greg97
greg97 @greg97
,Ελλάδα

Πολύ αγαπημένο παραδοσιακό φαγητό των Χανίων, συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά! Στις φετινές διακοπές μας, όπως κάθε φορά που πάμε στα Χανιά άλλωστε, η μαμά Βιργινία έχει το μπουρέκι στη λίστα των φαγητών που πρέπει οπωσδήποτε να μας ετοιμάσει. Από δίπλα και εγώ λοιπόν, με τη φωτογραφική μηχανή, για να μοιραστώ μαζί σας αυτή την υπέροχη συνταγή!!

Λίγα μυστικά ακόμα

Τα υλικά είναι για ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (Νο 42). Κάθε στρώση κολοκυθιών τη βάζουμε σε φορά κάθετη σε σχέση με την προηγούμενη. Βοηθά να κόβετε πιο εύκολα, πριν το ψήσιμο. Φροντίζουμε ο φούρνος να έχει προθερμανθεί όταν τελειώσουμε το μπουρέκι, γιατί αν μείνει τα κολοκύθια βγάζουν υγρά και λασπώνει. Καλή επιτυχία!!!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

Ένα ταψί Νο 42
  1. 4 – 5 κιλά κολοκύθια μεγάλα
  2. 1200 γρ κρητική μυζήθρα(φρέσκια, γλυκιά)
  3. 200 γρ στάκα
  4. 300 – 400 γρ γραβιέρα Κρήτης
  5. 1/2 ματσάκι δυόσμο
  6. περίπου 500 γρ αλεύρι
  7. αλάτι
  8. πιπέρι
  9. 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  10. 1/2 κούπα γάλα εβαπορέ αδιάλυτο

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Πλένουμε τα κολοκύθια και τα κόβουμε κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες. Στρώνουμε τις φέτες σε ταψί και αλατίζουμε κάθε στρώση που κάνουμε.

  2. 2

    Όταν ολοκληρώσουμε, μαζεύουμε όλα τα κολοκύθια στην άκρη του ταψιού και τα αφήνουμε να βγάλουν τα νερά τους.

  3. 3

    Πλένουμε το δυόσμο, κόβουμε τα φύλλα του και τα ψιλοκόβουμε. Τρίβουμε την γραβιέρα.

  4. 4

    Ετοιμάζουμε το χώρο εργασίας μας βάζοντας όλα τα υλικά μας γύρω από το ταψί.

  5. 5

    Όταν τα κολοκύθια στραγγίσουν, τα παίρνουμε λίγα – λίγα τα ρίχνουμε στο αλεύρι.

  6. 6

    Ανακατεύουμε καλά να αλευρωθούν.

  7. 7

    Στη συνέχεια τα βάζουμε σε σίτα και κοσκινίζουμε πολύ καλά, μέχρι να φύγει το περιττό αλεύρι.

  8. 8

    Λαδώνουμε το ταψί μας.

  9. 9

    Στρώνουμε δύο στρώσεις κολοκύθια.

  10. 10

    Ακολούθως απλώνουμε τη μυζήθρα, τη τριμμένη γραβιέρα, δυόσμο, πιπέρι και κανέλα.

  11. 11

    Συνεχίζουμε με μία στρώση κολοκύθια και ξανά μυζήθρα, τριμμένη γραβιέρα πιπέρι και δυόσμο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν τα υλικά μας. Συνήθως γίνονται από 4 έως 6 στρώσεις, αναλόγως της ποσότητας κολοκυθιών και μεγέθους του ταψιού.

  12. 12

    Στην τελευταία στρώση, εκτός των παραπάνω υλικών απλώνουμε και την στάκα.

  13. 13

    Σκεπάζουμε με τα τελευταία κολοκύθια. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια, στο μέγεθος που προτιμούμε και ρίχνουμε το λάδι και το γάλα.

  14. 14

    Ψήνουμε στους 250ο C, για ½ ώρα, στο πάτωμα του φούρνου. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 220ο C, ανεβάζουμε το ταψί μας στη σχάρα στη θέση 2 και ψήνουμε για 1 ώρα ακόμη. Αν μας ροδίσει πολύ, χαμηλώνουμε λίγο ακόμη την θερμοκρασία ή τοποθετούμε αλουμινόχαρτο, για να μην αρπάξει.Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, δοκιμάζουμε με πιρούνι αν έχουν ψηθεί τα κολοκύθια. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε, για να δέσει και τα κομμάτια να κόβονται όμορφα.

Αντιδράσεις

Σχόλια (17)

Πρασινομάτα
Πρασινομάτα @cook_8453137
Μμμμμμ!!! ΠΟλύ ωραίο φαίνεται .΄Εχω μια απορία .Τι είναι η στάκα;

Από

greg97
greg97 @greg97
στις
,Ελλάδα