Το αρνάκι της Σταυρούλας: η χαρά της γάστρας
Αρνάκι με ρύζι στη γάστρα όσο συνηθισμένο ακούγεται, τόσο εξεζητημένη γεύση στον ουρανίσκο είναι!
Λίγα μυστικά ακόμα
Προσοχή στο ψήσιμο του κρέατος να μή στεγνώσει! Το φαγητό αυτό το αναφέρει στο βιβλίο του Παντελή Καψή "Τα σμυρναίικα τραγούδια" χωρίς να αναφέρει συνταγή, και με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος (τον τούρκικο τρόπο που βάζουν το αρνί στη φωτιά με την προβιά σκεπασμένο με χώμα και την άλλη μέρα το βγάζουν ψημένο) και εγώ το μαγείρεψα με την δική μου κρίση.Είναι εκπληκτική συνταγή για τους λάτρες της ανατολίτικης κουζίνας.
Υλικά
-
2 κιλά αρνάκι σπάλα (γίνεται και με κατσικάκι)
-
1,5 φλυτζάνι του τσαγιού Λάδι
-
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
-
4 φλυντζάνια ρύζι κίτρινο
-
9 φλυντζάνια νερό
-
2 κ.σ. κριθαράκι
-
30 σπυριά κουκουνάρι
-
2 κ.σ. σουσάμι
-
0.5 λεμόνι
-
πιπέρι-αλάτι κατά προτίμηση
-
10 σπυριά πιπέρι μαύρο
-
2 πρέζες μπαχάρι
-
Ελάχιστη ρίγανη
-
Γιαούρτι στραγγιστό
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Πλένουμε το αρνάκι καλά και το τοποθετούμε στην γάστρα. Τρίβουμε το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι επάνω στο αρνάκι.Περιχύνουμε το αρνάκι με το λάδι και πασπαλίζουμε ελάχιστη ρίγανη. Το ψήνουμε στον αέρα με σκεπασμένη την γάστρα στους 140 βάθμούς για περίπου 1,5 ώρα (μόλις κοκκινήσει από επάνω το γυρνάμε και προσέχουμε να μή στεγνώσει)
-
2
Μόλις γίνει το αρνάκι το βγάζουμε από τη γάστρα. Ρίχνουμε μέσα στη γάστρα το κουκουνάρι και το κριθαράκι και το αφήνουμε για 10 λεπτά στο φούρνο με ανοιχτό το καπάκι.Προσέχουμε να μή καούν.
-
3
Μόλις καβουρντιστούν, προσθέτουμε το ρύζι,το σουσάμι,το μαύρο πιπέρι, αλάτι και πιπέρι, μπαχάρι και 9 φλυντζάνια νερό και ανακατεύουμε.
-
4
Μόλις το ρύζι γίνει ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο και το αφήνουμε 5 λεπτά στον ζεστό σβησμένο φούρνο.
-
5
Σερβίρουμε με γιαούρτι στραγγιστό. Καλή όρεξη!
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (3)