Τραγίσιο γλυκό με πορτοκάλι

Bαθμολογία: 4.7921
       
 
101 ψήφοι
,

Περιγραφή

Ένα θα πω...τρώω ένα ολόκληρο ταψί μοναχή μου!!!

Τραγίσιο γλυκό  με πορτοκάλι

Τι χρειαζόμαστε:

  • 2 πορτοκάλια
  • 5 αυγά
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 300ml σπορέλαιο
  • 380γρ. σιμιγδάλι
  • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια


Σιρόπι

  • 500ml νερό
  • 300γρ. ζάχαρη
  • ξυλάκια κανέλας και γαρύφαλα
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Ραβανί - Σάμαλι
Μέθοδος: Φούρνου
Διατροφή: Χορτοφαγική
Περιέχει: Πορτοκάλια , Αβγά
Κόστος:
(11 ψήφοι)
Βαθμός δυσκολίας:
(12 ψήφοι)
Προετοιμασία: 32' (11 ψήφοι)
Mαγείρεμα: 45' (11 ψήφοι)

Πώς το κάνουμε:

  1. Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα βάζουμε ολόκληρα με τη φλούδα τους να βράσουν σε μπόλικο νερό για να ξεπικρίσουν και να μαλακώσουν (περίπου 20-30 λεπτά).
  2. Τα κόβουμε στα 4, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε στο πλέντερ (με τη φλούδα).
  3. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπώλ όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα να ενωθούν καλά.
  4. Προσθέτουμε τον πολτό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα σε ταψί στο οποίο έχουμε βάλει λαδοχαρτο.
  5. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180° για 40-45 λεπτά.
  6. Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό σάμαλι αφού πρώτα το έχουμε κόψει σε κομμάτια.

Λίγα μυστικά ακόμα

Για να σιροπιαστει το γλυκό μας ομοιόμορφα το σιροπιάζουμε μέσα στο ταψί και το αφήνουμε για μια ωρίτσα. Μετά το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και το αφήνουμε εκεί για άλλη μια ώρα για να πάει το σιρόπι και στο άλλο μισό.

Σχετικές συνταγές

Σάμαλι Πάρου Σάμαλι Πάρου
       
       
(1)
Ραβανί πορτοκαλένιο Ραβανί πορτοκαλένιο
       
       
(2)
Σάμαλι Σάμαλι
       
       
(54)
Ρεβανί ... βελούδο Ρεβανί ... βελούδο
       
       
(1)
Σάμαλι νηστίσιμο Σάμαλι νηστίσιμο
       
       
(1)

