Τούρτα φουντουκιού
Την τούρτα αυτή την έχω στα κοιτάπια μου από μαθήτρια, την έκανα για πολλά χρόνια στα γενέθλια μου. Έχει υπέροχη γεύση και υφή, δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε.
Λίγα μυστικά ακόμα
Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο ταψί για το παντεσπάνι απλά θα κόψετε στα δυο το παντεσπάνι μιας και θα βγεί πιο λεπτό. Είναι πάρα πολύ ωραία και ελαφριά τούρτα. Θέλει τον χρόνο της αλλά αξίζει τον κόπο. Καλή επιτυχία σε όποιον την τολμήσει.
Υλικά
-
Για τα καραμελωμένα φουντούκια
-
250 γρ. ζάχαρη
-
250 γρ. φουντούκια ψημένα και καθαρισμένα
-
Για το παντεσπάνι
-
175 γρ. βούτυρο
-
175 γρ. τριμμένα σε σκόνη καραμελωμένα φουντούκια
-
100 γρ. ζάχαρη
-
1 κουτ.σούπας γάλα
-
175 γρ. αλέυρι
-
1 κουτ.γλ. baking powder
-
3 αυγά
-
Για την κρέμα σοκολάτας
-
2 1/2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά (κρύα από το ψυγείο)
-
250 γρ. κουβερτούρα
-
Για το σιρόπι
-
1 φλ.τσ. ζάχαρη
-
1 φλ.τσ. νερό
-
1-2 κουτ.γλ. κονιάκ
-
Για το στόλισμα
-
χοντροαλεσμένα καραμελωμένα φουντούκια
Οδηγίες μαγειρέματος
-
1
Ετοιμάζουμε την καραμέλα φουντουκιού. Βάζουμε την ζάχαρη (250γρ) σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε ως να λιώσει και να πάρει ένα καστανό χρώμα.
-
2
Προσθέτουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε λαδόκολλα.
-
3
Αφήνουμε ως να κρυώσει πολύ καλά.
-
4
Μόλις κρυώσει αλέθουμε τα 175γρ. των καραμελωμένων φουντουκιών σε σε πούδρα. Τα υπόλοιπα τα αλέθουμε σε πιο χοντρά κομμάτια.
-
5
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι. Χτυπάμε το βούτυρο ως να αφρατέψει και προσθέτουμε και την ζάχαρη.
-
6
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και χτυπάμε να αφομοιωθούν καλά.
-
7
Προσθέτουμε την πούδρα των καραμελωμένων φουντουκιών, το αλεύρι, το baking και το γάλα. Χτυπάμε να ενωθούν καλά.
-
8
Μεταφέρουμε σε αλευροβουτυρωμένο ταψάκι (22cm) και ψήνουμε στους 190oC για 20 περίπου λεπτά.
-
9
Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει καλά και κόβουμε σε 3 δίσκους.
-
10
Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας.
-
11
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντυγί. Βάζουμε στο ψυγείο να διατηρηθεί κρύα.
-
12
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπεν μαρί.
-
13
Ενώνουμε την σοκολάτα με την σαντυγί και βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
-
14
Στο μεταξύ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι μας το οποίο έχει κρυώσει.
-
15
Στήνουμε την τούρτα μας. Τοποθετούμε τον πρώτο πάτο σε μια πιατέλα. Ραντίζουμε ελαφρά με το σιρόπι.
-
16
Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας και σκορπίζουμε λίγα από τα χροντροαλεσμένα φουντούκια
-
17
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τους άλλους δύο πάτους.
-
18
Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα πάνω στην τούρτα και καλύπτουμε καλά και τα πλαϊνά.
-
19
Κολλάμε πάνω στην κρέμα τα χοντροαλεσμένα φουντούκια και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας.
-
20
Αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν την σερβίρουμε.
Σχόλια (2)