κύρια φωτογραφία συνταγής Τηγανόψωμο υγιεινό
Athanasia
Athanasia @cook_8449452

Γίνεται με ζύμη ψωμιού/πίτσας και δεν τηγανίζεται ακριβώς, απλώς το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι, κι έτσι ανάλογα με τη γέμιση είναι πολύ ελαφρύ και υγιεινό!

Λίγα μυστικά ακόμα

Η θερμοκρασία της εστίας να είναι δυνατή (όχι τέρμα). Μόλις ψηθεί μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής και αφήνουμε να κρυώσει 5' για να το κόψουμε ευκολότερα.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

15 Minutes
1 με 2 τηγανόψωμα
  1. ΖΥΜΗ
  2. 1 κουταλάκι αλάτι
  3. 2 κουταλάκια ζάχαρη
  4. λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  5. 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  6. 2 φλιτζ. ζεστό νερό (στους 40C)
  7. 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  8. αλεύρι όσο πάρει
  9. ΓΕΜΙΣΗ
  10. 100 γρ. ανθότυρο Θεσσαλίας (λιγότερο λιπαρό και αλμυρό από το κρητικό)
  11. 100 γρ. φέτα
  12. 1 μικρή ντομάτα
  13. 1 κουτ. καλή μουστάρδα (dijon ή αυτή με το βαλσάμικο)
  14. πιπέρι
  15. λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο προαιρετικά
  16. ΕΠΙΛΟΓΗ από τα αρωματικά (όλα ψιλοκομμένα)
  17. 1 ) άνηθο και πρ. κρεμμυδάκι ή
  18. 2 ) φρ. δυόσμο ή
  19. 3 ) φρ. μάραθο
  20. Λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου και 1-2 κουτ.λάδι για το ψήσιμο στο τηγάνι.

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ρίχνουμε σε λεκανίτσα τα πρώτα υλικά μέχρι το λάδι. Προσέχουμε πολύ τη θερμοκρασία του νερού, είναι σημαντική για το καλό φούσκωμα. Ένα απλό τεστβάζουμε το δάχτυλο και μετράμε μέχρι το 10, πρέπει να αντέχουμε ως εκεί αλλά να μας καίει από κει και πέρα.

  2. 2

    Ρίχνουμε και το νερό και ανακατεύουμε καλά, προσθέτοντας και τη μαγιά και συνεχίζοντας το ανακάτεμα να διαλυθεί καλά. Βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας στην αρχή με κουτάλα και αργότερα με τα χέρια (δε χρησιμοποιώ μηχανήματα, αν έχετε μηχανή ζυμώματος πράξτε κατά τις οδηγίες της). Ζυμώνουμε 10-15' να γίνει λεία και ελαστική ζύμη και τη μαζεύουμε σε μπάλα. Χαράζουμε βαθύ σταυρό, τη σκεπάζουμε με πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί 1 ώρα να φουσκώσει.

  3. 3

    Κόβουμε σε κυβάκια τα τυριά και την ντομάτα και τα βάζουμε σε μπολ.

  4. 4

    Ανακατεύουμε με τη μουστάρδα, το πιπέρι και τα αρωματικά.

  5. 5

    Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη φουσκωμένη ζύμη (να φύγει ο αέρας) και χωρίζουμε στα δύο.

  6. 6

    Η δόση ζύμης είναι για 2 τηγανόψωμα (η γέμιση για ένα) και χρησιμοποιούμε μόνο τη μισή. Η υπόλοιπη μπορεί να μείνει στο ψυγείο για 1-2 μέρες ή στην κατάψυξη για καιρό.

  7. 7

    Χωρίζουμε και πάλι στα δύο το κομμάτι της ζύμης μας. Ανοίγουμε σε 2 κύκλους (ο ένας ελαφρώς μεγαλύτερος), σε αλευρωμένη επιφάνεια.

  8. 8

    Αλείφουμε γύρω γύρω με νεράκι το μεγαλύτερο και στρώνουμε τη γέμιση.

  9. 9

    Από πάνω βάζουμε το άλλο φύλλο και πατάμε να κλείσει καλά, γυρίζοντας τις άκρες και πατώντας με ένα πιρούνι.

  10. 10

    Σε αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι που έχει ζεσταθεί καλά ρίχνουμε 1κουτ.ελαιόλαδο και τοποθετούμε το τηγανόψωμο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει και γυρνάμε να ψηθεί και η άλλη πλευρά.

Αντιδράσεις

Σχόλια (16)

virginia
virginia @cook_8449664
Έχω μια απορία: από την περιγραφή καταλαβαίνω οτι στην εμφάνιση είναι κάπως "πλακουτσό" (όπως το καλτσόνε) και όχι σαν ψωμί φουσκωτό. Κάνω λάθος?
Επίσης, γίνεται να το βάλω στο φούρνο?
Αν είχα παραπάνω χρόνο, θα έκανα τις δοκιμές μου και δεν θα έκανα όλες αυτές τις ερωτήσεις, αλλά δυστυχώς δεν με παίρνει ο χρόνος και δεν θέλω να κάνω πάαααλι τυρόπιτα.
Ευχαριστώ πολύ!!

Από

Athanasia
Athanasia @cook_8449452
στις