Θρακιώτικη σκορδαλιά με καρύδια

Bαθμολογία: 4.75
       
 
24 ψήφοι
,

Περιγραφή

Παραδοσιακή σκορδαλιά όπως την έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, με μπόλικο καρύδι νόστιμη και πολύ υγιεινή.

Θρακιώτικη σκορδαλιά με καρύδια
photo: lenale

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1,5 κούπα καρύδια
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • μισή κούπα νερό
  • μισό κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Σαλάτες / Ντιπ
Διατροφή: Χορτοφαγική , Vegan
Κουζίνα: Θράκης , Ελληνική
Κόστος:
(6 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(6 ψήφοι)
Προετοιμασία: 13' (4 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 1' (4 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Τα βάζουμε όλα μαζί στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν πολτός. Η σκορδαλιά είναι έτοιμη.
  2. Το ξύδι και το αλάτι τα αυξομειώνουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Αν μας φανεί πολύ πηκτή την αραιώνουμε με λίγο νεράκι ακόμη.

Σχετικές συνταγές

    27 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mara.gr, 30-3-09  
    η μανα μου εβαζε και λιγο ψωμι...ψυχα εσυ βαζεις;
    #
    Σχόλιο από derbaso, 30-3-09  
    Όχι δεν βάζω καθόλου.
    #
    Σχόλιο από goukou, 19-6-09  
    σαν Θρακιωτισσα η γιαγια μου τη φτιαχνει ετσι με αποτελεσμα να μην τρωω αυτες που σερβιρουν εξω με την πατατα!!! ειναι τελεια!!! κι εκεινη βαζει ψωμι!!!
    #
    Σχόλιο από Χαρίδημος, 16-7-09  
    Έτσι είναι η θρακιώτικη σκορδαλιά!!! Βέβαια τώρα έχει αλλάξει ο τρόπος παρασκευής της (μούλτι αντί για το πέτρινο ή ξύλινο γουδί)αλλά τα υλικά είναι αυτά: σκόρδο, καρύδι, αλάτι,λάδι (με φειδώ γιατί το καρύδι έτσι κι αλλιώς έχει λάδι) και κρασόξυδο! Τα ψωμιά κι οι ψίχες είναι επινοήσεις ή επιρροές μεταγενέστερες. Επίσης η σκορδαλιά, επειδή έχει το καρύδι, μετά από κάποια ώρα πήζει από μόνη της οπότε θέλει λίγο νεράκι ακόμα. Παλιότερα την αραίωναν πολύ (σαν σούπα) και πρόσθεταν και λιανισμένο αγγούρι(από κείνα τα μικρά, τα ντόπια) Την έτρωγαν με το κουτάλι ακόμα και στο χωράφι, το καλοκαίρι με ψωμί!!!!
    #
    Σχόλιο από lenale, 20-3-10  
    Τέλεια!!!Εγώ βάζω και 2 φέτες ψωμί μουλιασμένο, μόνο την ψίχα...
    #
    Σχόλιο από merlin, 4-9-10  
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 10-11-10  
    Πρωτη φορα την εκανα,ειναι ευκολη,νοστιμη και εχεις παντα τα υλικα στο σπιτι!!!
    Μπραβο για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από CULINARIA, 17-11-10  
    πολύ καλή
    #
    Σχόλιο από fourtouna2, 29-1-12  
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 26-3-12  
    #
    Σχόλιο από fourtouna2, 17-10-12  
    #
    Σχόλιο από Nomad, 12-12-12  
    Η σκορδαλια της γιαγιας μου που περασε πλεον και σε εμας! Πεντανοστιμη!
    #
    Σχόλιο από tsardakli, 16-1-13  
    !!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από chrispap, 25-1-13  
    #
    Σχόλιο από BigMamaVera, 15-3-13  
    πάνω στις τηγανιτές πατατούλες τέλειος ουζομεζές σε μέρες νηστείας!αραιωμένη με κρύο νεράκι κ αγγουράκι τέλειο δροσιστικό την εποχή που κορφολογούσαμε παλιά τ'αμπέλια!!
    #
    Σχόλιο από clarabelle, 15-3-13  
    αγαπημένη γεύση!!!
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 24-3-13  
    Εξαιρετική! Ευχαριστούμε πολύ
    #
    Σχόλιο από allotrios, 25-3-13  
    Πολύ καλή και εύκολη. Ίδια γέυση με της γιαγιάς μου από τον Λαγινά! Να είσαι καλά!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 31-3-13  
    Έβαλα και 2 φέτες μουσκεμένη ψίχα ψωμιού. Παραδοσιακή σκορδαλιά και στη Θεσσαλία.
