 ολόκληρα, αν βάλω + 2 κρόκους (αντί για 6) ,δεν θα είναι εντάξει;
    #
    Σχόλιο από Vanessaki, 8-2-11  
    Καλησπέρα! Όντως είναι πολύ ωραία συνταγή αν σας αρέσουν τα κάστανα δοκιμάστε τη και θα ξετρελαθείτε. Πολύ ωραία είναι και η βάση της, σαν μπισκότο πολύ αρωματικό.

    Την Bonne Maman εγώ την βρήκα στον Σκλαβενίτη μαζί με τις μαρμελάδες την έχουν, αφού κι εσύ ZOYZOYNITSA λες ότι τη βρήκες στον Βασιλόπουλο τότε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ θα έχουν.

    Bitterhoney δοκίμασε το, πιστεύω ότι με λιγότερα αυγά θα γίνει πιο μαλακή η γέμιση αλλά και πάλι θα σφίξει.

    0 Παραλλαγές

    Σχετικά άρθρα

    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...
    Ξηροί καρποί... μια σημαντική θρεπτική τροφή
    Τους χρησιμοποιούμε σε φαγητά, γλυκά και σε αρτ...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Καταψύχω φρούτα
    Τα φρούτα διατηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη. Έ...
    Εξοπλισμός για κέικ, μπισκότα και πίτες
    Μέσα στο σάιτ μπορούμε να βρούμε πάρα πολλές συντα...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    ΣΥΝΤΑΓΕΣ
    Ένα βιβλίο 136 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa
    Πίτες
    Ένα βιβλίο 145 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια
    Γλυκά
    Ένα βιβλίο 81 αγαπημένων συνταγών, του/της sophiaσοφια