Το τέλειο ψωμί της πεθεράς μου

Bαθμολογία: 4.7143
       
 
14 ψήφοι
,

Το τέλειο ψωμί της πεθεράς μου
photo: painter

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 κιλά αλεύρι
  • 5 φακελάκια μαγιά
  • 2 κ.σ ζάχαρη
  • 2 κ.σ αλάτι
  • 1 ποτήρι νερού κρασί άσπρο
  • 1 ποτήρι κρασιού λάδι
  • 5-6 ποτήρια νερό
  • σουσάμι
  • γλυκάνισο (προαιρετικά)

 

Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ψωμί
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Vegan , Χορτοφαγική
Δυσκολία: Με φωτο
Περιέχει: Ξηρούς καρπούς
Φτιάχνει: 4 ψωμιά
Κόστος:
(2 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(2 ψήφοι)
Προετοιμασία: 40' (1 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 60' (1 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

Βήμα 1
1) Σε μια λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τα ανακατεύετε. Προσθέτετε λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνετε πολύ καλά.
Βήμα 2
2) Αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Βήμα 3
3) Χωρίζετε το ζυμάρι σε 4 μέρη και το στρώνετε σε 4 φόρμες.
Βήμα 4
4) Πασπαλίζετε με σουσάμι και ψήνετε στους 200 βαθμούς 1 ώρα περίπου.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να καταλάβουμε ότι τα ψωμάκια μας είναι έτοιμα βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο ψωμί μας και θα πρέπει να βγει στεγνό.

 

Ευχαριστούμε την pinalaki για τις φωτογραφίες βήμα βήμα.