    166 Όλα

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από angelakapa, 8-3-08  
    Υπέροχο, αφράτο όσο κανένα άλλο παρόμοιο σιροπιαστό, με εκπληκτική ευωδιά από πορτοκάλι!!! Μη φοβηθείτε το βράσιμο των πορτοκαλιών, γίνεται πανεύκολα και γρήγορα!!!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 13-3-08  
    Λοιπόν την έφτιαξα δοκιμαστικά χτες βράδυ και με το ζόρι βρήκα ένα κομμάτι το μεσημέρι. αναστέναξε η κουζίνα το βράδυ.Μπράβο
    #
    Σχόλιο από 2603, 14-3-08  
    ..όταν λες χτυπάμε με το σύρμα.. μπόρουμε και στο μίξερ ελαφρά? ή θα χαθεί η μαγεία..????
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 14-3-08  
    Δεν βλεπω τον λογο γιατι να λερωνεις και το μιξερ..δεν χρειαζεται!...ασε που οπως λες μπορει να χαθει και η μαγεια...γιατι η γευση και το αρωμα του ειναι οντως ΜΑΓΙΚΗ!!
    #
    Σχόλιο από 2603, 15-3-08  
    ...άφησες εποχή γλυκιά μου.. έγραψες.. και εγώ πήρα όλα τα εύσημα!!!!! ματς μουτς...
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 18-3-08  
    Χαιρομαι πολυ που σας αρεσε!!..ειναι οντως ενα πολυ ξεχωριστο σαμαλι!!
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 21-3-08  
    ΤραΓα, συγχαρητήρια, το υπέροχο έιναι λίγο, αρωματικό, αφράτο και γλυκό όσο χρειάζεται χωρίς να σε λιγώνει, έβαλα σιμιγδάλι ψιλό, και σερβιρίστηκε με μιά μπάλλα παγωτό καϊμάκι, ΤΕΛΕΙΟ
    #
    Σχόλιο από aggelikouli, 22-3-08  
    Νόστιμο γλυκό & μυρωδάτο, αλλά δεν έμοιαζε με σάμαλι. Μάλλον προς το ραβανί μου έφερνε. Κατά τα άλλα, καλούτσικο ήταν.
    #
    Σχόλιο από dimitrouli, 27-3-08  
    ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΚΑΚΩΣ ΤΟ ΛΕΤΕ ΣΑΜΑΛΙ...ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΡΑΒΑΝΙ.ΠΑΡ΄ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΓΛΥΚΑΚΙ.
    #
    Σχόλιο από flora, 27-3-08  
    Επειδή έχω κόλλημα με τα πολλά αυγά (μέχρι 3 το πολύ)τι νομίζετε ότι μπορώ να αυξήσω αν βάλω 2 λιγότερα?
    #
    Σχόλιο από NTINA, 27-3-08  
    Δεν ξερω αν την προσβαλα πολυ τη συνταγη ,αλλα εκανα πειραμα και αντι αυγα εβαλα σοδα ,την υγρη .Εγινε αρκετα καλο .Αλλα το πορτοκαλι εκανε τη διαφορα .Σαμαλι κανονικο μου βγηκε ,με εντονη τη μυρωδια του πορτοκαλιου
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 27-3-08  
    Ρε μια μανια να μου αλλαξετε το ονομα του γλυκου μου!!!!...ΣΑΜΑΛΙ θελω να το λεω!!!..χαχαχαχαχα!!...οσο για τα αβγα μια επιλογη ειναι αυτη της ΝΤΙΝΑΣ δλδ να το κανεις νηστισιμο ή μπορεις να βαλεις 3 αβγα και μισο ποτηρι χυμο πορτοκαλι με λιγη σοδα γιατι τα αβγα δουλευουν και σαν διογκωτικο!!
    #
    Σχόλιο από NTINA, 27-3-08  
    Αυτο ειπα η κακομοιρα ,σαμαλι ειναι ,τι ειπα ?Μονο που νηστευω και εβαλα σοδα ανθρακικη ,διωγκωτικη και αυτη.Τι με μαλωνεις?Φιλια
