Τυρόπιτα χωριάτικη
Μια συνταγή για τυρόπιτα από γνωστό φούρνο της Θεσσαλονίκης.
Λίγα μυστικά ακόμα
Η συνταγή είναι από το site του pasxalis.gr, το οποίο φημίζεται για τις πίτες του στη Θεσσαλονίκη.
Υλικά
-
φύλλο Για το
-
750 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
-
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
-
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-
1 1/2 ποτήρι περίπου χλιαρό νερό
-
3 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη λιωμένη σε θερμοκρασία δωματίου
-
Για τη γέμιση
-
500 ml γάλα ή νερό
-
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-
500 γρ φέτα
-
500 γρ μυζήθρα νωπή
-
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
2 αυγά
-
Για την επάλειψη
-
1 αυγό
-
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Eτοιμάζουμε τη γέμισησε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα με το ρυζάλευρο και το αλάτι μέχρι να δέσουν, περίπου 8΄-10΄. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και προσθέτουμε τα θρυμματισμένα τυριά και τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά. Μπορούμε να αρωματίσουμε με μοσχοκάρυδο ή πάπρικα. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε να κρυώσει.
-
2
Ανακατεύουμε σε μπολ (ή στο μίξερ) το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το ξίδι και λίγο λίγο ρίχνουμε το νερό μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να μην κολλάει πλέον στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30΄. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη. Το καθένα το ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστά και αλείφουμε με τη μιση μαργαρίνη. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό κι έπειτα το διπλώνουμε στα 3 κατά μήκος. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο φύλλο. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστούν για 1 ώρα. Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο πολύ λεπτό, το απλώνουμε σε μεγάλο λαδωμένο ρηχό ταψί, με τις άκρες να περισσεύουν. Αδειάζουμε τη γέμιση και μετά ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο, καλύπτοντας την πίτα. Γυρνάμε προς τα μέσα τις άκρες, χωρίς να της τυλίξουμε, απλώς ρίχνουμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην πίτα. Την αφήνουμε 1 ώρα στο ψυγείο.
-
3
Τέλος, χτυπάμε το αυγό με το λάδι και αλείφουμε την τυρόπιτα. Χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40΄ στην κάτω αντίσταση και 40΄ στις πάνω και κάτω αντιστάσεις.
Σχόλια