Το παντεσπάνι του μπαμπά

Bαθμολογία: 5
       
 
14 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ο μπαμπάς μου φτοιάχνει μια καταπληκτική τούρτα, χρόνια τώρα, της οποίας το παντεσπάνι είναι το καλύτερο και το ελαφρύτερο που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής.
Το παντεσπάνι του μπαμπά

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι μπέικιν
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 6 αυγά (χωρισμένα οι κρόκοι απ'τα ασπράδια)
  • 1/2 κουταλιά ξύδι
  • 1-1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 5 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα ενός μικρού πορτοκαλιού
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Παντεσπάνια
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Πορτοκάλια , Αβγά
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 18' (2 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 58' (2 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Κοσκινίζουμε καλά αλεύρι, μπείκιν και αλάτι.
  2. Χτυπάμε στο μίξερ τα κροκάδια και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη.
  3. Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό με το ξύσμα και μετά το αλεύρι σε δόσεις ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα να μη ξεφουσκώσει το μείγμα.
  4. Χτυπάμε χωριστά τ'ασπράδια με το ξύδι σε σφιχτή μαρέγκα.
  5. Τα προσθέτουμε στο άλλο μείγμα και τ'ανακατεύουμε πολύ απαλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν (προσοχή μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα!)
  6. Το βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολα και ψήνουμε στους 170 για 45-50 λεπτά.
  7. Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε με κλωστή σε 2 πάτους. Αν δε θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
  8. Το βρέχουμε με γάλα και κονιάκ ή σιρόπι και προσθέτουμε ό,τι θέλουμε για να φτοιάξουμε την τούρτα της αρεσκείας μας.

Λίγα μυστικά ακόμα

Ο μπαμπάς συνήθως προσθέτει κρεμ πατισερί λευκή, επίσης πολύ ελαφρυά φτοιαγμένη, και γλάσο γκανάς για επικάλυψη με γαρνίρισμα φυστικιών Αιγίνης. Είναι μούρλια!!!