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 27-3-08  
    NTINA μου δεν λεω για σενα καλη μου!!...για τις αλλες λεω που θελουν να μου το πουν ραβανι!!!...:P:P:P...εσυ καλα εκανες και το φτιαξες και νηστισιμο...θα το δοκιμασω και γω!!!...κι επειδη ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου γλυκα θα του δωσω κι ενα 5ντοπηρουνο!!!χαχαχαχαχα!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 30-4-08  
    Κυρία μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό το υπέροχο σάμαλι, που έδωσες εδώ! Από μένα και τους 30 καλεσμένους, που είχαμε στο τραπέζι μας! Το συνόδεψα με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας από πάνω...κόλαση!
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 20-10-08  
    Τράγαααααααααα, είσαι θεάαααα, εδώ το φάγανε και πέσανε τ' ανάκελα, αντί για το τερό που λές, εγω έβαλα ίση ποσότητα νερό απο το νερό πυ έβρασα τα πορτοκάλια, τί να ου πώ χαχαχαχαχα, είχε κρατήσει όλο το εσάνς του πορτοκαλιού και έγινε ΘΑΥΜΑ.... ΠΕΝΤΕ ΠΕΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝΝΟ... (έχω ξαναβάλει αλλά ....χωρίς το εσάνς χαχαχαχαχαχαχ;α)
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 26-10-08  
    χαχαχαχα συντεκνε!!!...το ξερω οτι ειμαι Θεα!!:P...για λυσε μου μια απορια γιατι θελω να το φτιαξω παλι...δεν πικριζει με το νερο απο τα πορτοκαλια????...γιατι απο αρωμα σιγουρα θα σκιζει...απλα φοβαμαι λιγο την πικραδα.
    #
    Σχόλιο από FATSA, 8-11-08  
    ένα θα σου πώ κυρά μου!!!
    είσαι θ ε ά!!!!!!!!!
    :):):):):):):):):):):):):):):):):)
    (το κυρά μου είναι για πλακίτσα, μη μου παρεξηγηθείς....!!!)
    χθές το έφτιαξα,το βράδυ αμφιβάλω αν θα έμεινε σήμερα... είμαι ακόμα στη δουλειά και δεν ξέρω άν γίνεται όργιο μάσας στο σπίτι!!!!
    χαχαχαχα!!!
    είσαι κούκλα!!!
    φιλάκια!!!!
    #
    Σχόλιο από virginia, 8-11-08  
    Φοβερό!!! Είναι η δεύτερη φορά που το κάνω και αυτή τη φορά έκανα κι εγώ το σιρόπι με το νερό όπου έβρασαν τα πορτοκάλια: super πορτοκαλένιο!! Το νερό δεν είχε πικρίσει καθόλου...
    Merci!!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 10-11-08  
    Ενα θα πω βγηκε ΘΕΙΚΟ!!!!!!!!! Αφου πρωτα εκανα την γκαφα και το σιροπιασα με κιμα ξαναεφτιαξα δευτερο και το σιροπι ηταν απο το νερο με τα πορτοκαλια!!!Δεν πικρισε καθολου και ηταν πεντανοστιμο!!!!Τραγα θα θελα να σου πω με ολο τον σεβασμο πως οτι συνταγη εχω φτιαξει δικη σου εχει γινει φοβερη!!!Συγχαρητηρια!!!!Δεν θελω να θιξω κανεναν γιατι ολοι μαγειρευετε υπεροχα και βαζετε φανταστικες συνταγες απλα επειδη εχω δοκιμασει σχεδον ολες της Τραγα της αξιζει ενα μεγαλο μπραβο!!!Σε ευχαριστουμε!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Επόμενο > Τέλος >>

