Τάρτα σοκολάτα - καραμέλα
Γρήγορη τάρτα και γευστικότατη! Όλοι θα νομίζουν ότι είναι "έτοιμη". Ειδικά η καραμέλα είναι έκπληξη!
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι απο τον Ακή στο"πρωινό μου" με κάποιες παραλλαγές στα γραμμάρια. Στην βάση έβαλα cookies με σοκολάτα υγείας αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια σοκολατένια μπισκότα επιθυμείτε ή και ανάμικτα. Διατηρείται η τάρτα εκτός ψυγείου. Μπορούμε την επιφάνεια της τάρτας να την διακοσμήσουμε με καβουρδισμένος ξηρούς καρπούς.
Υλικά
-
Βάση
-
250-300 γρ. σοκολατένια μπισκότα
-
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
-
Καραμέλα
-
200 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
-
190 γρ. ζάχαρη
-
1 κ.γ. βούτυρο
-
1 πρέζα αλάτι
-
150 γρ. καρύδια ολόκληρα ή χοντροκομμένα
-
Γκανάζ
-
400 γρ. κουβερτούρα
-
300 γρ. κρέμα γάλακτος
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κάνουμε τρίμμα τα μπισκότα ή στο μούλτι ή πατώντας τα με τον πάτο ενός νεροπότηρου σε ένα μπολ.
-
2
Σε μία ταρτιέρα ρίχνουμε τα τριμμένα μπισκότα, το λιωμένο βούτυρο και το πατάμε με τα χέρια να απλώσει ομοιόμορφα η βάση της τάρτας μας.
-
3
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς πάνω-κάτω αντίσταση για 15 λεπτά στην τελευταία σχάρα.
-
4
Σε τηγάνι ρίχνουμε 2 κ.σ. ζάχαρη και περιμένουμε να λιώσει σε μέτρια φωτιά (αν είναι μέχρι το 9 η κουζίνα στο 7), μόλις αρχίζει και λιώνει προσθέτουμε ακόμα 2 κ.σ. ζάχαρη. Αυτό το επαναλαμβάνουμε κάθε φορά μέχρι να τελειώσει όλη μας η ζάχαρη, ανακατεύοντας πάντα.
-
5
Ζεσταίνουμε αρκετά την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν αρχίσει να βράζει με προσοχή γιατί φουσκώνει, την ρίχνουμε στο τηγάνι με την καραμέλα μας.
-
6
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει σαν γλάσο η υφή της, περίπου 4-5 λεπτά.
-
7
Αποσύρουμε από την φωτιά κα προσθέτουμε βούτυρο και αλάτι. Ανακατεύουμε.
-
8
Ρίχνουμε την καραμέλα πάνω από την σοκολατένια βάση και πασπαλίζουμε τα καρύδια.
-
9
Σε μπολ αλουμινένιο ή γυάλινο κόβουμε σε κομμάτια την κουβερτούρα.
-
10
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και λίγο πριν βράσει την ρίχνουμε στο μπολ με την κουβερτούρα.
-
11
Ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να λιώσουν τα κομμάτια.
-
12
Αφήνουμε 5 λεπτά να γίνει χλιαρή και την περιχύνουμε στην τάρτα μας.
Σχόλια (13)