Τούρτα αμυγδάλου από Παρλιάρο
Τέλεια τούρτα με σουμάδα.
Υλικά
-
Για τη βάση
-
175 γρ. ζάχαρη
-
4 αυγά χωρισμένα
-
175 γρ. αμύγδαλα λευκά (σκόνη)
-
15 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
Για τη γέμιση
-
400 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
-
100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
-
70 γρ. ζάχαρη
-
40 γρ. κορν φλάουρ
-
1 αυγό
-
60 γρ. σουμάδα
-
Για το γαρνίρισμα
-
αμύγδαλο φιλέ
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Για τη βάση, χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τους κρόκους με 100 γρ. ζάχαρη.
-
2
Μόλις αφρατέψουν αρκετά, σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε την αμυγδαλόσκονη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα.
-
3
Χτυπάμε τα ασπάδια και την υπόλοιπη ζάχαρη (75 γρ.) μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρένγα.
-
4
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C.
-
5
Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο πρώτο μείγμα, σε δύο- τρεις δόσεις, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα με απαλές κινήσεις για να μη χάσει τον όγκο της.
-
6
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 24 εκ. και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
-
7
Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
-
8
Για τη γέμιση, σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
-
9
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και τα αυγά.
-
10
Μόλις ζεσταθεί το γάλα με την κρέμα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγόν, ανακατεύουμε και αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ μέσα στην κατσαπόλα.
-
11
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα στη φωτιά με το αυγοδάρτη μέχρη να πήξει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάει.
-
12
Την αδειάζουμε σε ένα αλλο σκεύος, ώστε να κρυώνει πιο γρήγορα.
-
13
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της, για να μην πιάσει κρούστα όση ώρα κρυώνει.
-
14
Μόλις κρυ'ωσει ελαφρώς τη βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
-
15
Επειτα τη βγάζουμε, την αδειάζουμε σε ένα μπολ και τη χτυπάμε με το αυγοδάρτη ώστε να μαλακώσει ξανά και να γίνει λεία.
-
16
Ενώ τη χτυπάμε, προσθέτουμε και τη σουμάδα.
-
17
Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε τη βάση οριζοντίως, σχηματίζοντας δύο ισόπαχους δίσκους.
-
18
Βάζουμε τον κάτο δίσκο σε μια πιατέλα, απλώνουμε επάνω του 2/3 της κρέμας, σκεπάζουμε με τον άλλο δίσκο και καλύπτουμε την επιφάνεια και τα τοιχώματα της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα.
-
19
Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια το καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ και βάζουμε την τούρτα στο ψυγείο, για 2 ώρες πριν σερβίρουμε.
Σχόλια (12)