    114 Σχόλια

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από angelakapa, 8-3-08  
    Υπέροχο, αφράτο όσο κανένα άλλο παρόμοιο σιροπιαστό, με εκπληκτική ευωδιά από πορτοκάλι!!! Μη φοβηθείτε το βράσιμο των πορτοκαλιών, γίνεται πανεύκολα και γρήγορα!!!
    #
    Σχόλιο από roulaan, 13-3-08  
    Λοιπόν την έφτιαξα δοκιμαστικά χτες βράδυ και με το ζόρι βρήκα ένα κομμάτι το μεσημέρι. αναστέναξε η κουζίνα το βράδυ.Μπράβο
    #
    Σχόλιο από 2603, 15-3-08  
    ...άφησες εποχή γλυκιά μου.. έγραψες.. και εγώ πήρα όλα τα εύσημα!!!!! ματς μουτς...
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 18-3-08  
    Χαιρομαι πολυ που σας αρεσε!!..ειναι οντως ενα πολυ ξεχωριστο σαμαλι!!
    #
    Σχόλιο από Σφακιανός, 21-3-08  
    ΤραΓα, συγχαρητήρια, το υπέροχο έιναι λίγο, αρωματικό, αφράτο και γλυκό όσο χρειάζεται χωρίς να σε λιγώνει, έβαλα σιμιγδάλι ψιλό, και σερβιρίστηκε με μιά μπάλλα παγωτό καϊμάκι, ΤΕΛΕΙΟ
    #
    Σχόλιο από aggelikouli, 22-3-08  
    Νόστιμο γλυκό & μυρωδάτο, αλλά δεν έμοιαζε με σάμαλι. Μάλλον προς το ραβανί μου έφερνε. Κατά τα άλλα, καλούτσικο ήταν.
    #
    Σχόλιο από dimitrouli, 27-3-08  
    ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΛΛΑ ΚΑΚΩΣ ΤΟ ΛΕΤΕ ΣΑΜΑΛΙ...ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΡΑΒΑΝΙ.ΠΑΡ΄ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΛΑΦΡΥ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΓΛΥΚΑΚΙ.
    #
    Σχόλιο από NTINA, 27-3-08  
    Αυτο ειπα η κακομοιρα ,σαμαλι ειναι ,τι ειπα ?Μονο που νηστευω και εβαλα σοδα ανθρακικη ,διωγκωτικη και αυτη.Τι με μαλωνεις?Φιλια
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 27-3-08  
    NTINA μου δεν λεω για σενα καλη μου!!...για τις αλλες λεω που θελουν να μου το πουν ραβανι!!!...:P:P:P...εσυ καλα εκανες και το φτιαξες και νηστισιμο...θα το δοκιμασω και γω!!!...κι επειδη ειναι ενα απο τα αγαπημενα μου γλυκα θα του δωσω κι ενα 5ντοπηρουνο!!!χαχαχαχαχα!!
    #
    Σχόλιο από MAGEIRISSA, 30-4-08  
    Κυρία μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτό το υπέροχο σάμαλι, που έδωσες εδώ! Από μένα και τους 30 καλεσμένους, που είχαμε στο τραπέζι μας! Το συνόδεψα με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας από πάνω...κόλαση!
    #
    Σχόλιο από FATSA, 8-11-08  
    ένα θα σου πώ κυρά μου!!!
    είσαι θ ε ά!!!!!!!!!
    :):):):):):):):):):):):):):):):):)
    (το κυρά μου είναι για πλακίτσα, μη μου παρεξηγηθείς....!!!)
    χθές το έφτιαξα,το βράδυ αμφιβάλω αν θα έμεινε σήμερα... είμαι ακόμα στη δουλειά και δεν ξέρω άν γίνεται όργιο μάσας στο σπίτι!!!!
    χαχαχαχα!!!
    είσαι κούκλα!!!
    φιλάκια!!!!
    #
    Σχόλιο από Λίζα, 10-11-08  
    Ενα θα πω βγηκε ΘΕΙΚΟ!!!!!!!!! Αφου πρωτα εκανα την γκαφα και το σιροπιασα με κιμα ξαναεφτιαξα δευτερο και το σιροπι ηταν απο το νερο με τα πορτοκαλια!!!Δεν πικρισε καθολου και ηταν πεντανοστιμο!!!!Τραγα θα θελα να σου πω με ολο τον σεβασμο πως οτι συνταγη εχω φτιαξει δικη σου εχει γινει φοβερη!!!Συγχαρητηρια!!!!Δεν θελω να θιξω κανεναν γιατι ολοι μαγειρευετε υπεροχα και βαζετε φανταστικες συνταγες απλα επειδη εχω δοκιμασει σχεδον ολες της Τραγα της αξιζει ενα μεγαλο μπραβο!!!Σε ευχαριστουμε!!!
