ggr
ggr @george
Athens

Η τηγανιτή mozzarella είναι μία γευστική συνταγή που μπορεί να χρησιμεύσει τόσο για κυρίως πιάτο (για μικρά παιδιά) όσο και για ορεκτικό (σε γεύματα ενηλίκων). Είναι εύκολη, γρήγορη, πολύ γευστική και θα αρέσει τόσο στους πιτσιρικάδες σας όσο και στους μεγαλύτερους.Μπορεί να γίνει με βουβαλίσια mozzarella (με διαφορά καλύτερη), αλλά και με mozzarella από αγελαδινό γάλα. Αφού την κάνετε μία φορά με mozzarella (κάντε μου αυτή τη τιμή), μπορείτε στη συνέχεια να πειραματισθείτε και με άλλα τυριά.Εάν την προορίζετε για ορεκτικό, μειώστε τις ποσότητες που αναφέρονται.

Λίγα μυστικά ακόμα

[1] Το λάδι στο τηγάνι θα πρέπει να καλύπτει τις φέτες της mozzarella και να είναι πολύ ζεστό, για να ετοιμασθούν γρήγορα και να μη προλάβει να μαλακώσει πολύ η mozzarella και χάσει το σχήμα της.Μπορούμε, εάν θέλουμε, να τις περάσουμε και από ένα λεπτό στρώμα σουσαμιού. Το τελευταίο δίνει μία ξεχωριστή γευστική νότα, αρκεί να μη σας ενοχλεί το σουσάμι.Συνοδεύεται εξαιρετικά με μία δροσερή σαλάτα, είτε ντοματούλες με φρέσκο κρεμμυδάκι, δυό φύλλα βασιλικού και μια σταλιά καλό ελαιόλαδο, είτε με φύλλα μαρούλι καλά στεγνωμένα, κρεμμυδάκι και λίγο άνηθο. Με τις σαλάτες, βέβαια, παύει να είναι ορεκτικό και γίνεται ένα ωραίο κυρίως πιάτο. Ωραίο και πολύ γρήγορο, δεν θα χρειασθούν πάνω από 15 λεπτά συνολικά.Διαβάζω και για αρκετές παραλλαγές που χρησιμοποιούν αντί ελαιόλαδου άλλα, ελαφρύτερα, λάδια, όπως για παράδειγμα ηλιέλαιο. Δείτε τι σας αρέσει (και τι συνήθως χρησιμοποιείτε στο τηγάνισμα) και αναλόγως πράξετε.Θέλετε να κάνετε και τις πονηράδες σας ? Στη περίπτωση, λοιπόν, που θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη mozzarella, μπορούμε να κόψουμε τις φέτες όχι στο ένα εκατοστό πάχος αλλά στο μισό. Σε ένα τηγανάκι μαλακώνουμε ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε λίγα μπιζέλια από τα προβρασμένα (σε βαζάκι ή σε κονσέρβα), νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και, αφού δημιουργήσουμε πιέζοντας με τα δάκτυλα –με προσοχή μη τις διαλύσουμε– μία κοιλότητα στο κέντρο κάθε φέτας mozzarella, μοιράζουμε εκεί τα μπιζελάκια και το κρεμμυδάκι μας. Να δημιουργούν ένα χαμηλό βουναλάκι που θα βγαίνει μέσα από την κοιλότητα, δεν πειράζει, θα έρθει από πάνω η κοιλότητα της άλλης φέτας να τα “εγκλωβίσει”. Βάζουμε λοιπόν, και τη δεύτερη φέτα από πάνω, πιέζουμε ελαφρά να “κυλήσουν” μεταξύ τους και ακολουθούμε κανονικά τη διαδικασία του παναρίσματος που περιγράφεται πιο πάνω (με ή χωρίς τριμμένη φρυγανιά). Θα γλύφετε και τα δάκτυλά σας.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

11 Minutes
4 άτομα (σαν κυρίως πιάτο)
  1. 600 γρ mozzarella
  2. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα (1 και 1/2 ποτήρι, περίπου)
  3. 100 γρ. αλεύρι
  4. λίγο αλάτι (ανάλογα με τα γούστα)
  5. πιπέρι (προαιρετικό)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Κόβουμε την mozzarella σε φέτες πάχους περίπου ενός εκατοστού και τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι για να βγάλουν τα υγρά τους. Τις σφίγγουμε ελαφρά και με τα χέρια μας και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Έχουμε “καθαρίσει”, έτσι, με τα υγρά της συντήρησης.

  2. 2

    Περνούμε τις φέτες της mozzarella πρώτα από ένα ρηχό πιάτο όπου έχουμε απλώσει το αλεύρι μας, για να αλευρωθούν,

  3. 3

    Και μετά από ένα μπολ όπου έχουμε τα δύο αυγά, κτυπημένα με λίγο αλάτι. Αυτό θα είναι και το μόνο αλάτι που θα δώσει γεύση στην –γενικά ανάλατη mozzarella, γι’ αυτό και εδώ είναι που ρυθμίζουμε ανάλογα με τα γούστα μας. Εάν θέλετε, προσθέτετε και λίγο πιπέρι.

  4. 4

    Τελευταία, τις περνούμε από την τριμμένη φρυγανιά, που την έχουμε απλώσει και αυτή, επίσης, σε ένα ρηχό πιάτο.

  5. 5

    Τις τηγανίζουμε σε τηγάνι με άφθονο και πολύ ζεστό λάδι (να μη καίει, όμως), μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα (δείτε “Μυστικά [1]”). Τις γυρίζουμε και ξαναγυρίζουμε, έως ότου πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα το εξωτερικό πανάρισμά τους.

  6. 6

    ..... παραλλαγή με μπουκίτσες mozzarellaΗ ίδια ακριβώς διαδικασία, χωρίς όμως να υπάρχει λόγος να κόψουμε τη mozzarella σε φέτες. Στραγγίζουμε τις μπαλίτσες της mozzarella και προχωρούμε στα επόμενα βήματα

  7. 7

    Το πέρασμα, δηλαδή, από το αλεύρι,

  8. 8

    Το πέρασμα από το αυγό και τη φρυγανιά,

  9. 9

    Και, τέλος, από το τηγάνι με το καυτό λάδι. Η παραλλαγή αυτή έχει ένα ιδιαίτερο εφέ, αυτό των mozzarello-κεφτέδων.

  10. 10

    Όταν πάρουν αυτό το χρυσαφί χρώμα, τις βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί να ρουφήξει το περιττό λάδι.

  11. 11

    Σερβίρουμε τις φέτες (ή τις μπουκίτσες) της mozzarella ζεστές-ζεστές.

Αντιδράσεις

Cooksnaps

Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!

Γκρίζα χειροποίητα σχέδια από μια φωτογραφική μηχανή, ένα τηγάνι και αστέρια που αναδύονται από το τηγάνι

Σχόλια

despinal
despinal @despinal
Πολύ νόστιμες οι φέτες μοτσαρέλας! Η αλήθεια είναι ότι η φρέσκια έτσι μας θύμισε λίγο την κίτρινη μοτσαρέλα. Μόνο που μάλλον την άφησα πολύ στο τηγάνι γιατί λίγο διαλύθηκαν αλλά και πάλι ήταν πολύ νόστιμο. Θα το δοκιμάσω και με άλλα τυριά, ευχαριστούμε για τη συνταγή!

Από

ggr
ggr @george
στις
Athens