rihardos
rihardos @Rihardos1962_8502278
Θεσσαλονίκη,greece

Χωριάτικο σπιτικό φύλλο για πίτες, με εύκολη και μοναδική τεχνική και με αποτέλεσμα που θα καταπλήξει εσάς και τούς φίλους σας. (40 χρόνια φούρναρης).

Λίγα μυστικά ακόμα

Δέν υπάρχουν ιδιαίτερα μυστικά.Βάλτε το μεράκι σας και την αγάπη γι' αυτό πού κάνετε και φυσικά προσέξτε το αλεύρι σας να είναι καλής ποιότητας και φρέσκο και όχι ότι νά 'ναι γιατί παίζει τον κυριώτερο ρόλο.Υ.Γ Εάν είστε λάτρης τού φύλλου στήν πίτα, τότε χρησιμοποιήστε 1 κιλό αλεύρι και αυξήστε αναλογικά όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

43 Minutes
16-20 κομμάτια πίτας.
  1. 5,5 φλυτζ.τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μαλακό κατηγορίας Π) - (750-770γρ).
  2. 4 κουτ. σούπας παρθένο ελαιόλαδο (60ml).
  3. 1 κουτ. σούπας ξύδι από κρασί (15ml).
  4. 1 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό (5γρ.).
  5. 2 φλυτζ.τσαγιού χλιαρό νερό περίπου (380ml).
  6. 3/4 φλυτζ.τσαγιού περίπου ελαιόλαδο ή μαργαρίνη λιωμένη (για το άλειμμα των φύλλων)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι,ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ξύδι και το περισσότερο νερό και ζυμώνουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και προσθέτοντας σταδιακά και το υπόλοιπο νερό, ξαναζυμώνουμε για 12-15 λεπτά ακόμη μέχρι η ζύμη να γίνει λεία,απαλή και εύπλαστη. Τήν αφήνουμε για 1/2 - 1 ώρα να ξεκουραστεί.

  2. 2

    Χωρίζουμε την ζύμη μας σε δύο μπαλάκια το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο. Αν έχετε ζυγαριά ζυγίστε το με την έννοια 53/47.

  3. 3

    Αλευρώστε τον πάγκο σας και με την βοήθεια του πλάστη ξεκινήστε με το μεγαλύτερο μπαλάκι και πλάστε το σε οβάλ σχήμα περίπου 35χ50.

  4. 4

    Με ένα πινέλο λαδώστε η βουτυρώστε καλά το φύλλο.

  5. 5

    Εάν θέλετε η πίτα σας να έχει 8 φύλλα κάτω και οκτώ επάνω, διπλώστε πρός τα μέσα τις δύο πλευρές με την μικρότερη διάμετρο, (βλ.photo) και πάλι ξαναβουτυρώστε από πάνω. Αν θέλετε η πίτα σας να γίνει με 12 φύλλα κάτω και 12 επάνω και φυσικά λεπτότερα, τότε διπλώστε τις δύο πλευρές με την μεγαλύτερη διάμετρο πρός τα μέσα και την μία επάνω στην άλλη.

  6. 6

    Διπλώστε και πάλι τις άλλες δύο πλευρές πρός τα μέσα (βλ.photo) και ξαναβουτυρώστε με το πινέλο.

  7. 7

    Τέλος διπλώστε στα δύο την ζύμη (βλ.photo)δημιουργώντας έναν φάκελο κατά μία έννοια. Τώρα είστε έτοιμοι να ανοίξετε αυτό τον φάκελο με τον πλάστη σας σε ένα ενιαίο φύλλο διαστάσεων περίπου 40χ40 τοποθετώντας το με την βοήθεια του πλάστη επάνω στο ταψί του φούρνου σας εφ' όσον πρώτα το έχετε βουτυρώσει καλά. Θυμηθείτε να αφήσετε περιθώριο φύλλου 3-4 εκατοστά να προεξέχει από την κάθε πλευρά στο ταψί σας για να μπορέσετε να διπλώσετε αργότερα την πίτα σας. Τήν ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθήσετε και για το επάνω φύλλο που θα σκεπάσει την πίτα σας μέχρι την άκρη του ταψιού χωρίς να προεξέχει και με το περίσσευμα του κάτω φύλλου διπλώνετε πρός τα μέσα καλά με τα δάχτυλα φτιάχνοντας μία ομοιόμορφη μπολντούρα κατά μία έννοια.Σάν γέμιση βάζετε ότι σας αρέσει σύμφωνα με τις επιθυμίες σας.Καλή επιτυχία.

Αντιδράσεις

Σχόλια (59)

effieagr
effieagr @cook_8490094
Άραγε σε ταψί ορθογώνιο 30χ36 ή σε στρογγυλό 36αρι πόση δοσολογία υλικών βάζω; Ευχαριστώ!

Από

rihardos
rihardos @Rihardos1962_8502278
στις
Θεσσαλονίκη,greece
Αμετανόητος εραστής των ξεχωριστών και ανεπανάληπτων γεύσεων..Επίμονος γευσιγνώστης και ορκισμένος εχθρός της κακής και άνοστης κουζίνας. Πολλές κορασίδες μέχρι τούδε χάριν των δια χειρός μου εδεσμάτων θέλησαν περισσότερα από εμέ (ο έρωτας περνάει από το στομάχι), αλλά δεν σκοπεύω πρός το παρόν να γίνω προσωπικός μάγειρας καμίας καλλονής, ούτε κάν της charlize theron...lol.
Δες περισσότερα