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 10-11-08  
    δεν έχω δοκιμάσει τη συνταγή αλλά το πραγματικό και αυθεντικό σάμαλι έχει τελείως διαφορετικά υλικά.το αυθεντικό σάμαλι φτιάχνεται με πολύ συγκεκριμένα υλικά μόνο με γιαούρτι,νερό ,μαστίχα,σόδα και σιμιγδάλι.ολες οι υπόλοιπες συνταγές μπορεί να δίνουν ως αποτέλεσμα κάποιο ωραίο γλυκό αλλά δεν είναι σάμαλι.Επειδή πρέπει να μην μπερδεύουμε κάποιες παραδοσιακές συνταγές και γεύσεις!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 10-11-08  
    Λιζακι μου ευχαριστω πολυ πολυ για τα καλα σου λογια!!...τωρα οσο για το ονομα του γλυκου επιδη εχει γινει πολυ κουβεντα και δεν γουσταρω...απο σημερα αλλαζει ονομα!!!..ε μα δλδ ελεος!
    #
    Σχόλιο από bouka_tsoukaliou, 12-11-08  
    Βρε παιδιά τι σημασία έχει το όνομα αν τελικά το αποτέλεσμα είναι τόσο τέλειο...όπως και να λέγεται λοιπόν δεν θα μας πειράξει!
    #
    Σχόλιο από Nasta, 15-11-08  
    ΘΑ ΤΗΝ ΦΤΙΑΞΩ ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΑΜΑΛΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ (ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΑ ΛΑΤΡΕΥΩ)... ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΛΙΓΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ... ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΟΤΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΑΜΑΛΙ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΩΜΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ
    #
    Σχόλιο από mitsaki, 15-11-08  
    Η μόνη εντελώς καλοπροαίρετη ένσταση για το όνομα είναι γιατί το σάμαλι έχει κατακρεουργηθεί από όλους σε μαγαζιά που προσφέρεται, καθώς και σε διάφορες συνταγές που κυκλοφορούν γιατί συνήθως παρουσιάζουν γλυκά όπως το ραβανί ή άλλα σιροπιαστά γλυκά ως σάμαλι ,τα οποία μπορεί να είναι πολύ γευστικά κατά τα άλλα αλλά δεν είναι σάμαλι.Επειδή όμως και ο πιο πολύ κόσμος δεν έχει γευτεί το πραγματικό σάμαλι μαθαίνει στο ότι η γεύση αυτή είναι σάμαλι ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με σάμαλι.Και επειδή πιστεύω ότι όλοι εμείς που παρακολουθούμε αυτό το site και συναντιόμαστε εδώ για να ανταλλάξουμε απόψεις και συνταγές για ποικίλλες γεύσεις , ενδιαφερόμαστε για τη διατήρηση και τη συνέχιση κάποιων παραδοσιακών συνταγών γι αυτό και μόνο έκανα αυτή την πολύ καλοπροαίρετη διευκρίνηση.Τι παράδειγμα να δώσω,αν πχ σε έναν ξένο του δίνανε μια πολύ κατά τα άλλα εύγευστη σάλτσα με γιαούρτι και του έλεγαν ότι αυτό είναι το τζατζίκι δε θα διευκρινίζατε ότι αυτό δεν είναι σωστό;
    #
    Σχόλιο από _Ratatouille_, 4-12-08  
    Τραγικά εξαιρετικό το τραγίσιο γλυκάκι σου!! :) Μας άρεσε πολυ!!!!
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 9-12-08  
    Πολύ νόστιμο, πολύ ελαφρύ και πολύ μυρωδάτο!
    #
    Σχόλιο από RITSA, 15-12-08  
    Το έχω φτιάξει 2 φορές κ δεν έχω βαθμολογίσει ακόμα...

