Τυρόψωμα
Νόστιμα και υγιεινά σπιτικά τυρόψωμα που κρατάνε έως και 3 μέρες
Λίγα μυστικά ακόμα
Με την ίδια συνταγή χωρίς τη φέτα και το κίτρινο τυρί μπορείτε να φτιάξετε και ψωμί. Χωρίζετε την ζύμη στα 2 και φτιάχνετε 2 φρατζολάκια.
Υλικά
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Σ' ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά, και 1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε να φουσκώσει 10 λεπτά.
-
2
Σ' ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι τ' ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (ενδεχομένως να χρειαστεί να συμπληρώσουμε λίγο νερό αν έχει πέσει παραπάνω το αλεύρι) και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώνουμε καλά και βάζουμε λίγο λίγο το βούτυρο με το χέρι ζυμώνοντας καλά ώστε να πάει παντού. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν χωρίζει.
-
3
Βουτυρώνουμε ένα άλλο μπολ και βάζουμε τη ζύμη (σε μπάλα) γυρνώντας τη απ΄ όλες τις πλευρές ώστε να έχει βούτυρο. Σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα.
-
4
Όταν έχει φουσκώσει κόβουμε ένα-ένα κομμάτι τη ζύμη (όχι πολύ μεγάλο γιατί φουσκώνει) και το ανοίγουμε με το χέρι (όχι πολύ λεπτό) βάζουμε μέσα φέτα θρυμματισμένη και λίγο κίτρινο τυρί και κλείνουμε σαν πουγγί. Σε ταψί έχοντας τοποθετήσει λαδόκολα πρώτα, τοποθετούμε ένα προς ένα τα στρογγυλά τυρόψωμα μας (το σημείο που κλείσαμε τη ζύμη μας προς τα κάτω) αφήνοντας χώρο ενδιάμεσα τους γιατί φουσκώνουν και βάζουμε λίγη θρυμματισμένη φέτα και κίτρινο τυρί και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
-
5
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 210oC μέχρι να ροδίσουν.
Σχόλια (10)