Σχετικές συνταγές

    24 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 31-10-10  
    μηπως μπορεις να μας πεις σε τι μεγεθος ταψακι το βαζουμε;
    #
    Σχόλιο από karavour, 1-11-10  
    tzoylitsa συγνώμη που άργησα να απαντήσω. Το ταψί πρέπει να είναι 30 εκατοστά. Αν το φτοιάξεις να μας πεις τις εντυπώσεις σου. :)
    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 10-1-11  
    Συγχαρητηρια στον μπαμπα! Πολυ ωραιο και μυρωδατο! Εμενα μου πηρε λιγοτερο χρονο στο ψησιμο.
    #
    Σχόλιο από despoinic, 15-8-11  
    αν και μολις κατεστρεψα τη συνταγη-δεν εβαλα το χυμο πορτοκαλι.με αποτελεσμα να μην ανακατευετε το αλευρι με τα ζαραρο-αυγα μετα απο ενα σημειο!Το εψησα παρολαυτα..κ με φουσκες αερα..και με "σβολους" ζαχαρης..και στη γευση ειναι τελειο!μπραβο κ σε σενα κ στο μπαμπα σου:)
    #
    Σχόλιο από karavour, 16-8-11  
    despoinic σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τα πηρουνάκια. Αφού παρόλες τις αντιξωότητες σου βγήκε καλό στο ψήσιμο, μπράβο σου!
    #
    Σχόλιο από totoula, 3-11-11  
    Εχει καμια διαφορα αν το ξυδι ειναι λευκο ή κοκκινο;
    #
    Σχόλιο από karavour, 3-11-11  
    totoula εγώ βάζω λευκό. Δεν έχω δοκιμάσει κόκκινο οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω σίγουρα :). Απλά πρόσεξε να μην είναι πολύ δυνατό
    #
    Σχόλιο από Ninevi, 30-12-11  
    Απ' τα καλύτερα παντεσπάνια που έχω φτιάξει. Το ξύδι στο χτύπημα της μαρέγκας, μπορεί φυσικά να αντικατασταθεί και με την ίδια ποσότητα σε κρεμόριο ή λεμόνι. Αν θες, βάλτο σαν σημείωση. Θα ήθελα πολύ πάντως να δω και τη συνταγή για την υπόλοιπη τούρτα του μπαμπά σου :-)
    #
    Σχόλιο από karavour, 30-12-11  
    Nineveh, χαίρομαι που σου άρεσε τόσο! Ναι, για το ξύδι έχεις δίκιο, μπορεί να αντικατασταθεί όπως έγραψες. Εγώ το προτιμώ για ευκολία και φυσικά δεν βγάζει την παραμικρή μυρωδιά στο παντεσπάνι. Όσο για την τούρτα του μπαμπά, θα την ανεβάσω όταν βρω χρόνο να τη φτιάξω γιατί δεν έχω φώτο. Σ'ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Rmegane, 23-1-13  
    Ευκολο, μυρωδάτο, αφράτο, υπέροχο! η πρώτη μου απόπειρα σε παντεσπανι και απόλυτα πετυχημενη!
    #
    Σχόλιο από karavour, 24-1-13  
    να σαι καλά! χαίρομαι που έμεινες ικανοποιημένη :)
    #
    Σχόλιο από E.t.cos, 21-4-13  
    μπορει καποιος να λυσει μια απορια;Το παντεσπανι σε φουρνο με φωτια ποση ωρα χρειαζεται για να ψηθει,;
    #
    Σχόλιο από karavour, 21-4-13  
    εννοείς σε ξυλόφουρνο ή σε φούρνο γκαζιού? Εδω δε θα τη δει κανείς την ερώτησή σου, πήγαινε καλύτερα στο φόρουμ και ρώτα, εκεί όλο και θα βρεθεί κάποιος να σου απαντήσει :)
    #
    Σχόλιο από maroutsela, 20-12-13  
    υπεροχη συνταγη αξιζει περισσοτερα πειρουνακια
    #
    Σχόλιο από Nefelie, 23-12-13  
    #
    Σχόλιο από maria sandimpantaki, 14-2-14  
    Αν ειχε κι αλλα πιρουνακια θα στα βαζα ενα μεγαλο ευχαριστω σε σενα και τον μπαμπα σου.ευτιαξα 2 παντεσπανια καρδουλες με αυτη τη δοση(και μου πηρε 20 λεπτα για ψησιμο)εγινε ενας αφρος και καντεβουν να μου τα φανε πριν τα κανω τουρτα...εβαλα κρεμοριο αντι ξυδι και μοσχοβολαει ειναι απλα υπεροχο!!
    #
    Σχόλιο από Nefelie, 16-2-14  
    Εξαιρετικό! Ευχαριστούμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από georgiasar, 23-4-14  
    Αφαίρεσα 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και πρόσθεσα 2 κουταλιές της σούπας κακάο και 1/3 της κούπας γάλα. Το μείγμα ήταν λίγο σφιχτό και κάπως μαστιχωτό αλλά επανήλθε με την προσθήκη της μαρέγκας απαλά και αργά. Πολύ καλό!!
    #
    Σχόλιο από Viky-Komni, 3-1-15  
    Έβαλα λεμόνι αντί για ξίδι και βγήκε υπέροχο σε γεύση και πολύ ελαφρύ, βέβαια το έψησα σε 2 διαφορετικά ταψάκια σιλικόνης αντί για να το κόψω αλλά είχε πολύ καλό ύψος :D
    #
    Σχόλιο από kapelo, 19-5-15  
    Ωραία συνταγή. Μπράβο!!!!!Πέτυχε!!!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    19 Σχόλια

