Το κοκκινιστό κοτόπουλο της Ευγενίας
Κοκκινιστό κοτόπουλο (κατσαρόλας) με ιδιαίτερη γεύση, ελαφρύ, τα παιδιά "τρελαίνονται" και ειδικά όταν συνοδεύεται από πατάτες τηγανιτές... Η συνταγή μας καλύπτει το γεύμα και το δείπνο τεσσάρων (4) ατόμων και επειδή μας αρέσουν περισσότερο, θα χρησιμοποιήσουμε μόνο μπούτια (δεν είναι δεσμευτικό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κοτόπουλο σε κομμάτια μερίδες).
Λίγα μυστικά ακόμα
Εάν δεν είστε της αρκετής σάλτσας, μπορείτε να ρίξετε τον πελτέ ντομάτας απευθείας μέσα στο σκεύος και όχι να το αραιώσετε με ένα ποτηράκι του κρασιού νερό. Πηγή της συνταγής είναι η Ευγενία μου... σαφώς είναι επηρεασμένη από τη μαμά της και την γιαγιά της που το "είχαν" με την μαγειρική...
Υλικά
-
8 μέτριου μεγέθους μπούτια κοτόπουλο
-
2 κονσέρβες των 400 γραμ. ντομάτα ψιλοκομμένη
-
3 κ.σ. ντομάτα πελτέ
-
1 ποτήρι του νερού κρασί κόκκινο (της αρεσκείας σας, εγώ χρησιμοποιώ ημίγλυκο)
-
1 ποτηράκι του κρασιού νερό
-
ελαιόλαδο (να καλυφθεί ο πάτος του σκεύους στο οποίο θα μαγειρέψουμε)
-
πιπέρι 3 ειδών
-
κανέλα τριμμένη
-
κιτρινόριζα τριμμένη (κουρκουμάς)
-
1 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Με τη χρήση μιας μικρής λεκανίτσας, στον νεροχύτη μας πλένουμε και καθαρίζουμε από περιττά μέρη τα μπούτια από το κοτόπουλό μας. Όταν λέμε περιττά μέρη εννοούμε λίπη και επιπλέον πέτσα.
-
2
Στραγγίζουμε τα καθαρά μπούτια κοτόπουλο και μετά ένα ένα, τα ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας για να ελαχιστοποιήσουμε την ύπαρξη υγρασίας από το νερό που χρησιμοποιήσαμε για να τα πλύνουμε. Τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό πιάτο.
-
3
Τα μπούτια κοτόπουλο, θα τα μαγειρέψουμε χρησιμοποιώντας χύτρα ταχύτητας. Αφού την τοποθετήσουμε πάνω στο μάτι της κουζίνας μας, ρίχνουμε μέσα ελαιόλαδο.
-
4
Φροντίζουμε να καλυφθεί μόνο ο πάτος του συγκεκριμένου σκεύους.Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν αρκετοί λάτρεις της ύπαρξης αρκετού ελαιόλαδου μέσα στο φαγητό. Καλό θα ήταν να μην κάνουμε υπερβολές και να παραμείνουμε στην απαραίτητη ποσότητα.
-
5
Ανοίγουμε / ανάβουμε το μάτι της κουζίνας μας στο μάξιμουμ, για λίγο χρόνο, ώστε να ζεσταθεί το ελαιόλαδο. Όταν το δούμε ότι ζεστάθηκε αρκετά (δηλαδή πάει να αρχίσει να καπνίζει), με τη χρήση μιας λαβίδας, τοποθετούμε ένα ένα τα μπούτια κοτόπουλο στη χύτρα μας, μέχρι να καλυφθεί ο πάτος της.
-
6
Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να τσιγαριστούνε τα μπουτάκια και από τις δύο πλευρές. Μετά από λίγο χρόνο (τόσο ώστε να αποκτήσουν ροδοκόκκινο χρώμα) τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Μόλις αποκτήσουν ροδοκόκκινο χρώμα και από τις δύο πλευρές, τα αφαιρούμε (τα τοποθετούμε εκ νέου σε ένα καθαρό πιάτο), και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα μπουτάκια μας, μέχρι να τελειώσουν.
-
7
Τοποθετούμε αυτή τη φορά στην χύτρα μας, όλα τα μπούτια κοτόπουλο με το εσωτερικό του μπουτιού προς τα κάτω. Και στο τέλος ρίχνουμε πάνω τους ένα μεγάλο ποτήρι κρασί κόκκινο.Αυτό εκείνη την ώρα κοχλάζει με τον χαρακτηριστικό ήχο.
-
8
Προσθέτουμε εκείνη την ώρα φρεσκοκομμένο πιπέρι (τριών ειδών) και κόλιανδρο.Ποσότητα σύμφωνα με την αρεσκεία μας.
-
9
Προσθέτουμε μικρή ποσότητα κιτρινόριζα (όχι πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού).
-
10
Προσθέτουμε μικρή ποσότητα κανέλας (όχι πάνω από ένα κουταλάκι του γλυκού).
-
11
Ανακινούμε καλά τις δύο κονσέρβες ψιλοκομμένη ντομάτα, τις ανοίγουμε και τις αδειάζουμε πάνω από τα μπούτια κοτόπουλο.Στη συνέχεια, στη μία από τις άδειες κονσέρβες ψιλοκομμένης ντομάτας, βάζουμε τρεις κουταλιές της σούπας πελτέ, ένα ποτηράκι κρασιού νερό και αραιώνουμε ανακατεύοντας. Το διάλυμα το ρίχνουμε και αυτό πάνω από τα μπουτάκια.
-
12
Αφού προσθέτουμε και λίγο αλατάκι, κλείνουμε το καπάκι της χύτρας μας. Ταρακουνάμε ελαφρά το σκεύος να ανακατευτούν λίγο τα υλικά μας και την τοποθετούμε πάνω στο αναμμένο μάτι της κουζίνας μας.
-
13
Όταν είναι έτοιμη η χύτρα μας (έχει αποκτήσει την θερμοκρασία μαγειρέματος, βλέποντας τον σχετικό δείκτη της χύτρας μας, χαμηλώνουμε την φωτιά εξασφαλίζοντας το ομοιογενές μαγείρεμα), μαγειρεύουμε τα μπούτια κοτόπουλο μας για δεκαπέντε λεπτά της ώρας.
-
14
Μετά το πέρας του συγκεκριμένου χρόνου ανοίγουμε το καπάκι της χύτρας μας και το γεύμα μας είναι έτοιμο.Σερβίρεται με μακαρόνια (κατ’ επιθυμία γαρνίρουμε τα μακαρόνια με τυρί τριμμένο και πιπεράκι).Σερβίρεται με ρύζι.Σερβίρεται με πατάτες τηγανιτές.Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις λίγη σαλτσούλα από πάνω δεν βλάπτει!!Καλή σας όρεξη!
Αντιδράσεις
Cooksnaps
Έφτιαξες αυτή τη συνταγή; Μοιράσου μια φωτογραφία του πιάτου σου!
Σχόλια (5)