Τούρτα σοκολάτα φράουλα 3

Elenitaaa
Elenitaaa @cook_8493416
,

Τούρτα ανοιξιάτικη-καλοκαιρινή, για γενέθλια ή απλά για να την απολαύσετε με τους αγαπημένους σας. Εγώ την φτιάχνω κάθε χρόνο στα γενέθλια των παιδιών μου και καλύπτω με ζαχαρόπαστα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Σε περίπτωση που επιλέξετε να κάνετε το παντεσπάνι σε ένα ταψί και να το κόψετε, είναι προτιμότερο να το καταψύξετε όταν έχει κρυώσει. Κρατάει μέρες στην κατάψυξη και όσο περισσότερο το αφήσετε τόσο καλύτερο θα γίνει και θα κόβεται/μεταφέρεται πιο εύκολα.Εάν σας περισσέψει μους, γίνεται φανταστικό γλυκάκι σε ποτήρι, παρέα με 1-2 oreo cookies στον πάτο και από πάνω οση γκανάζ σας περισσέψει από την επικάλυψη.Προσωπικά ετοιμάζω τις τούρτες μου τουλάχιστον 2 μέρες πριν το πάρτυ και τις κρατάω στο ψυγείο σε κλειστή τουρτιέρα. Δένουν καλύτερα οι γεύσεις και τα υλικά όσο μένει.Φράουλες αγοράζω το καλοκαίρι και κάνω όλη τη διαδικασία με τη ζάχαρη που αναφέρεται για τη μους και χωρίζω σε σακουλάκια στην κατάψυξη, ίσα με τη δόση της κάθε τούρτας. Έτσι φτιάχνουμε τη μους ακόμα και τον χειμώνα.ΠηγέςΤο mud cake ειναι από ενα ξένο site. Η μους φράουλας της Ντίνας Νικολάου.

Δες περισσότερα
Διόρθωση συνταγής

Υλικά

20 κομμάτια
  1. Για το mud cake (παντεσπάνι)
  2. 1/3 κούπας σταγόνες/τρίμμα σοκολάτας
  3. 1 κούπα ζεστό καφέ (στιγμιαίο ή εσπρεσσο decaffeine)
  4. 2 κούπες ζάχαρη (300 γρ.)
  5. 1 και 3/4 κούπας αλεύρι (230γρ.)
  6. 1 κούπα κακάο
  7. 1 και 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
  8. 1/2 κ.γ. baking powder
  9. ελάχιστο αλάτι
  10. 1/2 κούπας ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο)
  11. 1 κούπα αριάνι (αφού ανακινήσετε πολύ καλά το μπουκάλι)
  12. 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  13. Για την μους φράουλας
  14. 70 γρ. ζάχαρη
  15. 3 φύλλα ζελατίνης (συνολικά 12 γρ.)
  16. 250 γρ. φράουλες ώριμες
  17. 1/2 βανίλια κάψουλα
  18. Για την γκανάζ (επικάλυψη)
  19. 400 γρ. κουβερτούρα υγείας
  20. 1 κ.σ. μέλι
  21. nutella/nucrema/merenda (προαιρετικά)
  22. ζαχαρόπαστα για διακόσμηση της τούρτας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. 1

    Ξεκινάμε με την γκανάζ για να έχει χρόνο να κρυώσει. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με το μέλι και ρίχνουμε σιγά-σιγά την τεμαχισμένη κουβερτούρα, ανακατεύοντας ώστε να έχουμε μία λεία και γυαλιστερή κρέμα. Την αφήνουμε κατα μέρος να κρυώσει.

  2. 2

    Για το παντεσπάνι (mud cake). Ετοιμάζουμε τον καφέ και όπως είναι καυτός, λιώνουμε μέσα στην κούπα του τα κομματάκια σοκολάτας. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν. Αναμειγνύουμε σε μπολ τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το baking powder και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ χτυπάω καλά τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν, προσθέτω το λάδι, το αριάνι (αφού έχω κουνήσει για λίγη ώρα το μπουκάλι και έχει αφρίσει), τη βανίλια και τον καφέ με τη λιωμένη σοκολάτα. Χτυπάω για λίγο ακόμα και κλείνω το μίξερ. Ρίχνω σιγά σιγά το μείγμα αλευριού και ανακατεύω μαλακά με σπάτουλα/μαρίζ να εξαφανιστεί το αλεύρι (χωρίς να το παραζορίσω).