    #
    Σχόλιο από karavour, 1-11-10  
    tzoylitsa συγνώμη που άργησα να απαντήσω. Το ταψί πρέπει να είναι 30 εκατοστά. Αν το φτοιάξεις να μας πεις τις εντυπώσεις σου. :)
    #
    Σχόλιο από Soulitsa, 10-1-11  
    Συγχαρητηρια στον μπαμπα! Πολυ ωραιο και μυρωδατο! Εμενα μου πηρε λιγοτερο χρονο στο ψησιμο.
    #
    Σχόλιο από despoinic, 15-8-11  
    αν και μολις κατεστρεψα τη συνταγη-δεν εβαλα το χυμο πορτοκαλι.με αποτελεσμα να μην ανακατευετε το αλευρι με τα ζαραρο-αυγα μετα απο ενα σημειο!Το εψησα παρολαυτα..κ με φουσκες αερα..και με "σβολους" ζαχαρης..και στη γευση ειναι τελειο!μπραβο κ σε σενα κ στο μπαμπα σου:)
    #
    Σχόλιο από karavour, 16-8-11  
    despoinic σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για τα πηρουνάκια. Αφού παρόλες τις αντιξωότητες σου βγήκε καλό στο ψήσιμο, μπράβο σου!
    #
    Σχόλιο από karavour, 3-11-11  
    totoula εγώ βάζω λευκό. Δεν έχω δοκιμάσει κόκκινο οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω σίγουρα :). Απλά πρόσεξε να μην είναι πολύ δυνατό
    #
    Σχόλιο από Ninevi, 30-12-11  
    Απ' τα καλύτερα παντεσπάνια που έχω φτιάξει. Το ξύδι στο χτύπημα της μαρέγκας, μπορεί φυσικά να αντικατασταθεί και με την ίδια ποσότητα σε κρεμόριο ή λεμόνι. Αν θες, βάλτο σαν σημείωση. Θα ήθελα πολύ πάντως να δω και τη συνταγή για την υπόλοιπη τούρτα του μπαμπά σου :-)
    #
    Σχόλιο από karavour, 30-12-11  
    Nineveh, χαίρομαι που σου άρεσε τόσο! Ναι, για το ξύδι έχεις δίκιο, μπορεί να αντικατασταθεί όπως έγραψες. Εγώ το προτιμώ για ευκολία και φυσικά δεν βγάζει την παραμικρή μυρωδιά στο παντεσπάνι. Όσο για την τούρτα του μπαμπά, θα την ανεβάσω όταν βρω χρόνο να τη φτιάξω γιατί δεν έχω φώτο. Σ'ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Rmegane, 23-1-13  
    Ευκολο, μυρωδάτο, αφράτο, υπέροχο! η πρώτη μου απόπειρα σε παντεσπανι και απόλυτα πετυχημενη!
    #
    Σχόλιο από karavour, 24-1-13  
    να σαι καλά! χαίρομαι που έμεινες ικανοποιημένη :)
    #
    Σχόλιο από karavour, 21-4-13  
    εννοείς σε ξυλόφουρνο ή σε φούρνο γκαζιού? Εδω δε θα τη δει κανείς την ερώτησή σου, πήγαινε καλύτερα στο φόρουμ και ρώτα, εκεί όλο και θα βρεθεί κάποιος να σου απαντήσει :)
    #
    Σχόλιο από maroutsela, 20-12-13  
    υπεροχη συνταγη αξιζει περισσοτερα πειρουνακια
    #
    Σχόλιο από Nefelie, 23-12-13  
    #
    Σχόλιο από maria sandimpantaki, 14-2-14  
    Αν ειχε κι αλλα πιρουνακια θα στα βαζα ενα μεγαλο ευχαριστω σε σενα και τον μπαμπα σου.ευτιαξα 2 παντεσπανια καρδουλες με αυτη τη δοση(και μου πηρε 20 λεπτα για ψησιμο)εγινε ενας αφρος και καντεβουν να μου τα φανε πριν τα κανω τουρτα...εβαλα κρεμοριο αντι ξυδι και μοσχοβολαει ειναι απλα υπεροχο!!
    #
    Σχόλιο από Nefelie, 16-2-14  
    Εξαιρετικό! Ευχαριστούμε πολύ!
    #
    Σχόλιο από Viky-Komni, 3-1-15  
    Έβαλα λεμόνι αντί για ξίδι και βγήκε υπέροχο σε γεύση και πολύ ελαφρύ, βέβαια το έψησα σε 2 διαφορετικά ταψάκια σιλικόνης αντί για να το κόψω αλλά είχε πολύ καλό ύψος :D
    #
    Σχόλιο από kapelo, 19-5-15  
    Ωραία συνταγή. Μπράβο!!!!!Πέτυχε!!!!!
    #
    Σχόλιο από karavour, 6-11-15  
    Εννοείς αν μπορείς να ετοιμάσεις το παντεσπάνι την προηγούμενη μέρα; Τα παντεσπάνια, αν τα τυλίξεις πολύ καλά με μεμβράνη, κρατάνε εκτός ψυγείο κάποιες μέρες, εντός ψυγείου 1-2 βδομάδες, και φυσικά πολύ περισσότερο στην κατάψυξη. Οπότε φυσικά και μπορείς να το προετοιμάσεις όσο νωρίτερα θέλεις. Καλή επιτυχία!
    #
    Σχόλιο από tahitian, 13-2-16  
    Εδω ειναι που λεμε..ζαχαροπλαστης ειναι ο μπαμπάς σου?Το'χετε οικογενειακως τελικα,να'στε γεροί να γλυκαινετε τον κοσμο.Το παντεσπάνι και μ'ενα αυγο λιγοτερο βγηκε αερινο,υπεροχο,με διακριτικο αρωμα πορτοκαλιου ισως το καλυτερο μεχρι τωρα.Απλά το'βαλα σε σουστα μικροτερη των 28 εκ.και χρειαστηκε παραπανω ψησιμο αλλά εβγαλα τρεις πατους και λιγο απ'την κορυφη.Εβαλα ενα φλ.ζαχαρη,σηκωνε κι αλλη αλλά με τις κρεμες και τα σιροπια δεν ειναι αναγκη
    #
    Σχόλιο από karavour, 14-2-16  
    Πάντα με τον καλό λόγο στο στόμα..
    Χάρηκα που σε ικανοποίησε. Σ'ευχαριστώ πολύ!