    ΘΕΪΚΟ!!!
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 Επόμενο > Τέλος >>

    42 Ερωτήσεις

    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>
    #
    Σχόλιο από 2603, 14-3-08  
    ..όταν λες χτυπάμε με το σύρμα.. μπόρουμε και στο μίξερ ελαφρά? ή θα χαθεί η μαγεία..????
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 14-3-08  
    Δεν βλεπω τον λογο γιατι να λερωνεις και το μιξερ..δεν χρειαζεται!...ασε που οπως λες μπορει να χαθει και η μαγεια...γιατι η γευση και το αρωμα του ειναι οντως ΜΑΓΙΚΗ!!
    #
    Σχόλιο από flora, 27-3-08  
    Επειδή έχω κόλλημα με τα πολλά αυγά (μέχρι 3 το πολύ)τι νομίζετε ότι μπορώ να αυξήσω αν βάλω 2 λιγότερα?
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 27-3-08  
    Ρε μια μανια να μου αλλαξετε το ονομα του γλυκου μου!!!!...ΣΑΜΑΛΙ θελω να το λεω!!!..χαχαχαχαχα!!...οσο για τα αβγα μια επιλογη ειναι αυτη της ΝΤΙΝΑΣ δλδ να το κανεις νηστισιμο ή μπορεις να βαλεις 3 αβγα και μισο ποτηρι χυμο πορτοκαλι με λιγη σοδα γιατι τα αβγα δουλευουν και σαν διογκωτικο!!
    #
    Σχόλιο από estella2109, 11-12-08  
    Καλημέρα σας!!
    ειμαι πολύ καινούργια στην κουζίνα, και επειδή θέλω να φτιάξω το γλυκό συτό σήμερα, θα ήθελα να ρωτήσω αντί για σπορέλαιο μπορώ να βάλω ελαιόλαδο?
    Ή βούτυρο? και σε τι ποσότητες?
    Ευχαριστώ πολυ!!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 11-12-08  
    Καλημερα και σε σενα!Ναι βεβαια μπορεις απλα να ξερεις οτι το ελαιολαδο ειναι λιγο βαρυ για γλυκα...οποτε θα αλλαξει λιγο τη γευση και φυσικα το βουτυρο θα δωσει αλλο αρωμα!...οι δοσεις μενουν οι ιδιες φυσικα! :)
    #
    Σχόλιο από Sitronella, 11-12-08  
    Κι εγώ πάντως ελαιόλαδο έβαλα και βγήκε μια χαρά!
    #
    Σχόλιο από estella2109, 11-12-08  
    Σας ευχαριστώ πολύ και τις δύο!!
    Θα το φτιάξω σήμερα και αυριο τα πιρουνακια!!
    #
    Σχόλιο από Krys, 22-1-09  
    Καλησπέρα σε όλους και καλή χρονιά! Είμαι καινούριο μέλος αν και έχω ήδη δοκιμάσει αρκετές από τις συνταγές του site και ομολογώ ήταν όλες μία και μία!:) Θα ήθελα να ρωτήσω για τη συγκεκριμένη συνταγή: α)τι νούμερο ταψί να χρησιμοποιήσω?,β)σε ποια σκαλα στο φούρνο?στη μεσσαία να φανταστώ? γ) αέρας ή αντιστάσεις? Θέλω να μου βγει τέλεια!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 22-1-09  
    Καλησπερα και σε σενα και καλως ηρθες!...το συγκεκριμενο γλυκο το φτιαχνω σε ορθογωνιο ταψακι 20Χ30 και το ψηνω σε αντιστασεις στο μεσαιο ραφι του φουρνου!!...ελπιζω να βοηθησα!!!
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 18-2-09  
    το σιμιγδάλι ειναι χοντρό; ευχαριστώ!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 18-2-09  
    Λοιπον το σιμιγδαλι το ειχα στη συνταγη ψιλο αλλα το χω βγαλει γιατι απο μερικα σχολια που εχω ακουσει εχω καταλαβει οτι το κυπριακο ψιλο σιμιγδαλι πρεπει να ειναι πιο χονδρο απο το ελληνικο...οποτε καλυτερα να μπει μισο μισο ή και καλυτερα χονδρο.
    #
    Σχόλιο από LolliPop, 18-2-09  
    Καλέ δεν είναι όλα τα σιμιγδάλια τα ίδια; δηλαδή το χοντρό στην Κύπρο πως θα 'ναι; :Ρ οκ ευχαριστώ! τώρα μπαίνω σε δίλημμα χοντρό ή μισό μισό.. πάντως και στα πρώτα σχόλια με το ψιλό μια χαρα βγήκε!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 18-2-09  
    χαχαχαχαχαχα....τι να σου πω και γω???...εεε δεν μπορει ναναι ολα ιδια...ισως το ενα αλεθεται περισσοτερο απο το αλλο...εγω θα λεγα να βαλεις μισο μισο!!!
    #
    Σχόλιο από Evi H., 30-5-09  
    Βάζω 5 πηρουνάκια (και λίγα είναι) γιατί το είχα φτιαξει και άλλη φορά και δεν είχα βαθμολογήσει. Σήμερα θέλω να το ξαναφτιάξω, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ αντί ζεστό γλυκό, κρύο σιρόπι να το κάνω κρύο γλυκό, ζεστό σιρόπι (ή θα λασπώσει;). Θέλω να το φτιάξω σε ατομικά φορμάκια και εκ των πραγμάτων δεν θα είναι όλα ετοιμα ταυτόχρονα για να σιροπιάσω. Όποιος ξέρει ας μου πει. Κατα τ' αλλα Τράγα... δεν έχω λόγια
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 30-5-09  
    Ευη σε ατομικα φορμακια το χω δοκιμασει και γω και ειναι πολυ ωραιο!!!...τωρα το αλλο με το σιροπι δεν ξερω να σου πω...εγω μολις τα βγαζα απο το φουρνο τα σιροπιαζα αμεσως με το κρυο σιροπι!!
    #
    Σχόλιο από Chloe Τ., 23-9-09  
    τι εννοείς με το σπορέλαιο; ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο;
    Λέω να το φτιάξω αύριο!
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 23-9-09  
    Και τα δυο κανουν!!! καλη επιτυχια!
    #
    Σχόλιο από Chloe Τ., 23-9-09  
    Τράγα καλημέρα,
    Πρωί πρωί έπιασα δουλειά! Ήδη βράζουν τα πορτοκάλια μου! Μόνο που ξέχασα να ρωτήσω πόση ώρα βράζεις το σιρόπι; Από τη στιγμή που κοχλάζει το αφήνεις 3-4 λεπτά ή τα αφήνεις περισσότερο;
    Ευχαριστώ...
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 23-9-09  
    Καλημερα και σε σενα! Εγω το αφηνω 5 λεπτα απο την στιγμη που αρχιζει να κοχλαζει...καλη επιτυχια!! (και τι δε θα δινα τωρα να χα ενα κομματι!!)
    << Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 Επόμενο > Τέλος >>