    #
    Σχόλιο από erosed, 8-5-13  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    27 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από mara.gr, 30-3-09  
    η μανα μου εβαζε και λιγο ψωμι...ψυχα εσυ βαζεις;
    #
    Σχόλιο από derbaso, 30-3-09  
    Όχι δεν βάζω καθόλου.
    #
    Σχόλιο από goukou, 19-6-09  
    σαν Θρακιωτισσα η γιαγια μου τη φτιαχνει ετσι με αποτελεσμα να μην τρωω αυτες που σερβιρουν εξω με την πατατα!!! ειναι τελεια!!! κι εκεινη βαζει ψωμι!!!
    #
    Σχόλιο από Χαρίδημος, 16-7-09  
    Έτσι είναι η θρακιώτικη σκορδαλιά!!! Βέβαια τώρα έχει αλλάξει ο τρόπος παρασκευής της (μούλτι αντί για το πέτρινο ή ξύλινο γουδί)αλλά τα υλικά είναι αυτά: σκόρδο, καρύδι, αλάτι,λάδι (με φειδώ γιατί το καρύδι έτσι κι αλλιώς έχει λάδι) και κρασόξυδο! Τα ψωμιά κι οι ψίχες είναι επινοήσεις ή επιρροές μεταγενέστερες. Επίσης η σκορδαλιά, επειδή έχει το καρύδι, μετά από κάποια ώρα πήζει από μόνη της οπότε θέλει λίγο νεράκι ακόμα. Παλιότερα την αραίωναν πολύ (σαν σούπα) και πρόσθεταν και λιανισμένο αγγούρι(από κείνα τα μικρά, τα ντόπια) Την έτρωγαν με το κουτάλι ακόμα και στο χωράφι, το καλοκαίρι με ψωμί!!!!
    #
    Σχόλιο από lenale, 20-3-10  
    Τέλεια!!!Εγώ βάζω και 2 φέτες ψωμί μουλιασμένο, μόνο την ψίχα...
    #
    Σχόλιο από merlin, 4-9-10  
    #
    Σχόλιο από Ermioni, 10-11-10  
    Πρωτη φορα την εκανα,ειναι ευκολη,νοστιμη και εχεις παντα τα υλικα στο σπιτι!!!
    Μπραβο για την συνταγη!!!
    #
    Σχόλιο από CULINARIA, 17-11-10  
    πολύ καλή
    #
    Σχόλιο από fourtouna2, 29-1-12  
    #
    Σχόλιο από μικρή πίπη, 26-3-12  
    #
    Σχόλιο από fourtouna2, 17-10-12  
    #
    Σχόλιο από Nomad, 12-12-12  
    Η σκορδαλια της γιαγιας μου που περασε πλεον και σε εμας! Πεντανοστιμη!
    #
    Σχόλιο από tsardakli, 16-1-13  
    !!!!!!!!!!
    #
    Σχόλιο από chrispap, 25-1-13  
    #
    Σχόλιο από BigMamaVera, 15-3-13  
    πάνω στις τηγανιτές πατατούλες τέλειος ουζομεζές σε μέρες νηστείας!αραιωμένη με κρύο νεράκι κ αγγουράκι τέλειο δροσιστικό την εποχή που κορφολογούσαμε παλιά τ'αμπέλια!!
    #
    Σχόλιο από clarabelle, 15-3-13  
    αγαπημένη γεύση!!!
    #
    Σχόλιο από kalamaraki, 24-3-13  
    Εξαιρετική! Ευχαριστούμε πολύ
    #
    Σχόλιο από allotrios, 25-3-13  
    Πολύ καλή και εύκολη. Ίδια γέυση με της γιαγιάς μου από τον Λαγινά! Να είσαι καλά!
    #
    Σχόλιο από Wendy, 31-3-13  
    Έβαλα και 2 φέτες μουσκεμένη ψίχα ψωμιού. Παραδοσιακή σκορδαλιά και στη Θεσσαλία.
    #
    Σχόλιο από erosed, 8-5-13  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    0 Ερωτήσεις

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το καστανό ρύζι στη νηστεία
    Το ρύζι βρίσκεται μέσα στο εβδομαδιαίο μας μενού κ...
    Νηστείες
    Η νηστεία, πέρα από τη θρησκευτική της σημασία,...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Ο εθνικός μας μπακαλιάρος!
    H κατανάλωση του βακαλάου στην Ελλάδα έχει επετεια...
    Αφιέρωμα στη νηστεία
    Η νηστεία είναι θέμα κυρίως πνευματικό. Έλα όμω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Ξεχωριστες συνταγές
    Ένα βιβλίο 87 αγαπημένων συνταγών, του/της maraki meroula
    Dips/Sauces
    Ένα βιβλίο 4 αγαπημένων συνταγών, του/της ndjabiras
    ορεκτικα συνοδευτικα
    Ένα βιβλίο 188 αγαπημένων συνταγών, του/της toniadimitropoulou
    Σαλάτες-Ορεκτικά-Ντιπς
    Ένα βιβλίο 34 αγαπημένων συνταγών, του/της ceidoula
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 6 αγαπημένων συνταγών, του/της sofiaag