Σχετικές συνταγές

    32 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 29-12-08  
    Γεια σου κερασακι,να σε ρωτησω τα 5 πεντε φακελακια μαγιας δεν ειναι υπερβολικα για 2 κιλα αλευρι?Δεν μυριζει το ζυμαρι?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 29-12-08  
    Γεια σου ΜΑΡΕΛΙ και χρόνια πολλά!Όχι δεν μυρίζει καθόλου το ζυμάρι.Η συνταγή έχει ικανοποιήσει πολύ απαιτητικούς.Δοκίμασε την και περιμένω εντυπώσεις.Βάλε και γλυκάνισο.Του πάει πολύ.
    #
    Σχόλιο από anmadimi, 1-1-09  
    Γεια σου Κερασάκι και καλή χρονιά!Επειδή θέλω να κάνω μια μόνο φόρμα,μπορώ να βάλω το υπόλοιπο ζυμάρι στην κατάψυξη χωρισμένο σε σακουλάκια και να ψήνω ένα ένα κάθε φορά;
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 2-1-09  
    Καλή χρονιά!Καλό θα ήταν ή να φτιάξεις την μισή δόση ή ολόκληρη και να βάλεις τα ψωμάκια ψημένα και κομμένα σε φέτες στην κατάψυξη.Ξεπαγώνουν αμέσως
    #
    Σχόλιο από SISSI, 27-1-09  
    γεια σου κερασάκι, τον γλυκάνισο τον βάζουμε κανονικά όπως είναι σε σπόρια, ή το βράζουμε και βάζουμε το ζουμί του?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 27-1-09  
    SISSI μου το γλυκάνισο το βάζουμε κανονικά,σε σποράκια.Δοκίμασε το το ψωμάκι.Είναι μούρλια.Εμένα επειδή μου αρέσει το γλυκάνισο βάζω αρκετό.2 χούφτες περίπου
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 27-1-09  
    κερασακι τετοια συνταγη εδειξε ενας αρτοποιος στην πρωινη εκπομπη μαγειρικης του star για αγλυκα κουλουρια στα οποια προσθετεις τριμμενο καροτο ή σπανακι.. δεν ηξερα οτι ψηνεται και σαν ψωμι...
    σαν γευση η ζυμη ειναι πολυ ωραια
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 27-1-09  
    Μμμμ ωραίο θα είναι και έτσι
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 27-1-09  
    Κερασακι, ωραιο το ενα, ωραιο το αλλο, σε λιγο δε θα χωραμε απ την πορτα!!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 28-1-09  
    κερασακι να τα ψησω στον αερα η στις αντιστασεις? μπορω τον γλυκανισο να τον ριξω απο πανω στα ψωμακια και οχι μεσα?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 28-1-09  
    Κάρμεν μου ψήσε το ψωμί στον αέρα.Όσο για το γλυκάνισο αν το ρίξεις από πάνω μόνο δεν θα φανεί η γεύση του.Εγώ βάζω και μέσα και απο πάνω λίγο μαζί με σουσάμι.Αν σου αρέσει όμως το γλυκάνισο
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 1-2-09  
    οκ, κερασακι,κι εμενα μου αρεσει ο γλυκανισος,θα βαλω και μεσα! φιλια!
    #
    Σχόλιο από afroula, 3-3-09  
    Με παίδεψε λίγο στο ζύμωμα γιατί κόλαγε στα χέρια.Μου πήρε λίγο παραπάνω αλεύρι και λάδι.Τα έψησα στους 180 αέρα περίπου για μία ώρα.Το αποτέλεσμα εξαιρετικό.Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 5-3-09  
    afroula χαίρομαι που σου αρεσε το ψωμάκι.Είναι πραγματικά εξαιρετικό!
    #
    Σχόλιο από mache1973, 5-1-10  
    εμένα η συνταγή αυτή μου αρέσει πολύ έχει πράγματι κόπο στο ζύμωμα γιατί κολλάει στα χέρια αλλά κράταει πολλές μέρες αφράτο, εμένα το γλυκάνισο δεν μου αρέσει και δεν έβαλα καθόλου αλλά η γεύση από την μαγιά δεν με ενόχλησε μάλλον λόγω κρασιού. Το κακό με αυτό το ψωμί είναι ότι τρώμε μεγάλη ποσότητα όταν βγαίνει ζεστό. Εγώ φτιάχνω την ποσότητα της συνταγής και την μισή δόση την βάζω 2 μέρες στο ψυγείο και την ψήνω μετά χωρίς κανένα πρόβλημα
    #
    Σχόλιο από ace, 10-3-10  
    πολυ ωραιο το ψωμι,ευχαριστουμε για τη συνταγη.εξαιρετικη ιδεα το κρασι,εδωσε μια μυρωδια,αλλο πραγμα!!!!!!
    #
    Σχόλιο από demi7481, 21-4-10  
    apla teleio kerasaki idi mesa se 3 meres exo ftiaksi 2 fores!!mpravo
    #
    Σχόλιο από SISSI, 18-6-10  
    #
    Σχόλιο από zoitheodos, 24-9-11  
    Καταπληκτικό όλοι χαζέψαμε!!!
    #
    Σχόλιο από Biljana, 1-11-11  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    31 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από ΜΑΡΕΛΙ, 29-12-08  
    Γεια σου κερασακι,να σε ρωτησω τα 5 πεντε φακελακια μαγιας δεν ειναι υπερβολικα για 2 κιλα αλευρι?Δεν μυριζει το ζυμαρι?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 29-12-08  
    Γεια σου ΜΑΡΕΛΙ και χρόνια πολλά!Όχι δεν μυρίζει καθόλου το ζυμάρι.Η συνταγή έχει ικανοποιήσει πολύ απαιτητικούς.Δοκίμασε την και περιμένω εντυπώσεις.Βάλε και γλυκάνισο.Του πάει πολύ.
    #
    Σχόλιο από anmadimi, 1-1-09  
    Γεια σου Κερασάκι και καλή χρονιά!Επειδή θέλω να κάνω μια μόνο φόρμα,μπορώ να βάλω το υπόλοιπο ζυμάρι στην κατάψυξη χωρισμένο σε σακουλάκια και να ψήνω ένα ένα κάθε φορά;
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 2-1-09  
    Καλή χρονιά!Καλό θα ήταν ή να φτιάξεις την μισή δόση ή ολόκληρη και να βάλεις τα ψωμάκια ψημένα και κομμένα σε φέτες στην κατάψυξη.Ξεπαγώνουν αμέσως
    #
    Σχόλιο από SISSI, 27-1-09  
    γεια σου κερασάκι, τον γλυκάνισο τον βάζουμε κανονικά όπως είναι σε σπόρια, ή το βράζουμε και βάζουμε το ζουμί του?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 27-1-09  
    SISSI μου το γλυκάνισο το βάζουμε κανονικά,σε σποράκια.Δοκίμασε το το ψωμάκι.Είναι μούρλια.Εμένα επειδή μου αρέσει το γλυκάνισο βάζω αρκετό.2 χούφτες περίπου
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 27-1-09  
    κερασακι τετοια συνταγη εδειξε ενας αρτοποιος στην πρωινη εκπομπη μαγειρικης του star για αγλυκα κουλουρια στα οποια προσθετεις τριμμενο καροτο ή σπανακι.. δεν ηξερα οτι ψηνεται και σαν ψωμι...
    σαν γευση η ζυμη ειναι πολυ ωραια
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 27-1-09  
    Μμμμ ωραίο θα είναι και έτσι
    #
    Σχόλιο από λωξαντρα, 27-1-09  
    Κερασακι, ωραιο το ενα, ωραιο το αλλο, σε λιγο δε θα χωραμε απ την πορτα!!
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 28-1-09  
    κερασακι να τα ψησω στον αερα η στις αντιστασεις? μπορω τον γλυκανισο να τον ριξω απο πανω στα ψωμακια και οχι μεσα?
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 28-1-09  
    Κάρμεν μου ψήσε το ψωμί στον αέρα.Όσο για το γλυκάνισο αν το ρίξεις από πάνω μόνο δεν θα φανεί η γεύση του.Εγώ βάζω και μέσα και απο πάνω λίγο μαζί με σουσάμι.Αν σου αρέσει όμως το γλυκάνισο
    #
    Σχόλιο από ΚΑΡΜΕΝ, 1-2-09  
    οκ, κερασακι,κι εμενα μου αρεσει ο γλυκανισος,θα βαλω και μεσα! φιλια!
    #
    Σχόλιο από afroula, 3-3-09  
    Με παίδεψε λίγο στο ζύμωμα γιατί κόλαγε στα χέρια.Μου πήρε λίγο παραπάνω αλεύρι και λάδι.Τα έψησα στους 180 αέρα περίπου για μία ώρα.Το αποτέλεσμα εξαιρετικό.Ευχαριστώ.
    #
    Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΑΚΙ, 5-3-09  
    afroula χαίρομαι που σου αρεσε το ψωμάκι.Είναι πραγματικά εξαιρετικό!
    #
    Σχόλιο από mache1973, 5-1-10  
    εμένα η συνταγή αυτή μου αρέσει πολύ έχει πράγματι κόπο στο ζύμωμα γιατί κολλάει στα χέρια αλλά κράταει πολλές μέρες αφράτο, εμένα το γλυκάνισο δεν μου αρέσει και δεν έβαλα καθόλου αλλά η γεύση από την μαγιά δεν με ενόχλησε μάλλον λόγω κρασιού. Το κακό με αυτό το ψωμί είναι ότι τρώμε μεγάλη ποσότητα όταν βγαίνει ζεστό. Εγώ φτιάχνω την ποσότητα της συνταγής και την μισή δόση την βάζω 2 μέρες στο ψυγείο και την ψήνω μετά χωρίς κανένα πρόβλημα
    #
    Σχόλιο από ace, 10-3-10  
    πολυ ωραιο το ψωμι,ευχαριστουμε για τη συνταγη.εξαιρετικη ιδεα το κρασι,εδωσε μια μυρωδια,αλλο πραγμα!!!!!!
    #
    Σχόλιο από demi7481, 21-4-10  
    apla teleio kerasaki idi mesa se 3 meres exo ftiaksi 2 fores!!mpravo
    #
    Σχόλιο από SISSI, 18-6-10  
    #
    Σχόλιο από zoitheodos, 24-9-11  
    Καταπληκτικό όλοι χαζέψαμε!!!
    #
    Σχόλιο από Biljana, 1-11-11  
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