    4 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από tzoulitsa, 31-10-10  
    μηπως μπορεις να μας πεις σε τι μεγεθος ταψακι το βαζουμε;
    #
    Σχόλιο από totoula, 3-11-11  
    Εχει καμια διαφορα αν το ξυδι ειναι λευκο ή κοκκινο;
    #
    Σχόλιο από E.t.cos, 21-4-13  
    μπορει καποιος να λυσει μια απορια;Το παντεσπανι σε φουρνο με φωτια ποση ωρα χρειαζεται για να ψηθει,;
    #
    Σχόλιο από makridaki, 5-11-15  
    kalispera, na rotiso parakalo ...meta apo mia mera pou tin exoume etimasi, mboro na ftiaxo tin tourta pou thelo?

    1 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από georgiasar, 23-4-14  
    Αφαίρεσα 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και πρόσθεσα 2 κουταλιές της σούπας κακάο και 1/3 της κούπας γάλα. Το μείγμα ήταν λίγο σφιχτό και κάπως μαστιχωτό αλλά επανήλθε με την προσθήκη της μαρέγκας απαλά και αργά. Πολύ καλό!!

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Μετατροπές
    Χρησιμοποιήστε τους παρακάτω πίνακες για να σας ...
    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Χορτοφαγία
    Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης ...
    Συμβουλές για τέλεια κέικ
    Μπορούμε να καταλάβουμε πολύ εύκολα κατά πόσον έχε...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...

    Σχετικές οδηγίες

    Κόβω παντεσπάνι σε πάτους
    Προστέθηκε από Sitronella
    5
           
           
    (49)
    Παντεσπάνι  art
    Προστέθηκε από Ζουζουνελ
    5
           
           
    (38)

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 48 αγαπημένων συνταγών, του/της mairi mbourdou
    γλυκα -πιτες
    Ένα βιβλίο 22 αγαπημένων συνταγών, του/της xenia30
    ΤΟΥΡΤΕΣ
    Ένα βιβλίο 29 αγαπημένων συνταγών, του/της dionysiatsa
    Παντεσπάνι
    Ένα βιβλίο 9 αγαπημένων συνταγών, του/της Κριτσίνι
    γλυκές αλχημείες!
    Ένα βιβλίο 47 αγαπημένων συνταγών, του/της βερακι!