    10 Παραλλαγές

    #
    Σχόλιο από NTINA, 27-3-08  
    Δεν ξερω αν την προσβαλα πολυ τη συνταγη ,αλλα εκανα πειραμα και αντι αυγα εβαλα σοδα ,την υγρη .Εγινε αρκετα καλο .Αλλα το πορτοκαλι εκανε τη διαφορα .Σαμαλι κανονικο μου βγηκε ,με εντονη τη μυρωδια του πορτοκαλιου
    #
    Σχόλιο από Δροσουλίτης, 20-10-08  
    Τράγαααααααααα, είσαι θεάαααα, εδώ το φάγανε και πέσανε τ' ανάκελα, αντί για το τερό που λές, εγω έβαλα ίση ποσότητα νερό απο το νερό πυ έβρασα τα πορτοκάλια, τί να ου πώ χαχαχαχαχα, είχε κρατήσει όλο το εσάνς του πορτοκαλιού και έγινε ΘΑΥΜΑ.... ΠΕΝΤΕ ΠΕΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝΝΟ... (έχω ξαναβάλει αλλά ....χωρίς το εσάνς χαχαχαχαχαχαχ;α)
    #
    Σχόλιο από Τράγα, 26-10-08  
    χαχαχαχα συντεκνε!!!...το ξερω οτι ειμαι Θεα!!:P...για λυσε μου μια απορια γιατι θελω να το φτιαξω παλι...δεν πικριζει με το νερο απο τα πορτοκαλια????...γιατι απο αρωμα σιγουρα θα σκιζει...απλα φοβαμαι λιγο την πικραδα.
    #
    Σχόλιο από virginia, 8-11-08  
    Φοβερό!!! Είναι η δεύτερη φορά που το κάνω και αυτή τη φορά έκανα κι εγώ το σιρόπι με το νερό όπου έβρασαν τα πορτοκάλια: super πορτοκαλένιο!! Το νερό δεν είχε πικρίσει καθόλου...
    Merci!!
    #
    Σχόλιο από Θούλα, 21-3-09  
    Σήμερα το έφτιαξα το γλυκό με τις εξής αλλαγές.Έβαλα τρία αβγά,1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι, μαύρη ζάχαρη αλλά δεν το αναποδογύρισα(μετά κατάλαβα το γιατί χρειάζεται).Έιναι πολύ μυρωδάτο, αφράτο αλλά στα παιδιά μου δεν πολυάρεσε ,ακριβώς γιατί έχει πολύ πορτοκάλι.Ο άνδρας μου και εγώ το φάγαμε με ευχαρίστηση. Μπράβο !
    #
    Σχόλιο από roulaan, 25-10-09  
    Σου τα εχω ξαναβαλει τα πηρουνακια, μην παιρνεις αεραααααα....Τα σημερινα ειναι για την δικη μου εκδοχη.Το εφτιαξα εχτες και ελλιψει ολου του απαιτουμενου σιμιγδαλιου εβαλα νισεστε.Τελειο βεβαιως.Λοιπον, το εκανα με φρεσκα πορτοκαλια και βγηκε ελαφρως πικρο (οχι για μενα αλλα θα εχω κοσμο).Το εκοψα λοιπον στη μεση και το γεμισα με κρεμα πατισερι.Αλλα επειδη το εκοψα ελαφρως ατσαλααααα εφτιαξα και μια γκανας και το καλυψα.....Τι να πω?Η τελειοτης?Ναι, ναι, ναι...καπως ετσι θα ειναι κια ο παραδεισοςςςςςς.....
    #
    Σχόλιο από Gooseberry, 18-12-10  
    ΥΠΕΡΟΧΟ!!!! Πρόσθεσα και λίγα κομματάκια πορτοκάλι σπιτικό γλυκό και λίγο απο το σιρόπι του και είναι απίθανο. Σάμαλι ή όχι είναι πεντανόστιμο!
    #
    Σχόλιο από ΕΛΕΝΑ67, 29-1-11  
    Καταπληκτικο γλυκακι (εγω το εφτιαξα με 2 παραλλαγες) εβαλα απο τα σχολια που διαβασα 3 αβγα οχι 5 και μισο ποτηρι χυμο πορτοκαλι και απο πανω εφτιαξα μια κρεμα με 1 λιτρο χυμο πορτοκαλι φυσικο 70 γρ. κορν φλαουρ και 50 γρ. ζάχαρη και εγινε πανικος.......
    #
    Σχόλιο από bazolini, 1-1-13  
    εξαιρετικό το γλυκό! απίστευτο άρωμα, αφράτο, έβαλα δυο ολόκληρα αυγά, ένα ασπράδι, ένα κ.γ σόδα και λίγο χυμό πορτοκάλι! μοσχομύρισε το σπίτι! το μόνο μου θέμα είναι ότι ήθελα αυριο να το παρουσιάσω σε ατομικά, να κόψω κομμάτια στρογγυλά με ποτήρι, αλλά δοκίμασα τώρα και μου διαλύεται.. μετά δοκίμασα και κανονικά κομμάτια ορθογώνια, αλλά το μισό κομμάτι μενει στο ταψί, όχι ότι κολλάει από το ψήσιμο, από το σιρόπι διαλύεται... μήπως έβαλα πολύ σιρόπι; ή μήπως βιάστηκα να το κόψω; το άφησα έτσι μισοκομμένο τώρα, μην το διαλύσω όλο κι αύριο θα ξαναπροσπαθήσω μήπως αν κρυώσει καλά θα κόβεται πιο εύκολα!
    #
    Σχόλιο από vasmpou, 15-3-15  
    πολυ νοστιμο και αφρατο,μονο που χτυπησα τη ζαχαρη μαζι με τα αυγα μεχρι να αφρατεψουν και μετα εβαλα τα υπολοιπα υλικα ,το έψησα στο ταψι της κουζινας,αλλα εκανα διπλο σιροπι,εγινε πολυ ωραιο

