Tarte tatin με φρέσκα σύκα και καραμέλα βαλσαμικού

6 μάγειρες σκοπεύουν να τη μαγειρέψουν
ggr
ggr @george
Athens

Επειδή η συκιά που σας έλεγα τις προάλλες (“Τάρτα με φρέσκα σύκα και σφολιάτα”)  δεν σταμάτησε να δίνει σύκα και τις επόμενες ημέρες, συνεχίσαμε και εμείς να τα μαζεύουμε και να φτιάχνουμε γλυκά σχεδόν κάθε μέρα. Την τιμητική τους έχουν για την ώρα οι τάρτες, σκέπτομαι όμως να περάσω και σε τίποτα πιο “περίεργο” στη συνέχεια. Ίσως μαζί με φραγκόσυκα ή και με σταφύλια. Και έχω εντοπίσει κάτι φραγοσυκιές και κανά-δυό κλήματα βαρυφορτωμένα από καρπό… Σσσσσούπερ-ντούπερρρρ! (***)Για την ώρα, δείτε αυτή τη συνταγή, μίας ακόμη τάρτας τατέν (tarte tatin), αυτή τη φορά με μία ελαφριά και νόστιμη καραμέλα φτιαγμένη με βούτυρο, ζάχαρη και κρέμα βαλσαμικού.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο καλύτερος τρόπος να ευχαριστηθείτε μία τάρτα tatin είναι ζεστή. Ασφαλώς και ό,τι περισσέψει δεν θα το αφήσετε να πάει χαμένο, θα διαπιστώσετε πόσο νόστιμη είναι και κρύα.Εκτός από σκέτη, όπως βγαίνει από το φούρνο (“nature” που λένε και οι Γάλλοι), μπορείτε να την απολαύσετε συνοδευμένη από κρέμα σαντιγύ ή και παγωτό βανίλια.Επίσης, εάν τα σύκα είναι μικρά, μπορείτε να μην τα κόψετε αλλά να τα βάλετε ολόκληρα στο γλυκό και μάλιστα και χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα τους (πολύ καλά πλυμένα, βέβαια. Με αυτόν τον τρόπο θα βγάλουν (υποθέτω) και πολύ λιγότερα υγρά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

  1. 1 ζύμη σφολιάτα
  2. 15-20 μέτρια σύκα (ανάλογα το μέγεθος, τόσα όσα να καλύψουμε ένα ταψάκι περίπου 26 εκ.)
  3. 2 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  4. 20 γρ βούτυρο γάλακτος πολύ καλής ποιότητας
  5. λίγο επιπλέον βούτυρο για το βουτύρωμα της φόρμας
  6. (προαιρετικά) λίγα χοντροσπασμένα καρύδια

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Καθαρίζουμε τα σύκα από τη φλούδα τους

  2. 2

    Και τα κόβουμε στα δύο.

  3. 3

    Ανάβουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς, να προλάβει να ζεσταθεί καλά μέχρι να είναι έτοιμο να μπει το σκεύος με το γλυκό.

  4. 4

    Βουτυρώνουμε μία φόρμα των 26 εκατοστών διάμετρο. Το ύψος της θα πρέπει να έναι τόσο ώστε να χωρέσει άνετα τα μισά σύκα αλλά και τη ζύμη σφολιάτα που θα πέσει από πάνω τους και με το ψήσιμο θα αυξηθεί σε πάχος. θέλουμε συνεπώς κάποιο σκεύος πιο βαθύ από μία ταρτιέρα, στα 4 με 5 εκατοστά περίπου.

  5. 5

    Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τα 20 γραμμάρια βούτυρο, μαζί με τη ζάχαρη και το βαλσαμικό ξύδι.

  6. 6

    Όταν αρχίσουν να καραμελώνουν ελαφρά, να “σιροπιάζουν”, καλύτερα, ρίχνουμε μέσα και τα κομμένα σύκα

  7. 7

    Και, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές αρκετές φορές, επιδιώκουμε να τυλιχτούν με αυτό το σιρόπι.

  8. 8

    Τα αφήνουμε να ζεσταθούν μέσα στο σιρόπι για 3 λεπτά, έτσι που αυτό να κολλήσει καλά επάνω τους και να καραμελώσουν. Στην αρχή, τα σύκα θα βγάλουν τα υγρά τους, σύντομα όμως αυτά, μαζί με τη ζάχαρη και το βαλσαμικό θα δέσουν σε μία σφικτούτσικη sauce.

  9. 9

    Τοποθετούμε τα σιροπιασμένα σύκα στη βουτυρωμένη φόρμα, το ένα δίπλα στο άλλο (έτσι που να μην υπάρχουν κενά ανάμεσά τους), με την κομμένη επιφάνειά τους προς τα πάνω.

  10. 10

    Προαιρετικό βήμααπλώνουμε σε όλη την επιφάνεια των σύκων χοντροκομμένα καρύδια. Ο συνδυασμός σύκων με καρύδια είναι πολύ πολύ νόστιμο, εδώ όμως κρατώ μία επιφύλαξη, στο τέλος μου φάνηκαν μάλλον μαλακωμένα τα καρύδια. Γι’ αυτό και αναφέρω σαν προαιρετικό αυτό το βήμα.

  11. 11

    Περιχύνουμε το επάνω μέρος των σύκων (την κομμένη τους επιφάνεια) με όσο σιρόπι δεν έχει τυλιχτεί γύρω τους και έχει παραμείνει στο τηγάνι.

  12. 12

    Ανοίγουμε τη ζύμη μας (είτε σπιτική, δική μας είναι, είτε αγορασμένη, έτοιμη) σε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από αυτήν του σκεύους μας (εάν αυτό είναι 26 εκατοστών, το φύλλο μας θα είναι γύρω στα 30 με 32 εκατοστά) και καλύπτουμε τα σύκα, γυρίζοντας μάλιστα την περιφέρειά της προς τα μέσα ώστε να εγκλωβίσει τα σύκα.

  13. 13

    Τρυπούμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι

  14. 14

    Ψήνουμε την τάρτα περίπου 30 με 35 λεπτά. Η επιφάνεια της ζύμης θα πρέπει να αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

  15. 15

    Όταν η τάρτα είναι καλά ψημένη, την αφαιρούμε από το φούρνο και περιμένουμε λίγα λεπτά να χίαρύνει,

  16. 16

    Πριν περάσουμε περιμετρικά στη φόρμα ένα μαχαίρι για να την ξεφορμάρουμε πιο ευκολα

  17. 17

    Και να την τουμπάρουμε πάνω σε μία πιατέλα, με τη ζύμη από κάτω πλέον.

  18. 18

    Εάν, όπως συνέβη σε εμάς, τα σύκα βγάλουν αρκετούς χυμούς,

  19. 19

    Γύρετε ελαφρά την τάρτα και αφαιρέστε τους με ένα μικρό κουταλάκι, για να μη διαποτίσουν και μαλακώσουν τη σφολιάτινη βάση της τάρτας σας.

  20. 20

    Τρώγεται ζεστή, όπως είναι. Μπορείτε όμως να την απολαύσετε και με μία γερή κουταλιά mascarpone.

  21. 21

    Για δείτε ένα “μωρό”! Που να τη δοκιμάσετε κιόλας...

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens