juliegram
juliegram @juliegram
ΕΛΛΑΔΑ

Είχα δοκιμάσει να κάνω πολλές συνταγές τσουρεκιών από γνωστές και μη μαγείρισσες, σαν της κουμπάρας μου της Γιάννας καμιά! Γίνονται αφράτα, δεν τρίβονται και σας εγγυώμαι σίγουρη επιτυχία σε γεύση και σε όψη!

Λίγα μυστικά ακόμα

Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι χλιαρά ως ζεστούτσικα.βάζουμε τέσσερα τσουρέκια σε κάθε ταψί φούρνου και σηκώνουμε τη λαδόκολλα για να γίνει ένα χώρισμα, ώστε να μην κολλήσουν τα τσουρέκια μεταξύ τους όταν ψηθούν.Πάντα κάνουμε μεγάλη δόση (τουλάχιστον 3 κιλά αλεύρι) γιατία) λίγα θα φάμε μόλις βγουν από το φούρνο με μερέντα β) λίγα θα δώσουμε στους γείτονες που από την μυρουδιά θα έρθουν στην πόρτα μας και γ) τα υπόλοιπα στην κατάψυξη αφού όταν ξεπαγώνουν είναι το ίδιο νόστιμα και αφράτα!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

35 Minutes
  1. 3 κιλά αλεύρι
  2. 4-5 βανίλιες
  3. 10-12 αυγά (10 μέσα 2 για άλειμμα)
  4. 1 κιλό ζάχαρη
  5. 500 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  6. 1 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο (250 ml)
  7. 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού (375 ml)
  8. 2 φλιτζάνια τσαγιού γάλα (500 ml)
  9. ξύσμα από δύο πορτοκάλια
  10. 300 γρ. μαγιά νωπή ή 9-10 φακελάκια ξερή
  11. 2 φακελάκια baking powder
  12. 2 φακελάκια κακουλέ
  13. 2 φακελάκια μαχλέπι
  14. αλάτι στη μύτη του κουταλιού
  15. αμύγδαλα φιλέ (προαιρετικά)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Προζύμι Σε ένα μπολ αδειάζουμε τη μαγιά, μισό ποτήρι χλιαρό νερό,1 κουταλιά σούπας ζάχαρη και 150 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο και τα ανακατεύουμε.   Πρέπει να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο στους 40 οC με αέρα. Κλείνουμε καλά το μπολ με μεμβράνη και περιμένουμε μισή ώρα (θα γίνει τουλάχιστον διπλάσιο σε όγκο).

  2. 2

    Σε μια πλαστική λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι με τα μυρωδικά (κακουλέ μαχλέπι αλάτι, βανίλιες, baking powder και θερμαίνουμε στο φούρνο στους 40οC με αέρα.

  3. 3

    Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.

  4. 4

    Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μετά προσθέτουμε το γάλα και τέλος το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα πορτοκαλιού.

  5. 5

    Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και αναμιγνύουμε με το σπορέλαιο.  Η θερμοκρασία του να είναι τόση ώστε να μην καίγεται το χέρι μας.

  6. 6

    Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο της λεκάνης με το αλεύρι και ρίχνουμε το προζύμι. Σκεπάζουμε με αλεύρι κα ρίχνουμε περιμετρικά το μίγμα με τους κρόκους, τη μαρέγκα και στο τέλος το λιωμένο βούτυρο με το σπορέλαιο. Ζυμώνουμε χαλαρά.

  7. 7

    Σκεπάζουμε με 2-3 πετσέτες και βάζουμε στο φούρνο να φουσκώσει στους 40οC με αέρα για μιάμιση ώρα. Αν δεν θέλετε να το βάλετε στο φούρνο το αφήνετε σε ζεστό μέρος και περιμένετε να φουσκώσει για 3 ώρες.

  8. 8

    Αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Χωρίζουμε σε 30-33 μπαλάκια ζύμης των 185 γρ.,

  9. 9

    Ζυμώνουμε ελαφρά και πλάθουμε πλεξούδες με τρία κορδόνια. Θα γίνουν 10-11 τσουρέκια των 555 γρ.το κάθε ένα περίπου. Τα βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα στο ταψί του φούρνου και αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά και πάλι στο φούρνο.

  10. 10

    Χτυπάμε 1-2 αβγά με λίγο γάλα και αλείφουμε απαλά με πινέλο τα τσουρέκια.

  11. 11

    Προαιρετικά πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ.

  12. 12

    Ψήνουμε στους 150οC με αέρα για 35 λεπτά (αναλόγως το φούρνο).

Αντιδράσεις

Σχόλια (3)

pinelopi1900
pinelopi1900 @cook_8517163
Τα έκανα και έγιναν απλά τέλεια!!!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!

Από

juliegram
juliegram @juliegram
στις
ΕΛΛΑΔΑ

Περισσότερες συνταγές του συγγραφέα