  3. 3

    Ψήνω σε βουτυρωμένο ταψάκι, με βουτυρωμενη λαδόκολλα, κατα προτίμηση σε 30cm φόρμα (ή σε 2 μικρότερα, αν δεν θέλω να κόψω στη μέση το παντεσπάνι μου). Ψήνω στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα, στους 175 βαθμούς για 30-45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο και το ταψί). Καταλαβαίνετε ότι έχει γίνει οταν έχει ξεκολλήσει ελαφρά απο τις άκρες του ταψιού. Το αφήνω να κρυώσει καλά πριν το αναποδογυρίσω και επιχειρήσω να το κόψω σε 2 φέτες (ορόφους). Επειδή το συγκεκριμένο cake είναι αρκετά μαλακό και ενδέχεται να σας δυσκολέψει στο κόψιμο ή στη συναρμολόγηση, επιλέξτε να το κάνετε σε 2 μικρότερα ταψάκια ή μόλις κρυώσει το καταψύχετε για λίγες ώρες και μετά κόβεται πανεύκολα με ένα πριονοτό μαχαίρι (εγώ πάντα το καταψύχω).

  4. 4

    Για την μους, μαλακώνω τις ζελατίνες σε κρύο νερό.

  5. 5

    Πολτοποιώ τις φράουλες μέχρι να αποκτήσω ένα πουρέ. Παίρνω από τον πουρέ φράουλας το 1/4 και το βάζω σε μια μικρή κατσαρόλα. Ζεσταίνω το μείγμα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύω καλά και το αφήνω στη φωτιά για 3-4 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και ρίχνω μέσα τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης καλά στραγγισμένα. Ανακατεύω καλά να λιώσει η ζελατίνη μέσα στο μείγμα. Ενώνω το μείγμα της ζελατίνης με τον πουρέ φράουλας. Ανακατεύω. Χτυπάω την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Προσθέτω τη σαντιγί στο μείγμα φράουλας. Ανακατεύω απαλά έτσι ώστε να κρατήσω τον όγκο της κρέμας. Για να τη βοηθήσω να γίνει πιο σταθερή και εύκολη στη συναρμολόγηση, την βάζω για 10-15 λεπτά στην κατάψυξη.

  6. 6

    ΣυναρμολόγησηΒάζω τον πρώτο πάτο παντεσπάνι. Αν σας αρέσουν τα γλυκά-γλυκά, αλείβετε μια γενναία στρώση nutella (ή άλλο αντίστοιχο). Προσθέτω την μους φράουλας χωρίς υπερβολές στην ποσότητα και προσέχοντας να μην φτάσει μέχρι την άκρη του cake, γιατί βάζοντας τα υπόλοιπα επάνω (παντεσπάνι, γκανάζ, διακόσμηση) θα ξεχειλίσει. Τοποθετώ απο πάνω το δεύτερο παντεσπάνι και καλύπτω με την γκανάζ, η οποία θα πρέπει να έχει κρυώσει και να έχει την υφή γιαουρτιού (να μην τρέχει απο το κουτάλι). Χρησιμοποιώ την γκανάζ για να καλύψω ατέλειες (βουναλάκια/τρυπούλες) και σχηματίζω επίσης με αυτήν την περίμετρο της τούρτας προσεχτικά.

  7. 7

    Βάζω την τούρτα στην συντήρηση και την αφήνω τουλάχιστο μισή μέρα για να σταθεροποιηθεί η γκανάζ.

  8. 8

    Σε αυτό το σημείο είναι έτοιμη να τη διακοσμήσετε όπως θέλετε με ζαχαρόπαστα ή μπορεί να φαγωθεί ακόμα κι έτσι.

Αντιδράσεις

Από

Elenitaaa
Elenitaaa @cook_8493416
στις
,