κύρια φωτογραφία συνταγής Τάρτα με ρύζι και λευκό σταφύλι

Τάρτα με ρύζι και λευκό σταφύλι

ggr
ggr @george
Athens

Ένα διαφορετικό πρώτο πιάτο, τόσο για το “πέρασμα” ενός κλασσικού ριζότο από τον φούρνο, όσο και για τις ρόγες σταφυλιού που, πέρα από την διακόσμηση, προσφέρουν και μία άλλη γευστική νότα στο πιάτο μας.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

6 άτομα
  1. 500 γρ σταφύλι σουλτανίνα ή άλλο είδος χωρίς κουκούτσι
  2. 1/2 κιλό ρύζι για ριζότο (θυμάστε; Arborio ή Carnaroli)
  3. 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  4. 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  5. 1/2 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  6. 14 κουτάλες ζωμό χορταρικών (θυμάστε; 2 για κάθε άτομο και 2 για... την κατσαρόλα)
  7. 4 κ.σ. γεμάτες, τριμμένο τυρί parmigiano
  8. τριμμένη φρυγανιά, όσο χρειασθεί.
  9. αλάτι, κατά βούληση

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ετοιμάζουμε ένα ζωμό χορταρικών (σε ποσότητα μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρεται ότι θα χρησιμοποιήσουμε στο ριζότο (γύρω στο 1 + 1/2 λίτρα), γιατί ενδέχεται το ρύζι να “μας ζητήσει” κι’ άλλο, αφ’ ετέρου γιατί θα το κρατάμε συνεχώς πάνω στο μάτι δια να διατηρείται ζεστό έως το τέλος της διαδικασίας. Θα έχουμε, λοιπόν, “απώλειες”.

  2. 2

    Βάζουμε σε σιγανή φωτιά το λάδι, σε ανικολλητικό τηγάνι, και, όταν έχει ζεσταθεί για τα καλά, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

  3. 3

    Όταν θα έχει μαλακώσει και γίνει διαφανές. Προσθέτουμε το ρύζι και το τσιγαρίζουμε για όσο χρειασθεί να εμποτισθούν καλά-καλά όλα τα σπυριά του με το λάδι.

  4. 4

    Δυναμώνουμε την ένταση στο μάτι και καταβρέχουμε με το κρασί, το αφήνουμε να εξατμισθεί και αρχίζουμε το “κατάβρεγμα” με τον ζωμό των χορταρικών. Ξεκινάμε ρίχνοντας δύο κουτάλες από τον ζωμό (τον οποίο, είπαμε, διατηρούμε διαρκώς καυτό) και ανακατεύοντας για να μη μας κολλήσει το ρύζι, περιμένουμε να εξατμισθούν.

  5. 5

    Μόλις οι δύο αυτές κουτάλες εξατμισθούν, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, και αυτό γίνεται για τουλάχιστον 3-4 φορές.

  6. 6

    Στα 15 λεπτά μαγειρέματος, προχωρούμε με προσοχή. Δοκιμάζουμε ανά τακτά διαστήματα το ρύζι για να μη παραβράσει και ξεπεράσει το σημείο που “μαστιχώνει” (κολλάει ελαφρά στα δόντια). Όσο τα σπυριά του ρυζιού εξακολουθούν να είναι σκληρά προσθέτετε και από 1/2 κουτάλα καυτού ζωμού τη φορά και αφήνετε να συνεχίζεται το μαγείρεμα. Θα διαπιστώσετε ότι θα φθάσετε εκεί γύρω, στις 14 κουτάλες. Και να θυμάστε ότι πρέπει να το ανακατεύετε διαρκώς για να μη καεί το ρύζι.

  7. 7

    Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, αφαιρούμε το τηγάνι από το μάτι, προσθέτουμε τα δύο αυγά, κτυπημένα, όπως και άφθονο τριμμένο τυρί parmigiano.

  8. 8

    Λαδώνουμε μία κυκλική φόρμα, 26 εκ. περίπου, εφ ‘όσον έχει τρύπα στο κέντρο (ή 24 εκ. εάν δεν έχει) και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά. Από πάνω τοποθετούμε τις ρόγες του σταφυλιού, εις τρόπον ώστε να καλύψει όλο τον πάτο της φόρμας / ταψιού.

  9. 9

    Αδειάζουμε πάνω τους το ρύζι μας και το στρώνουμε να απλωθεί ομοιόμορφα, με την βοήθεια μιάς σπάτουλας. Δεν πρέπει να μείνουν κενά αλλά ούτε και να σφίξει πολύ το ρύζι.

  10. 10

    Πασπαλίζουμε ξανά με τριμμένη φρυγανιά, βάζουμε και λίγα μικρά κομματάκια βούτυρο, απλωμένα σε όλη την επιφάνεια του παναρισμένου ρυζιού, και βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψένουμε στους 180 βαθμούς, μέχρι να σχηματισθεί μία ωραία χρυσωπή κρούστα.

  11. 11

    Βγάζουμε τότε το ταψάκι / τη φόρμα από τον φούρνο, το αφήνουμε για 2-3 λεπτά να κρυώσει λίγο και το τουμπάρουμε πάνω στην πιατέλα σερβιρίσματος.

  12. 12

    Σερβίρουμε αμέσως

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

vicky146
vicky146 @cook_8460689
Ακούγεται νόστιμο! Θα το δοκιμάσω σύντομα!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens