Τάρτα σοκολάτας με καραμέλα και αλάτι

90 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
Sitronella
Sitronella @Sitronella
Καλαμάτα,

Ξεκίνησα να φτιάξω μια Τάρτα σοκολάτας (που είναι η αγαπημένου του γιού μου και τη ζήταγε συνέχεια) και είδα πως είχαν τελειώσει τα καραμελωμένα ζαχαρούχα. Είχα όμως τα υπόλοιπα υλικά και ήταν κρίμα να μην φτιάξω κάτι εκείνη την ώρα. Οπότε έψαξα για ιδέες και έφτιαξα αυτή εδώ την τάρτα που αγαπήθηκε -σχεδόν- εξίσου με την άλλη. Άλλωστε ο συνδυασμός σοκολάτα - αλατισμένη καραμέλα είναι απίθανος!

Λίγα μυστικά ακόμα

Για τη βάση κάνουν σχεδόν όλων των ειδών τα μπισκότα. Στη συγκεκριμένη έβαλα digestive, αλλά πραγματικά πιστεύω πως τα τύπου oreo θα την απογειώσουν, ειδικά αν πρόκειται να τη δώσουμε σε φανατικούς σοκολατοφάγους! Όμως καλό είναι να χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε! Το αλάτι μη το βάλετε όσο είναι ζεστή η σοκολάτα ακόμα, γιατί θα χαθεί.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. Για τη βάση
  2. 200 γρ μπισκότα (δες την εκτέλεση)
  3. 90 γρ βούτυρο
  4. 70 γρ κουβερτούρα (αν δε βάλουμε μπισκότα σοκολάτας)
  5. Για την καραμέλα
  6. 115 γρ βούτυρο
  7. 2/3 φλ. πατικωμένη σκούρα ζάχαρη (την υγρή)
  8. Για τη σοκολάτα
  9. 300 γρ κουβερτούρα (κομμένη σε μικρά κομμάτια)
  10. 1 κ.γ. βανίλια υγρή (ή αν δεν έχετε βάλτε καψουλίτσα)
  11. νιφάδες αλάτι σε

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πρώτα φτιάχνουμε τη βάση. Τρίβουμε τα μπισκότα και σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα. Εάν έχετε μπισκότα σοκολάτας (πχ με oreo θα γίνεται φανταστική) δε χρειάζεται να προσθέσετε έξτρα σοκολάτα σε αυτό το βήμα (εκτός και αν είστε έξτρα σοκολατομανής και θέλετε φυσικά!)

  2. 2

    Ρίχνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα μέσα στα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά καλά. Στρώνουμε το μείγμα αυτό σε ταψάκι 20-22 εκ. έτσι ώστε να καλύψει και τα πλαϊνά, να δημιουργήσουμε δηλαδή τη βάση της τάρτας.

  3. 3

    Αφήνουμε τη βάση στην άκρη (ή στο ψυγείο καλύτερα) για να κρυώσει και να σφίξει λίγο. Στο μεταξύ φτιάχνουμε την καραμέλα.

  4. 4

    Πλένουμε το κατσαρολάκι μας και βάζουμε τώρα μέσα το βούτυρο για την καραμέλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι να κάνει φουσκάλες το μείγμα μας. Το αφήνουμε για ένα λεπτάκι ακόμα στη φωτιά και κατεβάζουμε.

  5. 5

    Πολύ αργά και προσεκτικά (και κατά προτίμηση από την άκρη άκρη του κατσαρολιού μας) προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Όπως πέφτει μέσα στην καραμέλα θα πιτσιλίσει (και θα σας κάψει), οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το κάνουμε αυτό. Ανακατεύουμε καλά να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας.

  6. 6

    Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει για κάνα 20λεπτο και μετά τη ρίχνουμε πάνω από τη βάση μας. Τώρα πρέπει να κρυώσει καλά, οπότε ή βάζουμε στο ψυγείο για κάνα 5ωρο ή στην κατάψυξη για μισή ωρίτσα.

  7. 7

    Στο μεταξύ φτιάχνουμε και τη σοκολάτα μας. Ξαναπλένουμε το κατσαρολάκι μας, βάζουμε μέσα την κρέμα γάλακτος να βράσει και μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα μας και τη βανίλια. Εναλλακτικά έχουμε τη σοκολάτα σε μπολ και ρίχνουμε πάνω της την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Ο δεύτερος τρόπος είναι ο πιο σωστός για τη γκανάς, αλλά κάντε ό,τι σας βολεύει.

  8. 8

    Ρίξτε τη σοκολάτα πάνω από την καραμέλα και αφήστε την τάρτα ξανά στο ψυγείο να παγώσει. Μόλις γίνει αυτό, ρίξτε από πάνω νιφάδες αλατιού. Θα τη στολίσουν και θα της δώσουν την τσαχπινιά της!

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

Sitronella
Sitronella @Sitronella
στις
Καλαμάτα,
Με λένε Στέλλα και μένω στην Καλαμάτα. Ξεκίνησα το 2004 τις Συνταγές της Παρέας που έγιναν Cookpad. Μου αρέσει πολύ η μαγειρική φυσικά (!), ακόμα περισσότερο η ζαχαροπλαστική, τα ταξίδια και το διάβασμα. Διαβάζω και βλέπω πολύ επιστημονική φαντασία και φάνταζι. Ο λογαριασμός μου στο instagram είναι https://www.instagram.com/sitro_stella/
Δες περισσότερα