Τυρί φέτα από... σπίτι!

Μαγειρεύτηκε 4 φορές
litsa d
litsa d @cook_8467308
,

Τί θα λέγατε να σερβίρετε τη δική σας φέτα και να εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας; Μπορείτε να φτιάχνετε συχνά και να την αποθηκεύετε σε δοχείο στο ψυγείο σας. Ενώ τα υλικά μοιάζουν με αυτά για το χαλούμι, ο τρόπος παρασκευής και το ψήσιμο της σκληρής φέτας διαφέρει.

Λίγα μυστικά ακόμα

Περίπου σε 20 ημέρες παραμονής του στο τυρόγαλο και πάντα στο ψυγείο, γίνεται ένα σκληρό τυράκι φέτα. Φυσικά τρώγεται από την πρώτη μέρα παρασκευής του και ως μαλακό!Τυροκόμοι και τυροφάγοι τολμήστε!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

45 Minutes
1 κιλό περίπου
  1. 2 λίτρα γάλα (πρόβειο, κατσικίσιο ή αγελαδινό)
  2. 1/2 κ.γ πυτιά υγρή ή σκόνη στην μύτη του κ.γ διαλυμένη σε λίγο νερό
  3. αλάτι
  4. τυρόγαλο από το ίδιο το γάλα
  5. 1 τουλουπάνι ή τούλι πυκνής ύφανσης

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σουρώνω (αν είναι από δικό μου ζώο το γάλα)

  2. 2

    Το βάζω σε κατσαρόλα να βράσει δηλ. μέχρι να φουσκώσει (σκοτώνονται τα μικρόβια στο μη εμπορίου γάλα) -στο παστεριωμένο μόνο να γίνει χλιαρό

  3. 3

    Το αφήνω να γίνει χλιαρό(δηλ.πρακτικά βάζω το δάχτυλό μου να αντέχει-να μην καεί μετρώντας μέχρι το 40)

  4. 4

    Διαλύω την πυτιά σκόνη σε 1/2 φλυτζανάκι νερό (η ποσότητα της πυτιάς είναι σωστή αν σε διάφανο ποτήρι ρίξω το μείγμα μου και έχει ελαφρά θολώσει)

  5. 5

    Αν είναι σε υγρή μορφή η πυτιά βάζω 1/2 κ.γ και το ρίχνω στο γάλα

  6. 6

    Αφήνω 15 λεπτά περίπου να πήξει το γάλα

  7. 7

    Με κουτάλι τεμαχίζω το μείγμα μου στα τέσσερα

  8. 8

    Το αδειάζω στο τουλουπάνι που έχω στρώσει μέσα σε κατσαρόλα

  9. 9

    Αφήνω να στραγγίσει 1- 1 1/2 ώρες.

  10. 10

    Αλατίζω και κρατώ στο ψυγείο μια ποσότητα από το τυρόγαλο

  11. 11

    Ξετυλίγω το τυρί από το τούλι, το κόβω κάθετα σε 2 κομμάτια και το αλατίζω

  12. 12

    Το βάζω σε μπολ στο ψυγείο με το τυρόγαλο που θα συνεχίζει να βγάζει

  13. 13

    Αν δεν το σκεπάζει προσθέτω από το αλατισμένο τυρόγαλο που έχω κρατήσει

  14. 14

    Όσο μένει στο ψυγείο τόσο σκληραίνει η φέτα μου

  15. 15

    Αν επαναλάβω την διαδικασία, προσθέτω το νέο τυρί μου στο ίδιο μπολ και σκεπασμένο πάντα με το αλατισμένο τυρόγαλο, έτσι έχω μαλακό και σκληρό τυρί.

Αντιδράσεις

Cooksnaps (4)

Από

litsa d
litsa d @cook_8467308
στις
,
http//litsadimitropoulou.blogspot.gr/
Δες περισσότερα