Τούρτα ΜΕΝΤΟΚ

Μαγειρεύτηκε 3 φορές
Νιαμ νιαμ!
Νιαμ νιαμ! @cook_8494744

Η απόλυτη καραΜΕΛΕΝΙΑ τούρτα!

Λίγα μυστικά ακόμα

Σημαντικότατο είναι να μείνει 1 νύχτα τουλάχιστον για να ποτίσουν τα παντεσπάνια από την κρέμα, καλύτερα εκτός ψυγείου. Δεν τα ραντίζουμε, όσο σκληρά κι αν φαίνονται στην αρχή, γιατί θα μαλακώσουν από μόνα τους με την κρέμα. Εξίσου σημαντικό είναι την κρέμα την καραμελένια να την αφήσουμε να σφίξει μετά το χτύπημα στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Μπορούμε να επιλέξουμε την κρέμα πατισερί. Κάνουμε όποια κρέμα μας πετυχαίνει και μας αρέσει!

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

10-12 άτομα
  1. 50 γρ. βούτυρο
  2. 2-3 κ.σ. μέλι
  3. 1 κ.γ. σόδα
  4. 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  5. 1,5-2,5 ποτήρια αλεύρι
  6. Για την κρέμα
  7. 200 γρ βούτυρο
  8. 2 ζαχαρούχα βρασμένα (όπως περιγράφεται εδώ αλλά χωρίς να ανοίξουμε τρύπες στο κουτί)
  9. 1 δόση κρέμα ζαχαροπλαστικής/πατισερί

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Τα υλικά μου είναι λίγα και απλά. Καλό είναι να τα έχω έτοιμα δίπλα μου για να μη τρέχω τελευταία στιγμή πάνω από το μπεν μαρί... Στο βάθος είναι ελαφρώς χτυπημένα τ' αυγά με τη ζάχαρη. Στο κατσαρόλι λιώνει το βουτυράκι μου.

  2. 2

    Στο βουτυράκι που λιώνει προσθέτω το μέλι και τη σόδα.

  3. 3

    Προσθέτω και τα αυγά (τα ελαφρώς χτυπημένα με τη ζάχαρη). Δεν σταματάω το ανακάτεμα.

  4. 4

    Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο τ' αλεύρι με συνεχές ανακάτεμα πάνω στο μπεν μαρί (εμένα μου πήρε όλα τα 2,5 ποτήρια).

  5. 5

    Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα τοιχώματα είναι έτοιμη. Δεν μοιάζει με ζυμάρι που θ 'ανοίξει εύκολα αλλά μη τρομάζετε. Καθώς το τραβήξετε από το μάτι, κάθε δευτερόλεπτο γίνεται όλο και πιο σφικτή η ζύμη.

  6. 6

    Παίρνω μια χούφτα (έχω χωρίσει νοητικά το ζυμάρι στα 3-4 ή 5 κομμάτια, τα υπόλοιπα να παραμείνουν στο κατσαρολάκι του μπεν μαρί για να μη σφίξουν απότομα).

  7. 7

    Βάζω το ζυμαράκι στην κομμένη στην επιθυμητή μου διάσταση λαδόκολλα (αβουτύρωτη). Αν είναι απαραίτητο ρίχνω λίγο αλεύρι πάνω στη ζύμη ή μόνο στον πλάστη ίσα-ίσα να μην κολλάει. Εγώ χρησιμοποίησα μέγεθος 28 cm διάμετρο. Αν θέλετε μεγαλύτερη τούρτα αντί για 4-5 μέρη κάντε 3 και απλώς θα είναι πιο χαμηλή. Η γεύση δεν αλλάζει.

  8. 8

    Βάζω την λαδόκολλα με τη ζύμη σε ό,τι ταψί θέλω, αφού δεν πρόκειται να πάει πουθενά πέρα από τη λαδόκολλα. Ψήνουμε το κάθε παντεσπάνι σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, στο πάνω-κάτω, για 5'-15' ίσα-ίσα να ψηθεί η ζύμη να μην είναι ωμή από μέσα.

  9. 9

    Εμένα το πρώτο πήρε 20' να ψηθεί. Τα υπόλοιπα 15. Εδώ φαίνονται τα τσιμπήματα που έκανα στο ζυμάρι μετά το 15λεπτο που το άνοιγα κάθε 2 λεπτά.

  10. 10

    Όσο είναι ζεστό το παντεσπάνι βάζω κάτι κοντά στο σχήμα μου (ίσως ένα καπάκι κατσαρόλας ή ένα πιάτο) και χαράζω να ισιώσουν οι πλευρές.

  11. 11

    Τις πλευρές που έκοψα δεν τις πετάω. Θα τις τρίψω στο μούλτι για να ρίξω στο τέλος πάνω στην τουρτίτσα για ομορφιά.

  12. 12

    Για την κρέμαΧτυπάμε στο μίξερ 200 γρ. φρέσκο βούτυρο που το έχουμε αφήσει από νωρίς εκτός ψυγείου για να έχει την θερμοκρασία δωματίου (είναι πολύ σημαντικό αυτό). Όταν το βούτυρο γίνει ωραία κρέμα συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε μέσα με ένα κουτάλι της σούπας το βρασμένο ζαχαρούχο. Περιμένουμε να ενσωματωθεί η κάθε κουταλιά πριν ρίξουμε την επόμενη, έτσι για να γίνει μια ωραία κρέμα!

  13. 13

    Και έχω μια ωραιότατη καραμελοκρεμίτσα!!! Η οποία πρέπει να μείνει τουλάχιστον 1-2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει πριν την χρησιμοποιήσω στα παντεσπάνια, οπότε καλό είναι να την κάνουμε από πρίν!

  14. 14

    Τα παντεσπάνια τωρα που κρύωσαν είναι ότι πρέπει για φρίσμπι. Κι όμως μετά το απαραίτητο 12ωρο αγκαλιά με την κρέμα θα λιώνουν στο στόμα. Τόσο μαλακά θα γίνουν!

  15. 15

    Προφανώς αλείφω όλα τα παντεσπάνια!

  16. 16

    Αλείφω και την επιφάνεια της τούρτας και ύστερα την πασπαλίζω με τα τρίμματα που έφτιαξα στο μούλτι από τις άκρες του παντεσπανιού! Αφήνω για μια νύχτα τουλάχιστον να σταθεί στο ψυγείο!

Αντιδράσεις

Cooksnaps (3)

Από

Νιαμ νιαμ!
Νιαμ νιαμ! @cook_8494744
στις