Τιραμισού κορμός παγωτό Χριστουγεννιάτικο
Πρόκειται για μια παγωμένη τιραμισού σε σχήμα κορμού που οι Γάλλοι έχουν "κλέψει" από τους Ιταλούς για να στολίσουν το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στο οποίο ο κορμός είναι απαραίτητος, σύμφωνα με τις παραδόσεις τους.
Υλικά
-
500 γρ Μασκαρπόνε
-
200 γρ ζάχαρη
-
6 αυγά
-
9 μπισκότα σαβαγιάρ
-
150 γρ κακάο σκόνη
-
250 ml καφέ εσπρέσσο (χλιαρό προς κρύο)
-
50 ml Αμαρέττο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Χωρίζουμε τα αυγά και χτυπάμε τα κροκάδια με τη ζάχαρη να ασπρίσουυν. Προσθέτουμε το Μασκαρπόνε και ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε μια λεία ομοιογενή κρέμα.
-
2
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στην κρέμα του Μασκαρπόνε ανακατεύοντας απαλά.
-
3
Ντύνουμε μια μακρόστενη κυλινδρική φόρμα με διάφανη μεμβράνη, προσέχοντας να μην τσαλακωθεί και κάνει σούρες.
-
4
Βάζουμε στη φόρμα τη μισή δόση κρέμας και απλώνουμε στη βάση της φόρμας για να την καλύψουμε.
-
5
Ανακατεύουμε τον καφέ με το Αμαρέττο.
-
6
Στρώνουμε κατά μήκος της φόρμας τα μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα στο μείγμα του καφέ (προσέχουμε οι σειρές να μην είναι κολλημένες μεταξύ τους).
-
7
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη κρέμα για να γεμίσει σχεδόν η φόρμα, αφήνοντας χώρο για μια σειρά ακόμη μπισκότα.
-
8
Βάζουμε 3 ώρες στο ψυγείο.
-
9
Βγάζουμε και στρώνουμε μια τελευταία σειρά μπισκότα βουτηγμένα στο μείγμα καφέ.
-
10
Βάζουμε στην κατάψυξη για 12 τουλάχιστον ώρες ώστε να πάρουμε ένα καλά παγωμένο παγωτό.
-
11
Πρν σερβίρουμε ξεφορμάρουμε σε δίσκο, αφαιρούμε προσεκτικά τη μεμβράνη, λειαίνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και κοσκινίζουμε από πάνω το κακάο.
-
12
Στολίστε με χριστουγεννιάτικα στολίδια το γλυκό ή και το δίσκο σας και σερβίρετε.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια