Τυρόπιτα με σταφιδάκια (φλαούνα)
Αφράτο αλμυρο κεικ με χαλλουμι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Παραθετω αυτούσια τήν συνταγή απο το βιβλίο μαγειρικής της Κας ΕΛΕΝΗς ΜΟΣΦΙΛΗ- ΛΟΙΖΟΥ. Δασκαλας Οικιακης οικονομίας. Την συγκεκριμμένη συνταγή την βρισκουμε με αμετριτες παραλλαγές. Ειναι μια πιττα που σερβιρεται ζεστή ή κρύα. Διατηρείται για πολλές μερες και συνοδευει το τσαι ή τον καφέ μας. Τέλεια γιά πάρτυ γενεθλείων που αν αντι για φόρμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρά ατομικά φορμάκια.
Υλικά
-
3 ποτήρια αλευρι που φουσκωνει μόνο του
-
3 ποτηρια χαλλουμι τριμμενο
-
1 ποτήρι σταφιδακια
-
1/2 ποτήρι λαδι
-
4 κ.σ. βουτυρο
-
3 κ.σ. ζαχαρη
-
3 κ.γ. μπέικιγκ παουτερ
-
6 αυγά μεγάλα ή 8 μικρά
-
1 ποτήρι γάλα
-
σισαμι, γιά πασπάλισμα
-
1/2 κ.γ. μαστίχα αλεσμένη
-
1/2 κ.γ. μαχλέπι αλεσμένο
-
φρέσκο δυόσμο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κτυπούμε τό βούτυρο μαζί με τή ζάχαρη και το λάδι. Προσθετουμε τούς κρόκους συνεχίζοντας το κτύπιμα μέχρι το μείγμα μας να γίνει σάν κρέμα. Κοσκινίζουμε το αλευρι το μπεικινκ, τήν μαστίχα, το μαχλέπι καί το δυόσμο.
-
2
Ριχνουμε το αλευρι στο μείγμα βουτύρου εναλλάξ με το γάλα και στό τέλος τα ασπράδια κτυπημένα μαρέγγα.
-
3
Διπλωνοντας με μεταλλικό κουτάλι για να μην φύγει ο αέρας βάζουμεν τα σταφιδάκια πλυμμένα και στεγνά και το χαλλούμι.
-
4
Βάζουμεν σε βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στην μέση και πασπαλίζουμε με σισάμι.
-
5
Ψηνεται στους 180 βαθμούς γιά 45 με 50 λεπτά.
Σχόλια (2)