    Άλλες φωτογραφίες

    Σχετικά άρθρα

    Το αυγό και η διατροφική του αξία
    Η σύνθεση ενός αυγού: Ας ξεκινήσουμε το αφι...
    Τρόποι μαγειρέματος αυγών
    Τρόποι μαγειρέματος, λοιπόν, (και όχι απλώς συν...
    Κι αλλού να υπάρχουν πορτοκαλιές εμείς τρώμε πορτοκάλια..
    Στην ερώτηση «ποιο φρούτο είναι πλούσιο σε βιτα...
    Η συντήρηση των αυγών
    Βρείτε εδώ χρήσιμες πληροφορίες για τα αυγά, πό...
    Τα αυγά στην κουζίνα μας
    Τελικά; Είναι το μέγεθος που μετράει ή είναι η ...

    Τη συνταγή προτείνουν:

    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 143 αγαπημένων συνταγών, του/της arminakos
    ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ ΓΛΥΚΑ
    Ένα βιβλίο 18 αγαπημένων συνταγών, του/της Toulita
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 140 αγαπημένων συνταγών, του/της portokalopita
    sintages 2013 2
    Ένα βιβλίο 757 αγαπημένων συνταγών, του/της litsa karagounaki
    Αγαπημένες συνταγές
    Ένα βιβλίο 36 αγαπημένων συνταγών, του/της SOUA