Το κανταΐφι της μαμάς μου
Αγαπημένη συνταγή της μαμάς μου.
Λίγα μυστικά ακόμα
Σερβίρετε το καταίφι σε θερμοκρασία δωματίου. Για να διατηρηθεί τραγανό μην το σκεπάζετε !!
Υλικά
-
500 γρ. φύλλο για κανταΐφι
-
1 φλιτζάνι καρυδόψιχα κοπανισμένη
-
1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
-
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
-
250 γρ. βούτυρο γάλακτος ή λάδι ελιάς αν θέλουμε να το κάνουμε νηστίσιμο
-
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
-
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
-
1/4 φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
-
Σιρόπι
-
3 φλιτζάνια νερό
-
5,5 φλιτζάνια ζάχαρη
-
φλούδα λεμονιού
-
2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού
-
1 ξυλάκια κανέλα
-
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Παίρνουμε το φύλλο για το κανταΐφι και με τα χέρια μας προσπαθούμε να το ανοίξουμε (ξεμαλλιάσουμε) έτσι ώστε να μην υπάρχουν κολλημένες ίνες μεταξύ τους.
-
2
Ανακατεύουμε τη καρυδόψιχα, φιστίκι Αιγίνης, ζάχαρη, κανέλα και φρυγανιά σε ένα μπολ.
-
3
Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει εντελώς και το περνάμε από λεπτό κόσκινο για φύγουν τυχόν αφρός και άλλες ακαθαρσίες.
-
4
Αλείφουμε ελαφρά ένα ταψάκι και αρχίζουμε την διαδικασία στησίματος του γλυκού.
-
5
Παίρνουμε ένα κομμάτι φύλλο από το ξεμαλλίασμενο μας κανταΐφι και γεμίζουμε με 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα ξηρών καρπών.
-
6
Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολάκι κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση.
-
7
Τυλίγουμε χαλαρά-όχι σφιχτά και το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψάκι.
-
8
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά και γεμίζουμε το ταψάκι μας σε σειρές. Αφού τελειώσουμε με το στήσιμο, περιχύνουμε το κανταΐφι με το ζεστό λειωμένο βούτυρο ή λάδι.
-
9
Ψήνουμε για 30-40 λεπτά το γλυκό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και για άλλα 30-40 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο, ανάλογα πάντα το φούρνο μας, προσέχουμε να ψηθεί καλά, να μην μείνει άψητο.
-
10
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
-
11
Ετοιμάζουμε το σιρόπι τοποθετώντας όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά ή μέχρι να δέσει.
-
12
Όταν κρυώσει εντελώς το κανταΐφι σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι (κρύο γλυκό-ζεστό σιρόπι) σιγά-σιγά με μια μικρή κουτάλα και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι. Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί και να απορροφήσει το σιρόπι.
Σχόλια (35)