Τυρόπιτα Αθηναική με μπεσαμέλ, φέτα και ρίγανη
Θυμάμαι την τυρόπιτα που μας κερνούσανε στο δημοτικό μετά την κοινωνία που όμοια της δεν έχω ξαναφάει (στην Κύπρο μετά την κοινωνία που γινότανε 2 φορές το χρόνο το σχολείο μας κερνούσε τυρόπιτα και χυμό). Ήτανε από ένα ζαχαροπλαστείο της περιοχής που λέγεται Πατισερί Παναγιώτης (Παπαφιλίππου), ακόμα υπάρχει και σας προτρέπω όσοι έρθετε Κύπρο να το επισκεπτείτε. Η συγκεκριμένη τυρόπιτα λέγεται Αθηναική (δεν ξέρω γιατί...πάντως στην Αθήνα τέτοια τυρόπιτα δεν έχω συναντήσει) και η γέμιση της είναι σαν κρέμα. Προσπάθησα να την φτιάξω σήμερα που είχα αρκετό τυρί και μπεσαμέλ και δεν ήξερα τι να τα κάνω. Δεν βγήκε ακριβώς η ίδια γεύση αλλά λίγο πιο πικάντικη....όμως το ίδιο απολαυστική!!!
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν δεν βρείτε ώριμο τσένταρ μπορείτε να χρησιμποποιήσετε ένα άλλο πικάντικο τυρί που να λιώνει. Αν βάλετε κασέρι έχω την εντύπωση πως θα πρέπει να δοκιμάσετε τη γέμιση γιατί ίσως χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερη φέτα (για πιο αλμυρή γεύση). Τη ρίγανη μην τη φοβηθείτε!
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σε ένα μπολ κτυπάμε με μίξερ το γάλα με το φακελάκι μπεσαμέλ μέχρι να σφίξει η κρέμα.
-
2
Προσθέτουμε τη φέτα τριμμένη, το τσένταρ, το γιαούρτι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά.
-
3
Ανοίγουμε το πρώτο φύλο σφολιάτας, το απλώνουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί, τρυπάμε με ένα πιρούνι και βάζουμε τη γέμιση.
-
4
Κλείνουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας και προσεκτικά διπλώνουμε τις άκρες για να ενωθεί με το κάτω φύλλο έτσι ώστε να μην ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο.
-
5
Τρυπάμε με πιρούνι και αλοίφουμε ή με κτυπημένο αυγό ή με λίγο ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στυς 180 βαθμούς.
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (4)