    1 Ερωτήσεις

    #
    Σχόλιο από efthimisd, 24-3-13  
    Να ευχαριστήσω κατ'αρχην, μόλις τα φούρνισα και περιμένω (να ομολογήσω, με περιέργεια και ίσως αμφιβολία) τα αποτελέσματα. Ερώτηση: είναι φυσιολογικό τα τόσα πολλα υγρά σε σχέση με το αλεύρι; βάζοντας με ακρίβεια τα υλικά το μίγμα έμοιαζε περισσοτερο με χυλό παρά με ζύμη! στο ζύμωμα δε, δεν ξεκολλούσε από τα χέρια!

    0 Παραλλαγές

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Ψωμί με προζύμι
    Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Εί...
    Η διαδικασία του ζυμώματος
    Το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια σχετικά εύκολη ...
    Όλα για το ψωμί
    Υπάρχει καλύτερη μυρωδιά από αυτή του φρέσκου, ...
    Τα συστατικά του ψωμιού
    Μπορούμε να φτιάξουμε διάφορα είδη ψωμιού: ελιό...
    Αφιέρωμα στη νηστεία
    Η νηστεία είναι θέμα κυρίως πνευματικό. Έλα όμω...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 187 αγαπημένων συνταγών, του/της aerikoyli
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 81 αγαπημένων συνταγών, του/της tetoulini86
    ΨΩΜΙΑ
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της LAKIS1969
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 102 αγαπημένων συνταγών, του/της v53
    ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    Ένα βιβλίο 133 αγαπημένων συνταγών, του/της tzoulitsa