Το παντεσπάνι του μπαμπά
Ο μπαμπάς μου φτοιάχνει μια καταπληκτική τούρτα, χρόνια τώρα, της οποίας το παντεσπάνι είναι το καλύτερο και το ελαφρύτερο που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ο μπαμπάς συνήθως προσθέτει κρεμ πατισερί λευκή, επίσης πολύ ελαφρυά φτοιαγμένη, και γλάσο γκανάς για επικάλυψη με γαρνίρισμα φυστικιών Αιγίνης. Είναι μούρλια!!!
Υλικά
-
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κουταλάκι μπέικιν
-
1 πρέζα αλάτι
-
6 αυγά (χωρισμένα οι κρόκοι απ'τα ασπράδια)
-
1/2 κουταλιά ξύδι
-
1-1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
-
5 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
-
ξύσμα ενός μικρού πορτοκαλιού
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Κοσκινίζουμε καλά αλεύρι, μπείκιν και αλάτι.
-
2
Χτυπάμε στο μίξερ τα κροκάδια και προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη.
-
3
Μετά ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό με το ξύσμα και μετά το αλεύρι σε δόσεις ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα να μη ξεφουσκώσει το μείγμα.
-
4
Χτυπάμε χωριστά τ'ασπράδια με το ξύδι σε σφιχτή μαρέγκα.
-
5
Τα προσθέτουμε στο άλλο μείγμα και τ'ανακατεύουμε πολύ απαλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν (προσοχή μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα!)
-
6
Το βάζουμε σε ταψάκι με λαδόκολα και ψήνουμε στους 170 για 45-50 λεπτά.
-
7
Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε με κλωστή σε 2 πάτους. Αν δε θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε αμέσως το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
-
8
Το βρέχουμε με γάλα και κονιάκ ή σιρόπι και προσθέτουμε ό,τι θέλουμε για να φτοιάξουμε την τούρτα της αρεσκείας μας.
Σχόλια (24)