Τηγανιά χοιρινή μαριναρισμένη σε κρασί
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι από το περιοδικό Γαστρονόμος.
Υλικά
-
500 γρ. χοιρινό (κατά προτίμηση από σπάλα ή μπούτι), σε κύβους περίπου 2 εκ.
-
1 κονσέρβα μανιτάρια
-
1 1/2 κουτ. σούπας μουστάρδα
-
250 ml ζωμός κότας
-
χυμός από 1/2 λεμόνι (ή όσο θέλουμε)
-
ελαιόλαδο
-
0.5 κουτ. του γλυκού ρίγανη
-
0.5 κουτ. του γλυκού θυμάρι
-
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Για τη μαρινάδα
-
1 ξερό κρεμμύδι σε ψιλά καρέ
-
1 σκελίδα σκόρδο κοπανισμένη
-
1 φύλλο δάφνης
-
500 ml λευκό κρασί
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το κρέας, περιχύνουμε με το κρασί, προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
-
2
Βγάζουμε το χοιρινό από τη μαρινάδα και το σκουπίζουμε απαλά με χαρτί κουζίνας. Βγάζουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο, με τρυπητή κουτάλα, και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν. Αφαιρούμε και πετάμε τη δάφνη, και έτσι μένει μόνο το κρασί, που το κρατάμε στην άκρη.
-
3
Σε ένα μεγάλο και φαρδύ τηγάνι (ή σε μια κατσαρόλα) ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά λάδι και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε τα μανιτάρια με το κρεμμύδι και το σκόρδο της μαρινάδας για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο, να χρυσίσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το χοιρινό, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα να αναμειχθούν τα υλικά και σβήνουμε με το μισό κρασί. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
4
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το ζωμό ή το νερό, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι και το χυμό λεμονιού και περιχύνουμε την τηγανιά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε σιγανή φωτιά και αφήνουμε την τηγανιά να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνει το κρέας και να σωθούν τα περισσότερα υγρά.
Σχόλια (4)