Βάσια Μαχαιρά
Βάσια Μαχαιρά @vasiamah1981
Ρόδος

Είναι η πρώτη φορά που αποπηράθηκα να κάνω ψωμί και τελικά αυτή η συνταγή είναι πανεύκολη. Όχι μόνο βγήκε τέλειο το ψωμί αλλά εντυπωσίασα όλους τους φίλους μου. Το μόνο δύσκολο σ'αυτή τη συνταγή είναι η αναμονή.
Να ξέρετε ότι το ψωμί μας θα είναι μέσα ελαφρώς υγρό. Εγώ επειδή το ήθελα λίγο πιο ψημένο το έβαλα στους 250ο για 45 λεπτά με καπάκι και μετά για άλλα 45 λεπτά χωρίς καπάκι. Ευχαριστούμε την pinalaki για τις φωτογραφίες βήμα βήμα. 

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

57 Minutes
  1. 690 γραμ. νερό χλιαρό
  2. 860 γραμ. αλεύρι άσπρο (όποιο θέλετε εσείς)
  3. 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
  4. 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  5. 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  6. αλεύρι για πασπάλισμα
  7. 1 γάστρα με καπάκι

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Σ'ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό με τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με το χέρι μας όλα τα υλικά για να ομογενοποιηθούν καλά. Η ζύμη μας θα είναι σχετικά υγρή και θα κολλάει.

  2. 2

    Τυλίγουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σκεπασμένο σε ένα ζεστό μέρος. Το ξεχνάμε για 20-24 ώρες. Η ζύμη μας μέσα σ'αυτο το διάστημα θα φουσκώσει και θα ξαναπέσει μην φοβηθείτε.

  3. 3

    Όταν περάσουν τουλάχιστον 20 ώρες, όχι λιγότερο, προθερμαίνουμε το φούρνο πάνω κάτω στους 250ο και βάζουμε μέσα τη γάστρα με το καπάκι να κάψει. Μόλις κάψει τη βγάζουμε και πασπαλίζουμε τον πάτο της με λίγο αλεύρι. Ρίχνουμε τη ζύμη, όπως πέσει, δεν διορθώνουμε με τα χέρια,

  4. 4

    Βρέχουμε το χέρι μας και αλείφουμε με νεράκι το πάνω μέρος της ζύμης, σαν να δίνουμε ελαφριά μπατσάκια στη ζύμη μας.

  5. 5

    Πασπαλίζουμε και από πάνω με αλεύρι, καπακώνουμε και βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε με το καπάκι για 30 λεπτά.

  6. 6

    Έπειτα βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.

  7. 7

    Βγάζουμε από το φούρνο και το βάζουμε πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει. Καλή σας όρεξη.

Αντιδράσεις

Σχόλια (13)

folia
folia @folia
Αααα... θα γίνει μες στην εβδομάδα κι όλας! Αλλά χρειάζομαι μια διευκρίνιση. Το ζυμάρι μένει 20 ώρες ενός ή εκτός ψυγείου;

Από

Βάσια Μαχαιρά
στις
Ρόδος
Είμαι μαμά 4 παιδιών και λατρεύω την μαγειρική από παιδί.
Δες περισσότερα